Azt hiszem lassan alapvető tudás a tudatos bőrápolók körében, hogy a C-vitaminos szérumokat a hűtőben kell tárolni és ha az oldat sötétedését látjuk, az annak a jele, hogy megromlik.
Megjegyzés: semmilyen más kozmetikumot nem kell a hűtőben tárolni, hacsak nincs feltüntetve a csomagolásán. Az oxidálódástól legjobban a megfelelő csomagolás véd, ezért is fontos, hogy megbízható szérumot vásárolj!

A kiindulási állapot

Azonban nem mindegy az sem, hogy a romló C-vitamin csupán egy árnyalattal sötétebb sárga lesz vagy esetleg narancsosbarna. Érdemes figyelembe venni a termék kiindulási színét, ugyanis pl. a zöldteakivonat, akármilyen furcsa is, de narancssárgára színezi az oldatokat. Ezen kívül a spórolósabb cégek festékanyaggal leplezhetik a gyors bomlással járó sötétedést.

Ha a szérumunk színe sötétebb, de még sárga…

Nincs probléma, az oldatban aszkorbinsav helyett dehidroaszkorbinsav van, a C-vitamin egy olyan kémiai reakció áldozata lett, ami még visszafordítható. Mitöbb, ez a bőrben vagy a szérumban lévő antioxidánsok hatására magától megtörténik. Ezért is gyakori a C-vitaminos szérumokban az E-vitamin és a ferulasav, ezek abszolút lassítják ezt a folyamatot.

Ez a szérum még belátható időn belül elhasználható, nem kell aggódni, de innentől talán spórolni sem érdemes a cseppekkel.

Ha oldat vörössé, narancssárgával vagy barnává válik…

Ráadásul megszínezi a bőrt…

Akkor ideje kidobni a terméket, akármennyire is fáj. A színt a vissza nem fordítható bomlás termékei (furfurol, eritrulóz) adják, ezeket már semmilyen antioxidáns nem tudja visszavarázsolni jótékony hatásúvá. A hirtelen, durva bőrreakció esetén is meg kell válni a szérumtól, mert lehet a romlás következménye.