Antioxidánsok, szabadgyökök, oxidatív stressz – mi micsoda?

Na most aztán mindent elmagyarázok…

Mi az a szabadgyök és miért bántja a sejtet?

Azok a molekulák, amelyeknek egy párosítatlan elektronjuk van. (Egy atom protonokból, neutronokból és elektronokból áll. A molekulák pedig atomokból.) Ehhez nem kell túl nagy kémikusnak lenni, fogadjuk el, hogy az elektronok párban járnak és az úgy jó. Ezért, ha valakinek páratlan elektronja van, az biztosan lopni akar majd valahonnan.

Ez a sejtben több helyről bekövetkezhet. Első sorban például a sejtet határoló membránról és a különböző fehérjékről. Amint ez bekövetkezik, a meglopott molekula nem fogja tudni 100%-ig elvégezni az adott feladatát. Ha a sejtet határoló membrán megbomlik, akkor minden folyamat, ami vele kapcsolatos, lavinaszerűen megromlik. Mégpedig a sejtmembránnak sok feladata van: egyrészt elég nagy forgalom halad át rajta, másrészt sok kapcsolatteremtő-üzenetküldő molekula ül rajta. Ugyanez vonatkozik a fehérjékre: ezek a fehérjék manufaktúrában dolgoznak, ha egy valaki kiesik a gyártósorról, borul az egész. (Ezek a folyamatok általános néven pl. a lipid-peroxidáció, de most tényleg nem akarlak titeket ilyen szavakkal rémisztgetni!) Ennél már csak az rosszabb, amikor magát a DNS-t kezdik el bántani a szabadgyökök. Ha a DNS információtartalma ezzel megváltozik vagy nem lesz pontosan másolható, az a sejt működését alapjaiban bolygatja meg. Ha hibásan másolódik, a sejtet működtető fehérjék is hibásan vagy elégtelenül fognak működni.  Az is előfordulhat, hogy ebben az esetben a sejt konkrétan öngyilkos lesz (ez az apoptózis).

Honnan jönnek a szabadgyökök? Mi az az oxidatív stressz?

A szabadgyökök véletlenszerűen is előfordulhatnak, félrement kémiai reakciók eredményeként. Az is lehetséges, hogy a sejtet valami külső tényező olyan működésre kényszeríti, ami kapcsán ezek a szabadgyökök felszaporodnak. A bőrápolás szempontjából azonban a legfontosabbak a külső hatások, azon belül is kiemelkedik az UV-sugárzás, aminek hatására tonnaszámra állnak elő a sérült szabadgyökök. Oxidatív stressznek azt az egyensúlyeltolódást nevezzük, amikor az egészségesnél több szabadgyök van a sejtben és ezek elkezdenek rongálni.

Mire jó az antioxidáns?

Az antioxidáns egy olyan molekula, amely le tud mondani egy elektronról annak érdekében, hogy a szabadgyök megbékéljen és ne akarjon pl. a sejtmembránokról lopkodni. Általában az antioxidánsok is csapatban dolgoznak és képesek egymásnak elektronokat adogatni a legfelsőbb béke érdekében. A sejten belül ilyenek a glutation és a szuperoxid-dizmutáz is, ezek a nevek pedig gondolom már ismerősek a kozmetikumok világából, hiszen pl. a The Ordinary is megpróbálja ezeket a természetes lehetőségeket kiaknázni. De így működik az E- és a C-vitamin is, azok biztos mindenki számára ismertek. Az antioxidánsok a felesleges elektronjuk nélkül is stabilak, így meg tudják állítani az elektronlopkodós láncreakciót.

Antioxidánsok, szabadgyökök, oxidatív stressz – mi micsoda?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s