Milyen a jó ceramidos krém?

Időnként mindig felröppen a tudatos bőrápolók körében, hogy ceramidokat önmagukban használni semmi értelme, ha nincs mellette az adott kozmetikumban koleszterol és valamennyi szabad zsírsav.

A legenda alapja

Van néhány kutatás, ami azt bizonyítja, hogy az olyan krémek, amelyek csak ceramidokat tartalmaznak hatásukban messze gyengébbek, mint azok, amikben a fent említett másik két összetevő is van. Az egész molekuláris háttere annyi lenne, hogy a bőrbarriernek mindegyik összetevő részét képezi, ám csak megfelelő arányban. Természetesen abban az arányban, ahogy azok a bőrben alapból is megtalálhatóak. Ez történetesen 3:1:1 a ceramidok javára. Ha eltérő arányban juttatjuk be őket a kültakarónkba, a természetes “téglafal” egységessége felborul és a védőréteg elgyengül. A téglás hasonlat szerintem itt különösen szemléletes, hiszen könnyű elképzelni, ahogy a nem megfelelő méretű téglákból vagy mondjuk legódarabokból sokkal nehezebb lesz olyan falat építeni, ahol az elemek átfednek és a fal erős lesz. Ezek a magyarázatok sem azt állítják, hogy ezt a bőr nem tudja kompenzálni, egyszerűen csak annyi a lényeg, hogy a bőrnek is könnyebb, ha a megfelelő mixszel kenegetjük! Bár a kutatások egy része elmegy olyan irányba is, hogy a csak ceramidot tartalmazó krémek még tovább rontják a bőr alapállapotát és hátráltatják a gyógyulást… A képet számomra az is színezi, hogy egy 97-es cikk szerint a keverékben a cholesterolnak kell dominálnia a keverékben.

Ítélet

Szerény véleményem szerint a _gyakorlatban_, normál bőrön a csupán ceramidokat tartalmazó kence legrosszabb esetben is maximum nem fog semmit csinálni. Nem lesz a bőrnek “ceramidmérgezése”, ami nagyon felesleges neki, azt nem építi be és kész. Kevésbé rossz esetben eléri a hatásmaximumát és azután nem lesz kiemelkedően jó a hatása. Úgy gondolom mégis, hogy érdemes lehet olyan krémekre beruházni, amiben a bőrbarrier többi építőköve (vagy legalább a cholesterol) is megtalálható, hiszen ezekkel a kutatások szerint tényleg gyorsabban érhetjük el a kívánt hatást.
Mindig felkelti a figyelmem, amikor ilyen témák felrebbennek a tudatosabb bőrápolók körében, de sokszor az az érzésem, hogy valami olyan helyről jönnek, ahol egyes termékeket felmagasztani, másokat lehúzni akarnak. Sose felejtsétek, hogy a kozmetikumok világában is jóval több az összkép, mint a részek egyenként összeadogatva. Ha van egy “csak” ceramidos krémed, amit szeretsz és amitől nyugodt, egységes bőröd van, véletlen se válj meg tőle. Ha mostanában akarsz beújítani valami hasonlót, akkor pedig nézegesd az INCI-ket és inkább válassz egy komplexebb terméket! 🙂

Nem véletlen lelkendeztem annyira, amikor az amerikai Cerave termékei egy lépéssel közelebb kerültek hozzánk, de a következő bejegyzésben mutatok még egy jó tippet!

Felhasznált források:

Milyen a jó ceramidos krém?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s