Mindenféléről írtam már, egy egyszerűsített lista azonban mégis hiányzott!

Fizikai szűrők

Cink- és titánium-dioxid: egyszerűen visszaverik a bőr felszínéről a napsugarakat. Nem allergizálnak, cserébe viszont szárítanak és fehér réteget hagynak. A legnagyobb cirkusz a nano verzióikkal kapcsolatban van, ugyanis por formájában valószínűleg nem egészséges belélegezni őket – erre szerencsére fényvédő krém felvitelénél nincs is lehetőség. A cink-oxid teljes spektrumú (hogy erre miért van szükség, arról előzőleg már írtam). Érzékenybőrűek és gyerekek is használhatják gond nélkül, a megfelelő termék megtalálása azonban elég nagy kihívást jelenthet.

Hibrid szűrők

A sugarak egy részét visszaverik, más részét átalakítják. Ezekről még a blog legeslegelején mindent leírtam.

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol: más néven Tinosorb M. Érdemes keresni, ha ott van az INCI elején, lehet örülni! Nagy stabilitás, széles spektrum, semmilyen legenda nem kering a gonoszságáról!

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine: Tinosorb S, hasonlóan a testvéréhez, stabil és másokat is stabilizál!

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate: Uvinul-A, nagyon stabil, de csak az UV-A sugarak ellen véd.

Kémiai szűrők

Avobenzon: más néven Butyl Methoxydibenzoylmethane. (Azt kell megjegyezni, hogy a hosszúnevűekből a metán végű a nem mindenható.) Az egyik legrégebbi szűrő. Első sorban az UV-A sugarak ellen véd. A sugarakat elnyeli és átalakítja, ahogy az összes további kémiai szűrő. Általában más kémiai szűrőkkel kombinálják, hogy a végtermék stabil legyen.

Oxybenzone vagy benzophenon: széles spektrumú. Magas stabilitású, a többieket is védi, elvileg nem előnyös a jelenléte, mert szabad gyökök képződnek mellette.

Octinoxate: UV-B ellen véd. Bomlékony. Azzal gyanúsítják, hogy endokrin diszruptor, azaz valamelyest rákkeltő hatása van hosszú távon. Erről fog egy külön bejegyzés születni! Megértem, ha valaki kerülni akarja.

Octocrylene: Önmagában gyenge, cserébe más fényvédőket képes stabilizálni. Néhol azt állítják, hogy hajlamos ekcémát (illetve fotoszenzitivitást) okozni és a bőrbe felszívódva káros szabadgyökök állnak elő miatt (azaz elősegíti az öregedést). Erről csak annyit tudok nyilatkozni, hogy ha érzékeny vagy valamelyik kémiai fényvédőre, akkor talán érdemes lehet első körben olyanokat keresni, amiben nincs benne ez az összetevő. Rettegni felesleges tőle. (Ő a tipikus naptej illatú!)

Homosalate: UV-B sugarak ellen véd, elvileg magát a krémet is védi az UV-sugárzástól.

Octisalate vagy ethylhexyl salicilate vagy octyl salicilate: UV-B ellen véd, önmagában nem elég, gyorsan bomlik!

Ethylhexyl Triazone: UV-B ellen véd. Vízálló fényvédőkben találkozhatunk vele, ugyanis vízben nem oldódik!

Meroxyl: Az UV-A sugarak ellen védő szűrő páros (SX és XL), a L’oreál szabadalma – tudatos bőrápolók első sorban a La roche posay termékeikben találkozhatnak velük, jó minőségű, modern szűrők.

Ahogy én választok, avagy melyik a legjobb fényvédő…? Jók az olcsó fényvédők? Érdemes drága fényvédőt venni?

Általában preferálom az olyan fényvédőket, amikben fizikai és hibrid szűrők vannak. Hibrid szűrő nélküli kémiai fényvédőt nem veszek meg. Mostanában kerülöm az octocrylenet, mert jelenleg a legjobb tippem az, hogy ezt az összetevőt nem szereti a bőröm.

DSC_6531

De ennyi.

Az az igazság, hogy megtalálni a TÖKÉLETES FÉNYVÉDŐT sok időbe és pénzbe kerül. Szerelem első látásra nem létezik, de nem kell csüggedni. Érdemes a középkategóriából választani, koreából A’pieu-t rendelni vagy a Bioderma számos akcióját kihasználni. A többi patikai márka (La Roche Posay, Uriage) is szokott mintákat adni a gyógyszertáraknak, ezekből is érdemes beszerezni. Koreából a Missha és az Innisfree remek fényvédőket gyárt, a Japán márkák között a Canmake és a Biore gyártja a legnépszerűbb darabokat. Ha nem tetszik a zsákmány, a neten elég könnyű bármit is lepasszolni, én a barátnőimmel is sokat cserélgetek. Mindenkinek más a preferenciája és alapvetően NEHÉZ jó fényvédőt gyártani, az állaga jóformán egyiknek sem teljesen tökéletes, de muszáj megszokni az érzést. A minőség valamelyest arányos az árral, legalábbis a fényvédőkre tapasztalataim szerint igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, de azért nem kell elsőre 10 ezer forintot kiadni. Én a sorban kipróbálgatott, de kedvencé nem váló fényvédőket is elhasználtam bevásárlásra, esti újrakenésre. Arany középút, ennyi az egész. A fényvédőre tekintsetek befektetésként!

Nálatok mik a választási szempontok?