Nem nagyon fogok tudni ehhez a bejegyzéshez tudományos forrásokat rendelni, mert néha a józan ész éppen elég. Kb. egy éve nagyon felkapottá vált, főleg persze Koreában az a reklámszöveg, hogy egy adott kozmetikum alapját nem víz, hanem aloe vera vagy valamilyen más növényi kivonat képezi.

És ettől jobb.

És több.

És drágább.

Komolyan?

Azért vagyok mérges az ilyen frázisok miatt, mert ezeket könnyű átvenni, könnyű a különböző influencerek szájába adni és elsőre tényleg hihetőnek hatnak. Mi több, vonzónak. Pedig sajnos az igazság az, hogy mindenféle növényi lé valamiféle oldat: oldószer és oldott anyag keveréke. Az oldószer jóval nagyobb mennyiségben van az oldatban – a köznyelvben ez mindig valamiféle folyadék, például víz. Persze lehet más is, de a leggyakoribb így is a víz marad. A vízben pedig elkeveredhet rengeteg más molekula, amelyeknek akár pozitív hatása is lehet a bőrre. Vagy éppen nem, de ideális esetben egy kozmetikumban igen.

Attól, hogy adunk egy nevet az oldatnak, a nagyon magas százaléka így is víz marad. Viszont a mindennapi életben annyira gyakoriak ezek az oldatok (pl. a _tea_ vagy a limonádé), hogy az agyunk nagyon könnyen befogadja azt a gondolatot, hogy ami előttünk van, az nem 97% víz és 3% a növényre jellemző, jó hatású molekula, hanem 100% jeju szigeteki unikornisfűnedv.

És ha a 100% jeju szigeteki unikornisfűnedvbe teszel még egy kis centellát, egy kis hialuronsavat, feljavítod az állagát butilén-glikollal és betainnal, belehajítasz minimális, stabil C-vitamin vagy retinolszármazékot és van olyan szerencséd, hogy az unikornisfűnedv nem totál büdös és kihagyhatod a bűvös “fragnance”-t, akkor máris minden potenciális célközönséget meg tudsz fogni a piacon:

  • a natúrkozmetikumok és az ázsiai egzotikumok kedvelőit, mert a 150%-os unikornisfűnedv biztos ezerszer jobb lesz, mint a sima vizes alapú toner, meg ilyen még úgysem volt…
  • a klasszikus kozmetikumok kedvelőit / átlagos bőrápolókat, hiszen a tonered “hidratál és nyugtat”, nem túl gyógyszertári, de van benne egy kis figyelemfelkeltő extra, aminek segítségével könnyű lesz bejutni az influencerek kedvences listáiba vagy akár a nyomtatott sajtóba.
  • a tudatos bőrápolókat, mert nincsen illatanyag, rövid az INCI és nem mellesleg tökéletesen működhet a dolog….. csak ez éppen nem az unikornisfűnedvtől van, hanem a többi áldásos hatóanyagtól, de ez nekik meg mindegy.

Most akkor van ezzel baj vagy nincs? Ártalmas? Problémás?

Igazából nincs ezzel baj, hiszen a termékek minősége a legkisebb eséllyel fog attól függeni, hogy sima víz vagy valamilyen kutyulék az alapjuk. Azzal sincs baj, ha cég megpróbálja eladni a termékét, hiszen ez az egész üzletág lényege. Csak arra szerettem volna milliomodszorra is felhívni a figyelmet, hogy bár az INCI bár mindennek az alfája és omegája, de az INCI is lehet csaló, mert Koreában simán beleírják, hogy 97% aloe vera vagy ilyen-olyan extract és ez igazából olcsó megtévesztés, ami többnyire másra nem jó, csak az ár felnyomására, ami a hatásban valószínűleg nem fog tükröződni. 🙂

Hogy ne csak Koreát szapuljam: ha a tonerünk alapja pedig történetesen valami virágvíz, az nagyon könnyen válhat irritáció forrásává is, ezért az ilyen natúrkozmetikumokkal különösen vigyázzatok!

Nektek melyik marketingdumával van tele a hócipőtök? Mi az a mondat vagy szókapcsolat, ami már inkább elriaszt a vásárlástól?