A különböző beauty témájú felületeken, csatornákon valójában a látszat ellenére nagyon sokszor alulreprezentált és elsunnyogott téma a pénz. Vedd meg ezt, vedd meg azt, ez a márka csodálatos, ez a termék különleges – szajkózzuk mi beauty bloggerek. Azonban a valóság nem így működik.

Mi ihlette a bejegyzést?

Számos hazai és külföldi példát láttam arra, hogy egy személy, aki rendszeresen posztolja ide-oda a véget nem érő hauljait egyszercsak előáll egy olyan problémával, hogy pl. a családnak hirtelen nem várt kiadása keletkezett és nem tudja mi tévő legyen, gyakorlatilag csődbe mennek. (Nyilván ezek az emberek az adott felület közösségének bizalmat szavaznak és azért osztanak meg ilyesmit….)
Esküszöm nem egy ilyen volt, de minden alkalommal teljesen kiakadtam.
Őszintén szólva a lakástakarékokkal kapcsolatos törvényi változások is egy löketet adtak ehhez a bejegyzéshez. Az embereknek sokkal tudatosabban kéne takarékoskodniuk, ez itthon kevéssé jellemző és nagyon rossz, hogy kilőtték ezt a lehetőséget.

Másfelől: kezdjük ott, hogy a minimum (bármennyit is keressen valaki) az, hogy legyen hat havi tartalék. Addig nincs iphone meg okostévé, ameddig nincs vésztartalék. Nem hiszem el, hogy ezt le kell írnom, de úgy észlelem, hogy ezt nagyon sokan nem tudatosítják….

Hogy jön ez egy bőrápolási blogra?

Tudom, hogy iszonyat csábítóak a nagy haulok (amik itt egyre kevésbé vannak jelen) és a nagyon drága kozmetikumok (ezek egyre inkább), na meg a kozmetikai gépek.

De nagyon szépen kérek mindenkit, számoljatok!

Vallom, hogy időnként mindenki megérdemel egy drága kozmetikumot. Van is, amiből érdemes minőségit venni. Azonban vannak olcsó alternatívák, amivel ki lehet váltani a költekezést. Főleg nem kell egy terméktípusból milliót felhalmozni – ez vonatkozik sminkekre is! Érdemes kivárni az akciókat, másodkézből vásárolni. Vallom, hogy a büdzsében kell, hogy legyen egy szabadon felhasználható keret, időnként természetesen elfér a kényeztetés. De ne ess át a ló túloldalára…! Kérlek, ha és ameddig adósságod van vagy nincs a családodnak vésztartalékja, ne az legyen már a prioritás, hogy kell-e egy ötvenedik rúzs vagy cipő. Nem kell. Az új cipő nem csökkenti az általános szorongásod. (5 percig talán igen.) A pénzügyi helyzeted rendezése igen. Sorry.. not so sorry.

brokememes3
egy darabig ezt én is játszottam (mentségemre szóljon, hogy mindig a tartalékomra voltam paranoid, nem a 0-ra)

Igen, van, ami befektetés.

Befektetés egy jó fényvédő, ha már tudod, hogy passzol a bőrödhöz, befektetés egy jó szérum, ha tényleg látod a javulást. Befektetés egy komolyabb arckezelés, ami után végre felfüggesztheted a pigmentfoltok vagy az akné elleni harcot. Befektetés elmenni egy rendes bőrgyógyászhoz és pontot tenni a hosszú évek küzdelmének a végére. Befektetés lehet megvenni pl. egy IPL-gépet. (Nem olyan nehéz kiszámolni, hogy mennyi időn belül térül meg a befektetés, ha közben nem költesz gyantázásra stb.) Befektetés minőségi kozmetikai gépeket venni az olcsó vackok helyett (ha van rá keret!). Befektetés elmenni egy tanfolyamra vagy bőrápolási konzultációra, hogy azután okosabban választhass magadnak.
Azonban ezeknek a befektetéseknek is megvan a helye és az ideje. Nem kell mindent most és azonnal megvásárolni, a krémek, kezelések és gépek ott lesznek később is. A haullal mindig várj pár napot. Ha egy termék nem jut eszedbe másnap, nem kell megrendelni. Ez az én aranyszabályom az impulzusvásárlások elkerülésére.
Nagyon jó kezdet egy vásárlásmentes hónapot beiktatni vagy egy nagy lomtalanítást tartani – csak hogy lásd, hogy mennyi vacak halmozódott fel és hogy mennyire megvagy nélkülük. (Én annyira nem csíptem Marie Kondot, de sokaknak bevált.) Érdemes egy rutinminimalizálós hétbe belefogni, mert nem, nem kell 8 réteg.

