Hogyan változtasd meg a genetikád?

Elég gyakori jelenség, hogy az emberek a lustaságukból adódó testi adottságaikat ráfogják a genetikára. Persze ennek valahol van alapja, hiszen különböző alkatúak és fizikumúak vagyunk, különböző hajlamokkal rendelkezünk és van, amin tényleg nem olyan könnyű vagy éppen szinte lehetetlen változtatni. Azonban a tudomány mai állása szerint azonban igenis hatással vagyunk a genetikánkra. Bizony, ez nem holmi holisztikus humbug. Sokáig azt gondoltuk, hogy a gének irányítanak minket, mára azokban rengeteg apró kutatásdarabból kiderült, hogy a valóság ennél jóval összetettebb.:) 

Biológia óra

A génjeink működése leegyszerűsítve a következő: van a DNS, amelynek építőköveti a nukleinsavak. Ezen nukleinsavak sorrendje adja meg azt a kódot, ami később RNS-re, majd fehérjékre fog átmásolódni. A DNS kódja alapján elkészült fehérjék irányítják a sejtjeinket, parancsot adnak, üzennek, végrehajtanak. A DNS-ünknek azonban csak kis szakaszán találhatóak meg azok a kódoló területek, amelyek később másolódni fognak. Korábban azt gondoltuk, hogy a többi, csendes régió nem jó semmire. Mára azonban teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a csendes szakaszok olyan szabályozó részeket tartalmaznak, amelyek apró kémiai módosulások után (pl. ún. metilációval) módosítják az aktív szakaszok másolását, illetve működését. Ezek a kémiai módosulások természetesen valamilyen külső inger hatására jönnek létre. Hasonlóan működnek a DNS-szál csavarodásáért részben felelős hiszton nevű fehérjék, amelyekhez szintén hozzácsapódhat egy molekulacsoport (ezek pont acetilálódnak, de ez nekünk mindegy) és ezzel megváltozik a működésük.

Honnan jönnek az ingerek?

Az ingerek természetesen kívülről jönnek, más sejtekből, a környezetből. Az, hogy a sejtjeidet milyen hatások érik, csak rajtad múlik! Az, hogy mit eszel, mennyit mozogsz, milyen a hangulatod, milyen ingerek érnek, nem csak átmeneti hatással vannak. Például az edzés hatására nem csak egyszerűen megnőnek az izomsejtek, hanem a genetikai kódjuk kifejeződése is módosul és ez tartós. A génjeink hallgatnak ránk, tanulnak tőlünk. Úgy muzsikálnak, ahogy mi fütyülünk. Mi több, ezek a változások örökölhetőek, örökíthetőek! Az apróságoknak komoly pszichológiai vonzata is lehet, csupa olyan orvosilag betegségnek nem minősülő probléma, ami megkeseríti a mindennapokat, legyen szó például a hangulatingadozásokról vagy eluralkodó szorongásról. Az egészséges táplálkozás is jóval többről szól, mint a beachbody. A blogon is többször volt már szó a bél-agy(-bőr) tengelyről, de azt is sokan tudjátok, hogy a sport által felszabadított endorfin milyen változásokhoz vezet. Ha nem is látsz le a sejtek és a jelátvivő molekulák szintjéig, a szervrendszereink (keringés, légzés, táplálkozás, kiválasztás…) közötti különbség a mindenkinek belátható! Negatív példa: a stressztől sokaknak gyomorpanaszaik lesznek és azt is biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy egy-gy ilyen rossz időszak a teljes emésztést haza tudja vágni hosszú hónapokra, aminek számos negatív következménye lesz (hajhullás, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés etc). És ez mind gének szintjén dől el, mert ez nem úgy van, hogy egyszer a jóisten beállítja a génjeink működését és úgy élünk le 70-80 évet, ahogy be van programozva, hanem mi is hatással vagyunk a folyamatra! A testünk tényleg egy templom és meghálálja, ha törődünk vele. Ismétlem: ez nem holisztikus bullshit, hanem a mindennapos jó közérzet tudományos háttere.

Végszó

Rengeteg kutatás született a témában, amelyek egyenként talán annyira nem is érdekesek, de nagy egészként alátámasztják az interneten túlcsorduló wellness-mindfulness-healthy lifestyle áramlatokat. Én személy szerint csak akkor tudok valamiben igazán hinni, ha ismerem a tudományos alapját. Olyan dolgoktól is jól érzem magam persze, amik szimplán szórakoztatnak (pl. egy fátyolmaszk), de ilyenkor is az a cél mindig a stresszkezelés, aminél fontosabb nincs. Nagyon könnyű az életet gagyi idézetekre lebutítani, ahogy az egzisztenciális pszichológiát is nagyon könnyű 3 alkalmas coach képzésbe suvasztani. Én az önsegítésnek csakis a komoly formáját pártolom, megfelelő mélységben és szakirodalommal – persze megértem, ha nem mindenkinek erre van szüksége. Ezzel a bejegyzéssel viszont első sorban csak azt akartam sugallni, hogy a már már közhelyessé váló egészséges életmód, kiegyensúlyozottság és megfelelő életvezetés sulykolását igenis vegyétek komolyan és lehetőleg keressetek ehhez megfelelő példaképeket. A legrosszabb hozzáállás irigykedni és beletörődni abba, hogy másnak ezért vagy azért könnyebb. A te génjeidben is ott van a lehetőség, hogy formásabb testet teremtsenek, hogy szebb legyen a bőröd, hogy a lassan kialakuló krónikus betegségek (helló, cukorbetegség!) ne emésszék fel szépen lassan, a háttérből a fiatalságod és a jó közérzeted. 

A bejegyzéshez inspirációul szolgált: Joel de Rosnay La symphonie du vivant c. könyve

Hogyan változtasd meg a genetikád?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Janka Olívia Bernát szerint:

    Köszi, szeretem az ilyen, laikusok számára is érthető cikkeidet! 🙂 Egyébként nagyon érdekes, hogy a tudomány ugyanazt támasztja alá, amit bizonyos alternatív, tudományosan nem feltétlenül bizonyítható elméletek.
    Egyedül egy zavar az írásodban, és az a holisztikus szó pejoratív használata, mégpedig azért, mert a holisztikus eredendően a ‘teljes’ vagy ‘egész’ szinonimája, az orvoslásban pedig – ha jól tudom – azt jelenti, hogy nem csak az adott tünetet/betegséget vizsgálja valaki szervi oldalról, hanem az általános fizikai, pszichikai állapottal együtt nézi meg a problémát, figyelembe véve a környezeti, szociális, stb hatásokat is (Hippokratész is ugye ezt a szemléletet képviselte). Sok bullshit elmélet van, és pont az velük a baj, hogy nem holisztikusak, csak a rendszer egy részét, vagy az adott problémát egy szemszögből nézik, minden mást kizárnak. Tehát nem holisztikusak. Több ezek közül minden tudományos alapot nélkülözve, ami ugyanolyan káros tud lenni, mint egy komoly betegség tüneti szinten való gyógyszeres kezelése.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s