Sokat gondolkoztam mostanában azon, hogy csak én érzem-e úgy, hogy a koreai szépségápolás fénykora valóban lejárt-e vagy csak én untam rá a kéthetente kidobott új kollekciók sasolására.
Mostanra viszont úgy látom, hogy a jelenség nem csak az én hallucinációm. Sok tényező vezet a K-beauty haldoklásához.

1. The Ordinary és a profi utódok

A Deciem alapjaiban formálta át a piacot, ezt mindannyian tudjuk. Az új bőrápolási trendek magas hatóanyagtartalmat és olcsó árat követelnek meg. Az a helyzet, hogy túlanalizálás nélkül kijelenthető, hogy a Deciem nagyon gyorsan megtömte a fürdőszobapolcokat és kinyitotta a szemeket, egy kicsit mindenki elkezdett visszakacsingatni nyugatra, azok is, akik még nem voltak az iherbbel megfertőzve. Megtört az uralom. Mára rengeteg olyan kisebb helyi márka is létezik (pl. a Geek&Georgeous), amelyek a tudatos bőrápolásról szólnak és a sok csiganyál után az ember automatikusan elterelődik ebbe az irányba. Minden újabb “nyugati” vásárlás kitol egy koreai terméket. Nem beszélve arról, hogy már az ázsiai piac is elég tagolt, a taiwani és a japán márkák ugyanúgy felkapottak, nem akkora kuriózumok ezek, mint egykor…

2. Korea is sokat módosított

A koreai márkák egyre inkább orvosi, nyugati, modern irányba tolódnak és ez egyrészt jót tett a renoméjuknak (én amúgy sem szeretem a cuki csomagolásokat), másfelől viszont a növényi vonalon kívül nem sok sajátosság maradt, ami bárhol máshol a világon ne fordulna elő. Az a helyzet, hogy ők is ráálltak a tudatos bőrápolók számára oly csábító minimálvonalra. Az állatvédelem üdvös erősödésével a kuriózumnak számító állati összetevőket is kiritkították hála istennek. (Engem is vonzottak / vonzanak ezek, de ezek csak pillanatnyi őrületek.)

3. Gyógyszertári és profi márkák alkalmazkodása

Sokadik példa: a K-beauty előretörésével a fényvédőzés is népszerűvé vált, fényvédőt pedig itthon a legegyszerűbb beszerezni sokáig a gyógyszertárban volt. Ma már elérhetőek kisebb méretű, arcra gyártott fényvédők talán a drogériában is, de ez az egész bőrápolásmánia a patikai márkákat is megnyomta. Nem beszélve arról, hogy természetesen ezek a cégek sem aludtak és mára mindegyiknek van olyan terméke, ami alkalmas a rétegezős rutinba való beépítésre, ráadásul nem is túl drágán. (pl. Bioderma Hydrabio vagy a Vichy újdonságai) Jó fényvédőt sem muszáj már Koreából / Japánból rendelni. Ezen kívül egy csomó profi márka született vagy dobott piacra olyan termékcsaládokat, amik a fent emlegetett koreai növényes vonalra hajaznak. Ezek, a főleg amerikai márkák (pl. Tatcha) kívülről már semmiben sem különböznek a koreai prémium vagy félprémium márkáktól. Minden nagyon sokszínű, mégis nagyon egységes lett. Például a Kiehls is elmehetne akár koreainak, pedig amerikai.

4. A drogériák hódítása

Szerintem az utolsó késszúrás volt ebben a mániában, hiszen Deciemet rendelni kell, a gyógyszertárban keresni kell, de a drogériában akarva-akaratlanul is belebotlanak a fátyolmaszkokba és egyéb nyalánkságokba azok is, akiket amúgy nem érdekel a bőrápolás. Amennyi élvezetet ténylegesen nyújt egy vicces ajakmaszk vagy egy jónak tűnő szérum, az nem fog Koreáig vinni. Hiszen ha már ott van a Skinsmarton vagy mondjuk a Szépségcenteren minden földi csoda, akkor minek ásná fel valaki az ebayt, keresve a jó koreai dealeket? A drogériákkal bezárult a kör. Ráadásul Németországban a DM-ben például van Missha, ami így már egy a sok márka közül….

5. Ami elérhető, elveszti a varázsát….

Persze, én is izgulok még, amikor jön a csomagom Koreából, de egyre ritkábban van ilyen. Az kutakodás adrenalilökete is csökken. Volt persze pár csalódás is, de leginkább ellustultam. Kicsit úgy érzem, hogy láttam már mindent. Akármi is lesz, úgyis meg fogom találni a Müllerben vagy egy nagyobb gyógyszertárban. Ha nem Magyarországon, akkor valamelyik utazáson belefutok majd a hőn áhított új összetevőbe vagy formulába, de a lényeg, hogy nem kell majd vakon rendelnem és 2 hétig rágni a körmöm a vám miatt. Sajnos a világon ez mindennel így van, de ez a dolgok rendje!

Összességében…

Nem siratom a K-beauty korszakot, bár a blogom elején még úgy gondoltam, hogy ezzel fogom előrevinni magam, de mára nem szelektálok így a márkák között és sok mindenben meg is “enyhültem”. Sok minden más is felkelti az érdeklődésemet és ezek a dolgok egyenrangúak. A rétegezős rutin maradt, Korea pedig már nem foglalja el az egész polcom. Muszáj nyitni, máshogy nem megy. Egy korszak lezárul, kezdődik a következő!:)