Ebben a bejegyzésben már írtam a különböző C-vitamin származékokról és erősségükről, most egy kicsit más szemszögből szeretném ezt a témát megközelíteni.

Szérumok

A C-vitamin a legjobb formában könnyű, vizes szérumként kerülhet be a bőrápolási rutinunkba. Reggel, közvetlen arclemosás után a legideálisabb a használata. Minél közelebb van a bőrhöz, minél kevésbé terheljük a bőrt előtte, minél több időt hagyunk neki rendesen beszívódni, annál nagyobb lesz a hatékonyság. Eddig a Tindigó Shake&Shine szérumot használtam.

Ugyan nincsen erre kifejezett bizonyíték, de bőrápoló körökben szokás 10-20 perc várakozási időt hagyni a szérumnak. Sokan előtte pH helyreállító tonert használnak. A saját tapasztalataim szerint ezeknek csekély jelentősége van. Ha irritál a magas koncentrációjú szérum, nyugodtan bele lehet keverni egy könnyű hidratálóba!

Krémek és bonyolultabb formulák

A C-vitaminos krémeket és az olajos formulákat akkor “támogatom”, ha a gyakorlatban jól beszívódnak és nincs előttük sok más lépés, ami akadályozná a rutint. Nekem ezek nem praktikusak, mert szeretem kis lépésekből felépíteni a hidratálást és a nyugtatást.

Különleges formulákat a Deciem gyárt: a koleszterolba bújtatott C-vitaminja jó példa erre, ami bár külön eljárásrendet igényel, de szerintem még így is élvezhető a fenti képen látható The Ordinary gyöngyszem. A MAP-os krémjüket nem tervezem kipróbálni a borzasztó vásárlói vélemények miatt. 

Jól működő C-vitaminos krémet sajnos még nem próbáltam személyesen, a borítóképen láthatót még nem bontottam fel. Petrán Ági barátnőm az Image Skincare Vital C termékcsaládjára esküszik, ez a márka egy C-vitamin komplexet alkalmaz. Az ő filozófiájuk szerint sem csak a bomlékony LAA-val lehet a öregedés ellen harcolni. 

A krémekben általában nem LAA van, hanem MAP vagy SAP, amelyek csökkentett hatékonyságúak, de a bőrápolás egyébként is egy életre szóló maraton, így van idő ideiglenesen kísérletezni. Egy jó szérum szerintem befektetés, erre rá halmozni csökkent aktivitású C-vitamin származékokat talán felesleges. Szerintem érdemes egy minőségi termékbe befektetni, legyen az bármi.

Tonerek

A tonerekkel az a baj, hogy ezek a termékek első sorban arra valóak, hogy kis koncentrációban, gyengéden kezelgessük, hidratáljuk, nyugtassuk a bőrünket. A C-vitaminnak ahhoz, hogy elérje a kellő anti-aging hatást, magas koncentrációban kell jelen lennie. Remélem látjátok a paradoxont. Egy SAP-ot vagy MAP-ot tartalmazó tonert megvenni ugyanúgy felesleges lehet, mint az ócskább krémeket – kiegészítésnek persze minden elfogadható.

Én is elkövettem ezt a hibát, íme az eredménye: 

DSC_6283

Now solutions vitamin c & acai berry purifying toner review

A vásárlás apropója: Iherben garázdálkodtam tavaly tavasszal, gondoltam, hogy ha elfogy a C-vitaminos szérumom, majd helyettesítem egy könnyű tonerrel (hülye ötlet…)

Helye a rutinomban: Reggel és este a kezdeti szakaszban volt… Gyorsan ráuntam és miután kb a negyede elfogyott, átkerült a dekoltázs-nyak-kézfej ápoló rutinba

Csomagolás: Pattintós tetejű műanyagüveg, a toner gyors elsötétülése alapján koránt sem zár jól, ráadásul folyik össze-vissza.. ezzel az erővel egy kancsóban is tarthatnám a C-vitaminos tonerem, ott se oxidálódna lassabban…

Összetevők: MAP, Centella, Aloe vera, Niacinamid, E-vitamin + víz és a tartósítószerek

DSC_6285

Fizikai tulajdonságok: Sárgás vízszerű lötyi, citrusos szaga van, amit én köztudottan utálok.

Hatás: Nem értem hogy lehet valami ennyire értelmetlenül szar, amikor olyan jónak tűnik az INCI-je. Nem tudom, mire fel sárgult be olyan gyorsan a kibontás után (talán régóta állt az iherb raktárában), nem tudom, miért marja az arcom. Talán a citrusaromák tehetőek felelőssé emiatt, de könyörgöm, kismillió toneremben volt hasonló és mégsem értük el a koncentrációt, hogy lemarja az arcom. Nem tudom, mennyi a pH-ja, de az egésznek van rajta egy nagyon furcsa, irritáló hatása, ami olyan kellemetlen érzést okoz, hogy többszörösen eliminálni kényszerültem a rutinomból ezt a tonert és egy rozáceás epizód után végleg repült.

Újravétel: nem és nem is ajánlom…

Ennél lényegesen jobb és szintén tartalmaz SAP-ot a Klairs Supple Preparation Toner…

Fátyolmaszkok

Azon kívül, hogy természeténél fogva jól eshet, a C-vitamint nincs értelme kéthavonta egyszer vagy kúraszerűen alkalmazni. Az öregedésgátló hatáshoz folyamatos alkalmazás szükséges, ennyi a lényeg. Mindennapos használathoz elég környezetszennyezőek a fátyolmaszkok, de utazáskor jól jöhetnek!

DSC_6185DSC_6187

Ez a Holika holika maszk abszolút meggyőzött arról, hogy a márkától még kéne vásárolnom, ugyanis a szövet alapanyaga is nagyon kellemes volt és nagyon szépen illeszkedett az arcomra. Az esszencia kellően sűrű, a szokásos glicerines-butilén-glikolos érzetet adta, de ez mindig jól működik, maximális és középtávon tartós hidratálást lehet vele elérni, a rutin felét helyettesíti. Az összetevőlista az illatanyagot leszámítva remek, bár a MAP eléggé hátraszorult a listán. Ez a maszk egyértelműen nem pótolja a napi C-vitamin adagot, de a saját kategóriájában így is jól teljesít.

Nektek melyik C-vitaminos termék a kedvencetek? A gyendég krémeket vagy a harsány szérumokat kedvelitek? Megelégedtek a stabil származékokkal vagy inkább minden reggel tesztek egy kört a hűtőnél?