Piros foltok a pattanás helyén

Bizonyára sokan küzdötök aknéhoz vagy a random pattanásokhoz kapcsolódó sötétebb, pigmentált foltocskákkal. De valószínűleg a többségetek tapasztalta már azt is, hogy ezek a foltok sokszor nem barnák, hanem inkább pirosak. Nyomásra halványodnak. Nehezen tűnnek el, makacsok. Na ez a gyulladás utáni eritéma, ami a világosabb bőrű egyénekre sokkal inkább jellemző, mint a gyulladás utáni hiperpigmentáció….

Megjegyzés: általában az emberek bőrén keverve fordulnak ezek elő, érzékenységtől függően, a rosaceára hajlamos bőr gyűjti az eritémát, de én például barna foltokat is előszeretettel növesztek.

Kit érdekel, mi a különbség…

Teljesen más a kétféle folt kialakulási mechanizmusa. A hiperpigmentáció azért jön létre, mert a gyulladás jelátvivő molekulái ‘mellékesen’ beindítják a melanintermelést is. Az eritéma pedig a gyulladás utáni szöveti szintű átrendeződés jele. A gyulladás után több és kissé tágabb kapilláris marad a bőr alatt. Ugyanúgy, ahogy a hiperpigmentált melaninos folt is eltűnik idővel, természetesen ez is visszarendeződik. Azaz türelemmel gyógyul az egész. A probléma nem is ezzel van, hanem általában ezekből a foltocskákból sok van és akinek van hajlama a begyűjtésükre, annak folyamatosan újak is keletkeznek, így pedig már szélmalomharcszerű lesz az egész.

Mit lehet tenni ellene?

Na ez egy jó kérdés! Mivel a melanintermeléshez semmi köze, a szokványos folthalványítók (hámlaszt, etc) nem fogják eltüntetni, teljesen más megközelítés szükséges.

  • Megelőzés: tudom, most sokan suttogják, hogy rohadjak meg ezzel a papolással, de sajnos még mindig ez a legjobb módszer. A bőrt rendbe kell szedni, hogy minél kevesebb pattanás legyen és komolyan kell venni a fényvédőzést.
  • Mivel az eritéma kialakulása a gyulladással függ össze, ezért tanácsos békén hagyni a pattanásokat. A megpiszkált pattanás csak rondább és gyulladtabb lesz, emelkedni fog az esélye annak, hogy valami marad utána, legyen szó barna vagy piros foltocskáról. Nem szabad nyomkodni… békén kell hagyni! Nyugtató krém persze mehet rá, nekem a kedvenc összetevőm még mindig a panthenol, illetve a centella és származékai. (Cicaplastokban is ez van.) Minden segít, ami leviszi a gyulladást! Ilyenkor természetesen az is fontos, hogy ne vegzáljuk a bőrt túlságosan erős aktív hatóanyagokkal, én a pattanások területét mindig kihagyom, egyszerűen úgy érzem, hogy a hidratáláson és a nyugtatáson kívül semminem kell az aktuálisan “betegeskedő” bőrfelületnek.
  • Kísérletezés: tudom, ez nagyon rosszul hangzik, de az internetes vélemények alapján mindenkinek más segített rendbehozni a vörös területeket. Van, akinek a niacinamid, van, akinek az azelainsav, van, akinek a C-vitamin, van, akinek a zöld tea. Egy a közös: a türelem és a következetesség. Mindenki szerencsés, aki megtalálja a saját szent grálját. Nekem működött a C-vitamin (bár a gyulladásra közvetlenül sose kentem, csak a hátramaradt piros foltra!), most működik az azelainsav. Egy időben a niacinamid is szépen rendezte az államat, ami a privát kis viharsarkom. Az egyik kedvenc hidratálóm zöldteás volt, most a Bioderma Sensibio krémmel nyugtatom a bőröm. Volt már itt minden, de ebben talán szerencsés is vagyok.
  • Orvosi lézer: sajnos, amikor valakinek nem csak 1-1 foltja van, hanem például az egész arca foltos-heges, akkor lehetséges, hogy érdemes inkább befektetni egy lézeres kúrába. Természetesen csak megbízható helyen! Nem igen szoktam ilyesmit ajánlani, mert nem igazán ismerem ki magam ezekben a kozmetikai beavatkozásokban, de összességében azt gondolom, hogy ha az egész arcot érinti egy probléma, akkor ott a megoldás nem krémek végtelen otthoni kenegetésében van. Úgy kell az ilyesmire tekinteni, mint egy befektetésre a saját önbizalmunkba. A tágult erek egyetlen biztos helyrehozója a lézer, ez sajnos száraz tény – így ha a gyulladás utáni eritémás foltok jelentik a fő problémád, akkor erre kell indulni.  (Erről nem is szeretnék részletesen írni, hiszen a különböző kúrák és gépek eltérnek egymásról, annyira pedig nem ismerem ki magam ebben, hogy általánosítsak, erre irányuló konkrét tanácsokat (hova, kihez stb) sajnos nem tudok adni.)

Piros foltok a pattanás helyén” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Anna szerint:

    Így ismeretlenül is úgy látom, hasonlóak vagyunk – főleg bőrben 🙂 AZ én kis viharsarkom is az állam. Tudom, hogy nem ajánlgatunk konkrét termékeket, de neked mi az, ami segített? Konkrétan 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s