Károsítja-e a smink a szemet?

Furcsa utakon jött az inspiráció ehhez a bejegyzéshez. Az év elején végleg felhagytam a sminkeléssel és ennek a hátterében több dolog állt. A krónikus szemszárazság és a speciális fejfájásom, ami a jobb szemem köré koncentrálódik mind folyamatosan csepegtetésre és “szemmasszázsra” kényszerített, így sajnos le kellett mondanom a számomra rendkívül relaxáló reggeli tevékenységről, a szemfestésről. (A szemszárazság azóta nem javult semmit, a hemicrania jön-megy.) A szakirodalomban kutakodva jutottam el egy nagyon jó összefoglalóig, amiben a kozmetikumok hatását vizsgálják a szemünk egészségére, ez a téma pedig sokunkat érint, ezért szeretnék pár érdekességet kiemelni.

“Én még soha nem gondolkodtam el ezen, mi a probléma a sminkekkel???” – egy kis anatómia

Az alapvető felvetés az, hogy a szemhéjszélek közelében használt dekorkozmetikumok (szempillaspirál, szemceruza, tus, szemfesték) gyakorlatilag befolynak, beszivárognak a kötőhártya felületére. A kötőhártyáról tudni kell, hogy nem csak a szemgolyó fehér részét fedi, hanem a szemhéjak belső oldalát is. Ezeket a felületeket a könny illetve a szemhéjak mirigyeinek váladéka teszi egyenletessé és “nedvessé”. Ha ez a védőréteg sérül, a szemünk érzékeny és száraz lesz, a környezetből bekerült szennyeződések nem lesznek “elmosva” a szemgolyó felületéről, ez rendkívül kellemetlen érzéssel jár. Ráadásul ha a szaruhártyát nem borítja kellő folyadékfilm, a látásunk is romlik 1-2 dioptriányit, így hiába van megfelelő szemüvegünk, a szemnek folyamatosan erőlködnie kell egy kicsit és ez fáradékonnyá teszi a “készüléket”. Ezt a folyadékfilmet és a kötőhártyát nagyon védi a szemünk, ezért is vannak a szemhéj szélén a szempillák, amik a nagyobb szennyeződéseket mind felfogják. Ha a folyadékfilm szennyeződik, az egyensúlya nagyon könnyen megbomlik és ez az előbbiekben leírt kellemetlenségekhez fog vezetni. A smink egy relatíve folyamatos szennyeződési forrást jelent, ezért nagyon is jogos, hogy vizsgálatok sora készült a témában.

Hogy kerül a smink a folyadékfilmbe?

Három opció van: egyrészt passzívan beszivároghat (erre a pislogás rásegít), másrészt ha ügyetlenek vagyunk, aktívan belekenhetjük sminkelés közben, harmadrészt az óvatlan dörzsölések segítik a sminkszemcsék átjutását a kötőhártya területére.

A tudományos eredményekről

1. Talán senkinek sem meglepő, de a belső vízvonal kihúzása jóval inkább szennyezte a könnyfilmet, mint a külső vonal kifestése. Természetesen ez függ a attól is, hogy az adott festék mennyire vízoldékony. A vízálló formulák a könnyben sem oldódnak fel (paradox módon persze nehezebb őket lemosni).

2. Amikor a vizsgálatban részt vevők glitteres tust használtak, a glitterrészekcsék ugyan megjelentek a könnyfilmben, de két óra múlva már nem voltak észlelhetőek. Ez azt jelenti, hogy a könny elvégezte a maga kis dolgát és kimosta a felesleges festéket.

3. Akármilyen furcsa is, de a szemsmink lemosása közben történő szemhéjmasszázs annyira jó hatással van a szemhéj belsejében található mirigyek működésére, hogy a könnyfilm minősége kifejezetten jobb lehet a rendszeresen sminkelő egyéneknél.

dry-eye.jpg

A száraz szem egyik leggyakoribb oka a szemhéjban található ún. Meibom-mirigyek alulműködése, a probléma megoldására az egyik legjobb tanács a szemhéj finom masszírozása, aminek során a mirigyváladék pangását csökkentjük és annak a kötőhártyára való kijutását segítjük elő. (Nekem ezt anno egy szemész is tanácsolta, ezt emlegettem a bejegyzés elején.)

Na ez a masszázs automatikusan megtörténik azoknál, akik esténként kénytelenek leszedni a sminket.:)

Bár ez nagyon pozitív, de ennek ellenére a könnyfilmben oldódó anyagok mégis okoznak némi egyensúlyzavart, ami összességében gyengíti a szem védőrétegét. Ugyanakkor a szubjektíven érzékelt kellemetlen szemtünetek statisztikailag nem függnek erősen össze a szemsminkviseléssel. (Erre én is jó példa vagyok: smink nélkül is sokszor száraz a szemem, sminkkel azonban ez egy fokkal rosszabb. Ez tipikus jelenség.)

4. Azt hinné az ember, hogy az átmeneti diszkomfort megszüntethető, ha sminkelés után csepegtetünk. Azonban akár lipidtartalmú, akár sima vizes alapú szemcseppel próbálunk segíteni magunkon, a hatás vissza fog ütni. A plusz folyadék és a cseppentés utáni pislogás ugyanis nagyonis elősegíti a smink átvándorlását a kötőhártyára. Sajnos a nap közbeni csepegtetés így egyáltalán nem megoldás a problémára.

16-Simple-Home-Remedies-To-Cure-Dry-Eyes-Permanently-1

Tanácsok

Bár a kutatások szerint a smink nem akkora mumus és a száraz szem szindrómához csak részben járul hozzá a folyamatos sminkelés, de érdemes az alapvető szabályokat folyamatosan szem előtt tartani.

– A sminket óvatos, körkörös mozdulatokkal, alaposan mossuk le esténként. Ez segíti a könnyfilm újratermelődését.

– Csak jó minőségű dekorkozmetikumokat és puha ecseteket használunk a szemünk körül, erre érdemes nagyobb összegeket szánni! Én azt javaslom, hogy ha egy szempillaspirál viselete kényelmetlen, akkor ne szenvedjünk, hajítsuk ki. Egy szemsmink sem ér annyit, hogy tönkretegyük a szem védőrétegét. Ezen védőréteg helyreállítása ugyanis még problémásabb, mint a bőré…

Sminkelés után nem csepegtetünk és hasonló okokból edzéshez nem viselünk sminket!!!!

– Akármilyen gyulladást is észlelünk a szemünkön, függesszük fel az aznapi sminkelést, még mielőtt visszafertőznénk saját magunkat a következő héten. A sminkek fertőtlenítése alkoholos sprayvel elég egyszerű, ezt érdemes időnként egyébként is elvégezni. