Michael Greger: Hogy ne halj meg – egy orvos szemével

Az elmúlt hónapok kétségtelenül legizgalmasabb olvasmánya Michael Greger Hogy ne halj meg c. könyve volt. Már jó ideje nézegettem a kötetet a Libriben, de végül az adta meg a lökést, hogy a sokadik vegántól is azt olvastam, hogy ez volt a sorsfordító olvasmány. Ráadásul orvos írta és belepillantva is érdekesnek találtam, a vegánok véleménye nélkül, így nem igazán voltam elfogult sem, főleg magam miatt kezdtem bele.

A könyv szerkezetéről

A könyv két részből áll. Az első részben a betegségcsoportokat veszi végig a doktor, a másodikban a különböző “jó táplálékokat”. Őszintén? Untig elég lett volna a második részt részletesebben megírni, az első felében bár sok érdekesség van, de még nekem is nehezen emészthető, fárasztó. Pedig én aztán napi szinten angolul olvasok szakirodalmat, így nem megerőltető…. Egyszerűen sűrű és ennyi. Ha valakinek valamilyen betegség halmozódik a családjában, az adott rész kifejezetten érdekes lehet. Ezen kívül az első 200 oldal leginkább arra jó, hogy felfogassa az olvasóval, hogy valójában mennyire nagyon fontos a téma. A második rész csodás, én nagyon élveztem, az Okos belekből szerzett tudásomhoz és motivációmhoz nagyon sokat adott hozzá.

A hitelességről

Az, hogy valamit orvos ír, önmagában nem garancia. Minden szentnek maga felé nyúlik a keze, ha az ember valamit be akar bizonyítani, akkor olyan publikációkat keres, amik az ő hipotézisét támogatják. Megmondom őszintén, néha én is csalódok egy-egy kozmetikai összetevőben és elmegy a kedvem attól, hogy bejegyzést írjak, ha nem találok elég bizonyítékot.:) Dr. Greger számomra egy nagyon elhivatott, hiteles orvos, aki a szakma klasszikus keretein belül marad. Nem szektavezérkedik, nem támad, csak a gyakorlatias tanácsoknál tölti meg a lapokat a személyes véleményével, minden más objektív a könyvben. Nem akar nyavalyás kapszulákat eladni. Nem akar diétát eladni. Nem rémisztget. Nem erőltet rád semmit, csak finoman térít a jobb útra. Bár út közben néha húztam a számat: például vagy 100 oldalt vártam arra, hogy végre felhozza a növényeken található gyomirtómaradványok témáját és ezt is igen rövidre fogta, DE szóba került.

Nem akarom az összes hivatkozást leellenőrizni és nyilván nem tudom a világ teljes orvosi szakirodalmát átolvasni, hogy ellenőrizzem az állításait és találjak valami elrejtett studyt, ami ellent mond egy félmondatnak. A fentiek miatt számomra Dr. Greger nagyon szimpatikus. Nincs üzleti hátsó szándék. Nincs kedvem a kákán is csomót keresni.

Nagyon örülök annak is, hogy az etikai vegánságot nem keverték bele a könyvbe, ezért sehol nem kelt bűntudatot és nem arról szól a könyv, hogy neked hogyan kell mindennapi szentté válni. Mindennapi szentté válni is nagyon fontos, de most tudományos szemmel nézzük a fizikai egészségünket! Ugyanakkor jó lenne, ha lenne egy kis fejezet a mentális egészségnek, de erre vannak más hasonló könyvek (pl. a Telomer hatás).

Orvosi szemmel a gyógyszeriparról és arról, hogy elég-e az egészséges táplálkozás….

Na jó, a gyógyszeriparba nem akarok belemenni. Mint minden üzletben, a gyógyszeriparban sem tiszta minden, de túlzásba vitt sátánizálás teljesen felesleges. Persze ahogy 10 millió foci és gazdasági szakértő országa is vagyunk, nyilván mindenki belelát a gyógyszermaffiába is.:)

Nem, az orvosok nem akarnak senkit direkt beteggé tenni. (Ezt a biztonság kedvéért szögezném le.)

