Könyvajánló: A fiatalság titka: a telomer-hatás

Ritkán van a blogon könyvajánló, bár sokszor inspirálódok az olvasmányaimból. Az epigenetikáról írt bejegyzésem tökéletes példa erre, azonban ma egy az itthoni könyvesboltokban is elérhető művet szeretnék ajánlani, ha érdekel titeket a téma.

Mik azok a telomerek?

A telomerek a DNS-ünk végén lévő ismétlődő egységekből álló struktúrák, amelyek a DNS-szerkezetét “védik” az osztódás folyamán az életünk folyamán folyamatosan rövidülnek. Végső soron nagyon leegyszerűsítve vehetjük úgy, hogy ha elfogy a telomer, a sejt meghal – ha minden telomerünk elfogy, mi is meghalunk.

fantasztikus ez a nő, számomra nagyon inspiráló a története!

A könyv írója, dr. Elizabeth Blackburn egy Nobel-díjas tudós, aki felfedezte a telomereket és azt kutatja, hogy miként őrizhetjük meg minél tovább telomerjeink hosszát. Emellett a könyvében szinte minden ezzel kapcsolatos kutatást felvázol. (Számomra azért is hasznos ilyesmit olvasni, mert a blogbejegyzéseim stílusát fejlesztem vele – nem olyan egyszerű ugyanis a tudományos dolgokat úgy érthetővé tenni, hogy ne legyen az egész lebutítva.)

Összességében azoknak ajánlom a könyvet, akikben van némi tudományos érdeklődés és a holisztikus életszemléletet is komolyan veszik. (Múltkor nagyon helyesen felhívta a figyelmem valaki arra, hogy a holisztikus szót nem megfelelő értelemben használtam – ezúttal is bocsánat.) Azaz mindent tudni akarnak és mindent meg akarnak érteni, akár molekuláris szinten is. Ez az én ars poeticam is. Tudni akarom, hogy a betegségeknek milyen pszichés komponense van, tudni akarom, hogy miként tesszük magunkat molekuláris szinten tönkre és így tovább, miként őrizhetjük meg a mentális egészségünket stb. Tanárként úgy gondolom, hogy a dolgok legmélyebb megértése vezet a “megvilágosodáshoz” és adja meg a helyes motivációt. Ha egyet értesz velem, akkor ez egy jó olvasmány.

A könyv rövid fejezetekre tördelt, a szöveg kifejezetten érthető. Én angolul olvastam – a biológiai magyarázatot leszámítva a többi rész biztosan alkalmas nyelvgyakorlásra is. Az “életvezetési tanácsok”, amik a könyvben szerepelnek nem bonyolultak. Sok olyasmiről esik benne szó, amit magától is tud az ember, de ez a könyv megerősítést ad ahhoz, hogy a megfelelő dolgokra koncentráljunk az életben és ahhoz, hogy miről érdemes inkább lemondanunk…

A könyvet minden nagyobb könyvesboltban láttam, itt egy bookline link a biztonság kedvéért. 🙂 (Nem szponzor sajnos, mégmielőtt..:)) 

Ti mit olvastok mostanában? Melyik volt a leginspirálóbb olvasmányotok mostanában?

Ha érdekelnek még a könyvajánlók, időnként fogok egyet-egy írni, mostanában sok jó könyv került a látóterembe.:) 

Könyvajánló: A fiatalság titka: a telomer-hatás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hajni szerint:

  Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook profilja. Egyszer olvastam, de újra el kell kezdenem, mert tömény volt. De nagyon hasznos. Azt hiszem, több könyvet el kell olvasnom a témában (meseterápia).

  Kedvelik 2 ember

 2. Janka Olívia Bernát szerint:

  Köszi az ajánlót, érdekesnek tűnik, úgyhogy felkerült a listámra.
  Én most akarom újraolvasni A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása című könyvet (Jared Diamond), mert baromi érdekes és szórakoztató könyv (humánetológia).

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s