A különböző koncentrációjú hámlasztókról…

Amikor az ember elkezd hámlasztani, nagyon fontos tudatosan nekiállni a projektnek és először kis koncentrációkkal nekiugrani a folyamatnak. Azonban érdemes megfontolni, hogy valóban mit is ér a pár százalékos hámlasztó… Ez már csak azért is fontos, mert nagyon sok alacsony koncentrációjú hámlasztó toner van a piacon, amiknek sokszor tűnik úgy, hogy igazából semmi értelme.

Az alábbiak AHA savakra vonatkoznak, a BHA-k (legalábbis a szalicilsav) már 1-2%-os koncentrációban hatékonyak!

  • 0-2%…. ebben a koncentrációban a savmolekulák csupán vizet kötnek, azaz hidratálnak. Ez minden koncentrációban igaz rájuk, de 0-2% mást nem tudnak.
  • 2-4%… között emelik a bőrben a glükozaminoglikánok szintjét, amelyek a ruganyosságért felelősek, tehát hosszú távon használva már látható lehet valamennyi eredmény.
  • 4-8%-ban…. ezt még erősebben teszik, ráadásul ebben az erősségben már a bőr rétegeinek cserélődését is felgyorsítják. Ebben a koncentrációban már látható lehet az azonnali hatás.
  • 8-12% erejével már a kollagéntermelést is felerősítik az előzőekben felsorolt hatások mellett.
  • 12-15%-ban pedig már minden erejüket kifejtik, a bőr rugalmas rostjai megerősödnek, elérjük a maximális hatást.

Ne rohanj erősebb hámlasztót venni csak a számok miatt!

Ha az eddigi hámlasztási rutinod jól működött, szép volt az eredmény, miért tennéd? Hagyd magától fejlődni a rutinod. Ha olyan bőrproblémákkal küzdesz, amelyek erőteljesebb hámlasztást igényelnek, vedd igénybe bőrgyógyász vagy profi kozmetikus hámlasztó kezeléseit. Nem véletlen, hogy a kereskedelmi forgalomban 30% a maximálisan elérhető koncentráció, ha az oldat pH-ja megfelelő, így is maximális eredményt érhetsz el, ezt sose felejtsd el!

Ezek csak számok. Ugyanakkor ez alapján remélem érthető, hogy az AHA/BHA tonerek miért nem hámlasztanak vagy hogy miért nem érzel semmit, ha az edzett bőrödet egy gyengéd hámlasztóval kezeled. A tudatos cégek a biztonságosságot propagálják és ez így van jól. Akinek viszont ellenállóbb az arcbőre, annak lehet, hogy a 10% valóban nem fog látványos eredményt hozni, ebben az esetben lehet feljebb lépni a százalékokban vagy esetleg a gyakoriságban. Egyszerre viszont mindig csak az egyikben! A hámlasztás finomhangolás.

Nyár és hámlasztás

Ezerszer visszatérő téma: érdemes ilyenkor visszavenni és nem belekezdeni semmi újba. Az enzimes peelingek jó alternatívát jelentenek, de egy barátságosabb hámlasztót ritkán alkalmazva, természetesen napi fényvédelemmel is fenntartható az eddig elért eredmény!

Olvasnivaló:

A különböző koncentrációjú hámlasztókról…” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s