Próbáld meg leszoktatni magad a webshopok nyálazásáról.

Tudom, hogy ez nagyon nehéz, de tudod, ha nincs a spájzban chips, nem is fogsz az esti sorozat mellé chipset falni. Keress magadnak más pótcselekvést, mert sok kicsi sokra megy. Az 500 forintos ebayvackok szerintem nagyon veszélyesek. A legtöbben húzzák a szájukat, ha egy 6000 forintos fényvédőt meg kell venni, de naponta lesik a postaládát, hogy megjött-e az újabb 1-2 dolláros vacak Kínából. Tudom, jó dolog az olcsó smukk meg a telefontok, de ezeket éveken keresztül rendelgetni teljesen irreális. Költsd okosan a pénzed, mert te vagy az egyetlen felelős az anyagi helyzetedért.

Ne legyél rossz példa…

Nagyon-nagyon-nagyon utálom az instagramos és facebookos nagyzolást. A hideg futkos a hátamon tőle. Bloggerként persze nekem is változatos tartalommal kell feltöltenem a közösségi média felületeimet és ezért trükkökhöz fordulok: néha csak ezt, néha csak azt rakom ki a fotókra és így egy igazi terméktengernek tűnik a feedem. Ne dőljetek be az ilyen trükköknek – ugyan tényleg sok mindent használok, de sose egyszerre és van, hogy csak a fotó kedvéért odagyűjtök 1-1 kifogyott csomagolást is!
Ez már szőrszálhasogatás, de nagyon rühellem a vásárlásra sarkalló meme-eket is.

0516f7b07321ea62180254e5c5ffba8f5497f3-wm
Szeretem a SATC humorát, de túl sokan veszik ezt a mondatot túl komolyan…

Muszáj a tudatosságot promotálni, mert az emberek többségével, főleg a mi követőinkkel pillanatok alatt elszalad a ló. Én meg nem akarok azért hibás lenni, mert valaki berendel egy nagy kupac koreai cuccot, csak mert jól mutat meg darabonként amúgy is csak 6-8-10 dollár és hát jó lesz valamikor még a 2023-as tartalékba negyedik őszi, reggeli hidratálónak.
Én magam is kívánságlistákat írok, amik olykor elévülnek, mert valaki lebeszél egy vásárlásról. Rendszerezem, hogy mit mi után akarok használni és ha valami miatt túlzásba esek, utána ennek megfelelően böjtölök is. Listákat írok, a hauljaim átláthatóak, nincsenek már félig elfogyott és félretett termékek a polcomon. Nem vásárolom fel az 5. ordinary koppintás márka összes termékét, inkább csendesen lesem, hogy mire vagytok kíváncsiak és letettem a kényszert, hogy mindenről elsőként írjak.

shopping-with-my-wife-205164
koreai webshopok:D

Talán ez a bejegyzés kissé kényszeresnek tűnik, de az önnevelés kínkeserves hónapjai után minden teljesen természetessé és megfontolttá válik. Egy-egy félrecsúszás, felesleges vásárlás félévente belefér, elsősorban pont azért kell mindenkinek rendeznie a saját költségvetését, hogy ezek gond nélkül megeshessenek, csak lehetőleg ne valamilyen törlesztőrészlet kárára….

Ti hogyan gazdálkodtok okosan a bőrápolással kapcsolatos kiadásokkal? Mik a saját korlátaitok, hogyan spóroltok, mi az, amit megengedtek magatoknak?