Kollagén és elasztin – a megereszkedett arcbőrről

Ahhoz, hogy megértsük az öregedés folyamatát és a krémek működését bizony jól jönnek a mikrostruktúrális ismeretek. Nem szeretem, amikor a levegőbe dobálózunk a szakszavakkal, legyenek azok természetes vagy szintetikus molekulák nevei.

Mi a közös bennük?

Mindkettő fehérje és mindkettőnek komoly szerepe van a kötőszöveteink felépítésében. Gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak a szervezetben, a kollagénnek ráadásul rengeteg fajtája is van. Bár mellékszereplőnek tűnnek, de szerepük minden szervben kiemelkedő, a hiányuk és zavaraik komoly betegségekhez vezetnek. (Pl. Marfan-betegség, tüdőemfizéma) Nagyon jó mindennapi példa az érfal: a vérnyomás szabályozásának egyik fontos eleme az artériák képessége a tágulásra – ez például elasztin nélkül nem lenne lehetséges. Vérnyomásszabályozás nélkül pedig gyakorlatilag alkalmatlanok lennénk a túlélésre.:) (Amennyiben elmeszesedik az érfal, rugalmatlanná válik, ez pedig vérnyomásproblémákhoz vezet vagy súlyosbítja azokat!)

Hogyan alakul a munkamegosztás?

Most azonban beszéljünk kizárólag a bőrről: a fiatalos bőr fontos tulajdonságait a két molekula együtt adja. A kollagén felel a feszességért, az elasztin pedig a rugalmasságért. A kollagén adja a szép alapstruktúrát, az elasztin pedig a mozgathatóságért felel. A kollagéndús, fiatal bőr sima, de egyben ruganyos. Hiába grimaszolsz, nem maradsz úgy, ameddig a bőröd ezerrel termeli a két molekulát. Persze ahol sokat gyűrődik, ott előbb-utóbb árkok keletkeznek. (Ezért érdemes inkább a mosolygásra koncentrálni és nem a homlokráncolásra.:D)

skin ILLUSTRATION_final2

És a kor előrehaladtával?

Ahogy öregszünk és egyre több UV-kár és minket, a feszes kollagénkötegek felépítése egyre inkább szabálytalan lesz és megszűnik az egységes bőrfelszín. A rossz szerkezetű kollagén nem tud ütemesen lebomlani, ezért a bőr kötőszöveti sejtjei nem is érzékelik, hogy újat kéne termelniük. Kialakulnak a ráncok. Természetesen az összképhez például a hidratáltság és a bőr faggyútermelésének csökkenése is hozzájárul. Emellett csúnyán szólva elkezd “lógni” a bőr és ez bizony az elasztin szintjének csökkenése miatt alakul így. Sajnos az, hogy kinek hogy alakul a bőre, nagyrészt genetika kérdése is. Ha körbenéztek az utcán vannak olyan nők, akiknek alig vannak ráncaik és mégis megereszkedett az arcuk, illetve a nyakuk és vannak olyanok, akiknél ez egyáltalán nincs jelen, cserébe viszont ráncosodnak.

letöltés (1)

….akkor mi a teendő?

A kollagéntermelés serkentésére viszonylag sok módszerünk van, az egyik személyes kedvencem a C-vitamin használata. (Külsőleg és belsőleg is hasznos.) Ott van persze a retinol is, ami idővel minden anti-aging rutinba beköltözik. Az elasztin kicsit keményebb dió. Vannak random feltételezések és kutatások a témában, de a csupán megereszkedett bőrre nincs különleges megoldás. Az elasztint nem nagyon választják el soha a kollagéntől. Egy-egy peptidről, növekedési faktorokról (EGF) és egy-egy növényi összetevőről (pl. szója) merül fel, hogy az elasztinelőállítás serkentésére alkalmazhatóak, de úgy gondolom, hogy ezek így vagy úgy, hosszabb vagy rövidebb ideig így is kipróbálásra kerülnek, ha elszabadul valakinél a bőrápolás mánia. Ha pedig valamelyik termék látványos változást hoz, ahhoz az ember úgyis elkezd ragaszkodni. Specifikus tanácsom lógó bőrre sajnos nincs. 

Mindkét molekula túl nagy ahhoz, hogy felszívódjon a bőrfelületről, még akkor is, ha hidrolizálják (darabokra bontják) őket előzetesen. Semmilyen elasztinos / kollagénos krémet nem tartok hatásosnak.

Sajnos ezt a bejegyzést is kénytelen vagyok úgy zárni, ahogy sok korábbit: az egyetlen sikerre vezető út a megelőzés. A genetikai oldalt is befolyásolhatjuk, de talán ebben az esetben az öregedést elősegítő külső tényezők megfékezése látványosabb eredményt hoz. Természetesen a fényvédelemről beszélek, de gondolom már mindenki kitalálta, hogy ide fogunk kilyukadni, ismét. Fényvédőzni télen és nyáron egyaránt, napi rendszerességgel kell, mert a bőr fő kötőszöveti molekuláinak bizony az UV-kár árt a legtöbbet. A hosszas UV-sugárzástól ugyanis a szóban forgó molekulák száma lecsökken, szabálytalan szerkezetűek és rendezetlenek lesznek, ez pedig egész egyszerűen akadályozza a tökéletes működést és ez megváltoztatja a külső megjelenést.:)

Kollagén és elasztin – a megereszkedett arcbőrről” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szilvia-thepurplehazeblog szerint:

    Nincs új a nap alatt, fényvédőzni mindig kell. 🙂 A témához kapcsolódóan az lenne a kérdésem, bár valószínűleg költői, hogy a boltokban kapható kollagén porok, kapszulák, italok is ugyan úgy nem szívódnak fel, mint a bőrre felvitt krémek esetében? Személy szerint nem hiszek ezekben a termékekben, de ismerek olyanokat akik ezerrel szedik.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s