De a tetves nagy általános valóság az, hogy az embereket nemigazán lehet diétára rávenni. Sokszor még a gyógyszerek helyes szedésére sem, pedig a be nem vett gyógyszer aztán tényleg nem segít… A privát környezetemben és a kórházi tapasztalataim során is láttam mindkét végletre példát. Aki nem akar reggelente egy pirulát bekapni, az nem akar majd komplex étrendi változásokat bevezetni.  Sőt vannak, akik direktben nem hajlandóak változtatni és a világ minden kincséért sem mondanának le a számukra fájdalmat okozó ételről. (Perjes Kinga facebook oldalán volt valamikor, hogy egyedül az ember olyan hülye, hogy olyan táplálékot fogyaszt, amitől fizikailag rosszul lesz. 100% igazság.)

És ebbe ám belefáradnak az orvosok is, mert persze fáradhatatlanul kéne szajkóznunk az egészséges táplálkozás szempontjait, de egy idő után egyértelmű, hogy kinek egyszerűbb inkább felírni a metformint kezdődő kettes típusú cukorbetegség esetén. Olyan ócska dolog a rendszert hibáztatni, de a száraz igazság az, hogy az orvosok nagy részének nincs alapos táplálkozástudományi tudása, a dietetikusok pedig kevesen vannak és szintén kevés közöttük az igazán jó. Nagyon sok változtatni való való van: magam részéről két dolgot teszek. Az egyik, hogy a social media felületeimen hirdetem az egészséges táplálkozás fontosságát, a másik pedig, hogy minden egyes gyakorlaton elmondom harminc harmadéves orvostanhallgatónak, hogy MUSZÁJ a megelőzésről többet tanulniuk, mert az orvoslás nem csak a betegségek gyógyításáról szól. Hiába arra billen a mérleg, ez tarthatatlan. Erről sok kollegával is beszélek.

Azonban, ami számomra csodálatos az a fiatalabb generációkban tapasztalt változtatási hajlam. Ma a tizen-huszon-harminc éves emberek egyre inkább tudatosan figyelnek az egészségükre, sokkal változatosabban étkeznek (még ha ez néha csak divatból történik, akkor is). Hajlandóak jó táplálkozási tanácsadóknak fizetni egy helyes étrendért. Nyitottak. Egyik nap például megjelent a 24.hu-n egy cikk egy beteg vegán lányról és számos ember odaírta a kommentekhez, hogy persze, ha valaki nem figyel oda, akármilyen étrenden kialakulhatnak hiánybetegségek. Örülök, hogy ez a réteg erősödik: bizonyára nekik nem is kell majd olyan korán annyi gyógyszert felírni és kevésbé terhelik majd őket krónikus betegségek! Könnyebb lesz velük az orvosoknak együtt működni.

Ha jól csinálják, az egészséges táplálkozás csodákra képes megelőzés szinten. Ha egy betegség már kialakult, akkor is érdemes nagy figyelmet fordítani a helyes étrendre, hiszen sok állapot részben vagy egészben visszafordítható, a testi tünetek csökkenthetőek stb. Sokszor nyilvánvalóan szükség van a gyógyszeres segítségre, de az orvosnak is könnyebb dolga van, ha a gyógyulásban aktív résztvevő a beteg.

Növényi alapú étrend orvosi szemmel – egészséges?

Előszöris: én nem vagyok vegán, tekintve a sajtok iránti mély szerelmemet, valószínűleg soha nem is leszek az.

Ugyanakkor tudományosan teljesen világos és bizonyított, hogy a növényi alapú étrenddel ki lehet elégíteni a szervezet szükségleteit. Nem feltétlen alakul ki vitaminhiány, a fehérjebevitelt sem olyan nehéz összehozni – porok se kellenek. De kérek mindenkit, hogy mielőtt kizár minden állati eredetű táplálékot a mindennapjaiból, hogy olvassatok végig jópár hiteles vegán információforrást. Számtalan helyen leírják, hogy miket kell gyakrabban fogyasztani, milyen ételeket milyen gyakorisággal kell beiktatni stb. Csináltassatok egy nagylabort fél-egy évente, hogy ha valami nem oké, az időben derüljön ki.

És arról, hogy megváltoztatta-e az életem a Hogy ne halj meg….

Bizonyos értelemben igen. Nagyon is.

Egy ideje már teljesen rá vagyok kattanva a főzésre és az egészségesebb ételekre, azonban ez volt az utolsó seggbe rúgás számomra. Mivel ez a bejegyzés közel 1000 szavas, erről azt hiszem külön kéne írnom…

 

Még egy megjegyzés: a nutritionfacts.org-on csomó videót meg lehet nézni, ami része a könyv tartalmának is, így ha valaki bizonytalan, így is bele lehet kukkantani a tartalomba.

Michael Greger: Hogy ne halj meg – egy orvos szemével” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s