Elég gyakori jelenség, hogy az emberek a lustaságukból adódó testi adottságaikat ráfogják a genetikára. Persze ennek valahol van alapja, hiszen különböző alkatúak és fizikumúak vagyunk, különböző hajlamokkal rendelkezünk és van, amin tényleg nem olyan könnyű vagy éppen szinte lehetetlen változtatni. Azonban a tudomány mai állása szerint azonban igenis hatással vagyunk a genetikánkra. Bizony, ez nem holmi holisztikus humbug. Sokáig azt gondoltuk, hogy a gének irányítanak minket, mára azokban rengeteg apró kutatásdarabból kiderült, hogy a valóság ennél jóval összetettebb.:) 

Biológia óra

A génjeink működése leegyszerűsítve a következő: van a DNS, amelynek építőköveti a nukleinsavak. Ezen nukleinsavak sorrendje adja meg azt a kódot, ami később RNS-re, majd fehérjékre fog átmásolódni. A DNS kódja alapján elkészült fehérjék irányítják a sejtjeinket, parancsot adnak, üzennek, végrehajtanak. A DNS-ünknek azonban csak kis szakaszán találhatóak meg azok a kódoló területek, amelyek később másolódni fognak. Korábban azt gondoltuk, hogy a többi, csendes régió nem jó semmire. Mára azonban teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a csendes szakaszok olyan szabályozó részeket tartalmaznak, amelyek apró kémiai módosulások után (pl. ún. metilációval) módosítják az aktív szakaszok másolását, illetve működését. Ezek a kémiai módosulások természetesen valamilyen külső inger hatására jönnek létre. Hasonlóan működnek a DNS-szál csavarodásáért részben felelős hiszton nevű fehérjék, amelyekhez szintén hozzácsapódhat egy molekulacsoport (ezek pont acetilálódnak, de ez nekünk mindegy) és ezzel megváltozik a működésük.

Honnan jönnek az ingerek?

Az ingerek természetesen kívülről jönnek, más sejtekből, a környezetből. Az, hogy a sejtjeidet milyen hatások érik, csak rajtad múlik! Az, hogy mit eszel, mennyit mozogsz, milyen a hangulatod, milyen ingerek érnek, nem csak átmeneti hatással vannak. Például az edzés hatására nem csak egyszerűen megnőnek az izomsejtek, hanem a genetikai kódjuk kifejeződése is módosul és ez tartós. A génjeink hallgatnak ránk, tanulnak tőlünk. Úgy muzsikálnak, ahogy mi fütyülünk. Mi több, ezek a változások örökölhetőek, örökíthetőek! Az apróságoknak komoly pszichológiai vonzata is lehet, csupa olyan orvosilag betegségnek nem minősülő probléma, ami megkeseríti a mindennapokat, legyen szó például a hangulatingadozásokról vagy eluralkodó szorongásról. Az egészséges táplálkozás is jóval többről szól, mint a beachbody. A blogon is többször volt már szó a bél-agy(-bőr) tengelyről, de azt is sokan tudjátok, hogy a sport által felszabadított endorfin milyen változásokhoz vezet. Ha nem is látsz le a sejtek és a jelátvivő molekulák szintjéig, a szervrendszereink (keringés, légzés, táplálkozás, kiválasztás…) közötti különbség a mindenkinek belátható! Negatív példa: a stressztől sokaknak gyomorpanaszaik lesznek és azt is biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy egy-gy ilyen rossz időszak a teljes emésztést haza tudja vágni hosszú hónapokra, aminek számos negatív következménye lesz (hajhullás, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés etc). És ez mind gének szintjén dől el, mert ez nem úgy van, hogy egyszer a jóisten beállítja a génjeink működését és úgy élünk le 70-80 évet, ahogy be van programozva, hanem mi is hatással vagyunk a folyamatra! A testünk tényleg egy templom és meghálálja, ha törődünk vele. Ismétlem: ez nem holisztikus bullshit, hanem a mindennapos jó közérzet tudományos háttere.

Végszó

Rengeteg kutatás született a témában, amelyek egyenként talán annyira nem is érdekesek, de nagy egészként alátámasztják az interneten túlcsorduló wellness-mindfulness-healthy lifestyle áramlatokat. Én személy szerint csak akkor tudok valamiben igazán hinni, ha ismerem a tudományos alapját. Olyan dolgoktól is jól érzem magam persze, amik szimplán szórakoztatnak (pl. egy fátyolmaszk), de ilyenkor is az a cél mindig a stresszkezelés, aminél fontosabb nincs. Nagyon könnyű az életet gagyi idézetekre lebutítani, ahogy az egzisztenciális pszichológiát is nagyon könnyű 3 alkalmas coach képzésbe suvasztani. Én az önsegítésnek csakis a komoly formáját pártolom, megfelelő mélységben és szakirodalommal – persze megértem, ha nem mindenkinek erre van szüksége. Ezzel a bejegyzéssel viszont első sorban csak azt akartam sugallni, hogy a már már közhelyessé váló egészséges életmód, kiegyensúlyozottság és megfelelő életvezetés sulykolását igenis vegyétek komolyan és lehetőleg keressetek ehhez megfelelő példaképeket. A legrosszabb hozzáállás irigykedni és beletörődni abba, hogy másnak ezért vagy azért könnyebb. A te génjeidben is ott van a lehetőség, hogy formásabb testet teremtsenek, hogy szebb legyen a bőröd, hogy a lassan kialakuló krónikus betegségek (helló, cukorbetegség!) ne emésszék fel szépen lassan, a háttérből a fiatalságod és a jó közérzeted. 

A bejegyzéshez inspirációul szolgált: Joel de Rosnay La symphonie du vivant c. könyve