AHA, BHA, peeling tonerek: kell vagy nem?

Olyan ködös ez a termékkategória és aki beleúszik a koreai szépségápolásba, az nem tudja ezeket elkerülni. A savakat tartalmazó tonereknek két típusa van: a pH helyreállító tonerek az arcmosás után használandóak, 5 körüli pH-val rendelkeznek és segítenek az aktív hatóanyagok (C-vitamin, hámlasztók) működésében, a hámlasztónak titulált tonerek pedig a mindennapos használat során kisimítják, tiszítják a bőrt. 

Példák ilyen termékekre:

 • Cosrx AHA/BHA toner: ez “clarifying” is, de a klasszikus k-beauty iskolában pH helyreállítónak használják. 
 • The Ordinary 7% Glycolyc acid toner
 • Benton Aloe-BHA: hidratál, nyugtat, tisztítja a pórusokat
 • Pixi Glow tonik: kifejezetten hámlaszt
 • Lagom Cellus Mist toner: pH-helyreállító
 • Mizon AHA&BHA toner: ez is az elhalt hámsejteket hivatott takarítani.
 • Missha Time Revolution Clear toner etc… 

Szükségünk van rájuk?

Én kezdem úgy érezni, hogy kevéssé.

Mik a fenntartásaim?

 1. Ha rendes második lemosót használsz az arctisztításhoz, aminek a pH-ja a megfelelő tartományban van, nincs mit visszaállítani.
 2. Ha vársz 20 percet arcmosás után, a bőr szépen vissza fogja állítani a saját pH-ját. (minél lúgosabb a lemosó, ez annál nehezebben megy, ezt ne felejtsük el!)
 3. Sokat kísérleteztem ezzel és sem a C-vitamin, sem korábban a BHA hámlasztóm hatása nem függött attól, hogy előtte körbefújtam-e magam a Cosrx AHA/BHA vagy éppen a Lagom tonerével. Egy jól formulált aktív szérumnak nem kell egy tök másik toner, hogy feltétlen működjön… A C-vitamin csípése nagyon is függ a bőröm aktuális állapotától, de a csípés nem függ attól, hogy használom-e előtte az AHA/BHA tonert.
 4. A Cosrx AHA/BHA tonerének eleinte éreztem jó hatását, de a savakhoz valamlyest hozzá szokik a bőr. Főleg ilyen elhanyagolható koncentrációban, ahol hámlasztóként még nem is igazán hat. Pár hónap alatt elmúlt az a kezdeti tetszetős hatás, amit például a Benton Aloe-BHA tonernél is tapasztaltam. Ebben a cikkben leírtam, hogy mire elég egy sav ilyen kis koncentrációban…

DSC_6065.JPG

A jó bőrápolási termékteszt titka a használat időtartama. A Cosrx AHA/BHA végefelé a nagy motiváció csak az volt, hogy fogyjon el – újravenni nem fogom, mert nem érzem akkora hasznát. Egy ideig feltétlen szükségesnek éreztem, de kezd kikristályosodni, hogy a bőrömre kifejtett hatása és a rutinomban betöltött helye koránt sem egyedi. A Lagom tonerét egyszerűen félretettem pár használat után, pedig az csak 20 ml. A Benton BHA-s tonere (0,5%) kiválóan hidratál, ezért azt az utolsó cseppig elhasználtam és azóta is feltétlen rajongója vagyok!

Ítélet

Ezek a savas tonerek eleinte csodát tesznek, ez tény. De egy rendes rutin is csodát tesz – ezt se feledjük el. A hatások összeadódnak! A mindennapi rutinban a legfontosabb a hidratálás, erre jó akármelyik hidratáló toner. A hámlasztás egész más tészta, jó formán külön életet él egy profi rutinon belül. Finomhangolásra talán jók ezek a formulák, de egy idő után többre, másra, jobbra lesz szükség. Valójában többnyire csak hidratálnak. 

DSC_6063

Ha kezdő vagy…

Próbáld ki akármelyik a felsorolt termékekből, leginkább még mindig a Bentont javaslom. Ha ellenálló a bőröd, jöhet a Pixi vagy az Ordinary, ezekben kicsit több glikolsav van már. (A glikolsav viszont fényérzékenyít, tehát ebben az esetben extrafontos nyáron a fényvédő ismételt felvitele nap közben!)

AHA, BHA, peeling tonerek: kell vagy nem?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s