Nézzük az egyszerű számokat, szerintem magukért beszélnek.

  • Elöljáróban: a molekulák méretét a dalton nevű mértékegységben adjuk meg.
  • Mekkora molekula képes teljesen beszívódni a bőrbe? Körülbelül 500 dalton nagyságú.
  • Mekkora molekula képes átjutni a legfelső lipidrétegen? Körülbelül 2000 dalton nagyságú.
  • Mekkora a normál kollagén? 15-50 000 dalton nagyságú.
  • Mekkora a hidrolizált kollagén? 5-9 000 dalton nagyságú.

Konklúzió?

Hiába próbálnak etetni azzal a cégek, hogy a hidrolizált kollagén majd milyen jól felszívódik, nem érdemes ezekre építeni az anti-aging rutint. A legnagyobb molekula, ami képes beszívódni, az peptid nagyságú lesz.

Egy kis kitérő – alapfogalmak

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amik először kettesével-hármasával peptidekké állnak össze. Végül ezekből a peptidekből hosszú láncol keletkeznek és ezek a fehérjék. Hidrolízisnek nevezünk minden olyan folyamatot, amely során nagyobb molekulák hasadnak kisebbekre, miközben melléktermékként víz keletkezik. A fehérjék hidrolízisével először ún. oligopeptidek keletkeznek (ezek 8-10 aminosavból állnak), amelyek még később hasadhatnak végül peptidekre és aminosavakra.
A peptid kifejezés egyébként nagyon divatos a bőrápolásban, én nem szeretem, hogy ezt a kémiai alapfogalmat így belekevertük egy specifikusabb tudományba, de mindegy, legyen: ha bőrápolásról van szó a peptidek olyan 2-3 aminosavból álló molekulákat jelentenek, amik a bőrbe beszívódva egyfajta hírvivőként szolgálhatnak, amelyek általában a kollagénelőállítást serkentik vagy egyéb pozitív hatással vannak a bőrre.

Tehát, mit tegyünk, ha a kollagénelőállítást akarjuk serkenteni?

Használjunk retinolt, C-vitaminos szérumot vagy niacinamidot! Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy valamiféle fehérjét kenjünk az arcunkra, akkor a hidrolizált kollagén helyett válasszunk okosan peptideket: a palmitoyl-tripeptid 1 és a palmitol-tripeptid 7 például bizonyítottan hatékonyak az öregedés ellen.:) Azt hiszem kellő számú támadáspontunk van, nem kell mindenképpen szó szerint a kollagént ráerőltetni az arcunkra!