Mire jó a zöldtea a kozmetikumokban? “Camellia Sinensis” az INCI-ben!

Olyan gyakori összetevő, szinte szégyen, hogy még nem volt róla szó a blogon!:) Vegyük hát végig, hogy miért ennyire népszerű a zöldteakivonat a különböző krémekben és szérumokban!

Mi az az epigallocatechin-gallate?

Rövidebb nevén EGCG. Ez a zöldtea kivonatának legértékesebb része, amelyet a legtöbb kozmetikumban megtalálhatunk. (A pajtásai kicsit rövidebb névvel rendelkeznek, de hasonlóak: epicatechin, epigallocatechin – EC és EGC.) Elég sok vizsgálat született már róla, a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása jól ismert. Nagyon gyakran csak ez szerepel a kozmetikumok nevében és az INCI-ben, így érdemes tudatosítani, hogy ez a hatóanyag lényegében egyezik a Camellia sinensis néven futó  zöldteakivonattal.

Mi mindenre jó az EGCG?

Ahogy az azelainsav és a niacinamid is, ez is amolyan mindenható összetevő. Vegyük sorra, hogy pontosan mire és hogyan hat.

 1. Hidratálás: az EGCG befolyásolja a bőr saját hialuronsav-termelését és lebontását, méghozzá oly’ módon, hogy a termelés felé tolja el az egyensúlyt. Hasonlóra képesek egyébként a retinolok is. Ebben az a fantasztikus, hogy pontosan tudjuk, hogy melyik génekre hatnak ezek az összetevők, így ezzel kapcsolatban nincs kétely!
 2. Védelem az UV-sugarak okozta károk ellen: kísérletekkel bizonyították, hogy a zöldteakivonattal kezelt sejtek kevésbé károsodnak az UV-sugárzás határása, mint azok a sejtek, akiket csak úgy pucéran besugaraztak. Az EGCG csökkentette az UV-sugárzás hatására a bőrbe áramló gyulladásos sejtek számát és azoknak a molekuláknak a kiáramlását a sejtből, amelyek általánosan beindítják a gyulladást – érdemes hát zöldteával nyugtatni a bőrünket nyáron is. Ez a pont egy kicsit kapcsolódik a hidratáláshoz is, mert az EGCG-vel kezelt sejtek kevesebb hialuronidáz enzimet termeltek az UV-sugárzás hatására. A hialuronidáz nem más, mint a hialuronsavat lebontó enzim. Ez azt jelenti, hogy összességében a hialuronsav szintje magasabb maradt. Ráadásul ez a hatás dózis-dependens volt, tehát minél több EGCG-t kaptak a sejtek, annál védettebbek voltak. Vigyázat! Ez nem azt jelenti, hogy a zöldtea fényvédő! Ahogy a C-vitamin, a zöldtea is segít legyőzni az UV-sugarak káros hatásait, de önmagában egyik sem elég. (A zöldtea pl. nem véd a közvetlenül a DNS-t érintő mutációktól.) A dózis-dependens hatás számomra azt sugallja, hogy a rutinban bőven elfér egynél több zöldteás termék is.;)camellia-sinensis-is-a-species-of-evergreen-shrub-or-small-tree-whose-H9G7DF
 3. Antioxidáns hatás: A zöldtea talán erről a leghíresebb. A hatás itt is dózisdependens, minél több EGCG-t kapnak a sejtek, annál kevesebb szabadgyök keletkezik a sejtekben. Ez a hatás olyan sokoldalú, hogy mérhetően szolgálja a sejtek túlélését is. A túl sok szabadgyök annyira károsítja a sejten belüli struktúrákat, hogy annak sokszor sejthalál a vége. Ez persze szabad szemmel nem érzékelhető, de ha a bőrünk minden sejtje a haldoklás szélén áll, az már igencsak látványos! Ez a sejthalál gyakorlatilag öngyilkosság (apoptózis) – amikor már túlságosan károsodott egy sejt, elkezd olyan molekulákat előállítani, amivel a elpusztítja önmagát. Az EGCG ezeket a folyamatokat is csökkenti. 
 4. Folthalványítás: ugyan ehhez már egy nagyobb koncentráció kell kísérleti szinten, de a zöldtea a melaninszintézist is csökkenti, ami gyakorlatilag betudható egy hasznos mellékhatásnak!:)

A fent említett kísérletek nagy része egyszerű sejteken folyt, Petri-csészében. A zöldteával kapcsolatban azonban az átlagos kozmetikai összetevőnél több “emberkísérlet” is történt, amelyek habár sokszor nem tökéletesek, de összességében azt mutatják, hogy a leírt hatások megállják a helyüket, a kivonatot főleg külsőleg alkalmazva. A zöldtea italként fogyasztva is egészséges, hatása sokrétű, azonban a blogon nem szeretnék semmi ilyesmibe részletesen belemenni! Táplálékkiegészítőként sok kísérletben megbuktak az UV-sugarak elleni védekezéssel kapcsolatos feltevések, szóval maradnak a krémek! (Ha már itt tartunk: A kozmetikai összetevőkkel végzett kísérletektől szerintem nem elvárható, hogy annyi emberen teszteljenek, mint mondjuk a magasvérnyomásra szedett gyógyszerek esetén. Ez egy ilyen kellemesen ködös része a tudománynak és én így szeretem, szerencsére nem létkérdés, hanem főleg játék, amit persze lehet bután és okosan is játszani.)

Zöld, fekete, fehér tea?

Van némi különbség a hatásuk között, azonban szerintem ezek már olyan apró részletek, amin vásárlóként tényleg nem érdemes lovagolni.

White_Tea_Fields

Ítélet

Ahogy mindig, a zöld tea esetén is a hatás nagyban függ a kozmetikum egészétől. Egy rutint nem érdemes egyetlen istenített összetevőre sem felhúzni, azonban a zöld teát érdemes lehet a reggeli és az esti rutinba egyaránt beilleszteni valamilyen formában. Talán kommersz és már nem tűnik olyan különlegesnek, de nem véletlen lett ekkora kedvenc belőle.

Én jelenleg a Tindigo C-vitaminommal és a The Ordinary Caffeine + EGCG szérumával juttatom be a bőrömbe reggel és este a kellő zöldtea mennyiséget. Fátyolmaszk formájában is mindig jól jön! A Benton híres Snail-Bee vonala is tartalmaz zöldteakivonatot, ezekről már szintén írtam. Korábban vallásos lelkesedéssel használtam ezt az esszenciát és azt a Madre Labs krémet, amiről a következő bejegyzésben is szó lesz!:)

Ti milyen zöldteás kozmetikumot használtok jelenleg?

Források:

Mire jó a zöldtea a kozmetikumokban? “Camellia Sinensis” az INCI-ben!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hajni szerint:

  Én sok teát és zöld teát iszom elsősorban. De kenceként az Ordinary Caffeine-t használtam. De most dobtam ki. Mivel megláttam, hogy 6 hónap a szavatosság ideje a doboz szerint, és már lassan 1 éve nyitva van, gondoltam már nem használ. Én a szem alatti sötét karikákra használtam volna, de inkább nem használtam, mert elfelejtettem. Annyi minden mást is használtam.

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Hát az egy év tényleg sok, pedig a barna üveg védi. Én másodkézből kaptam, az egész arcomra használom antioxidánsnak, hosszú távon remélem jót fog tenni, hogy mindig van hasonló a rutinomban.:)

   Kedvelés

 2. Lizzie szerint:

  “Én jelenleg a Tindigo C-vitaminommal és a The Ordinary Caffeine + EGCG szérumával juttatom be a bőrömbe reggel és este a kellő zöldtea mennyiséget.”

  Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de nem látok zöldteát a Tindigo C-vitamin szérum INCI-jében o.O Milyen formában szerepel benne?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s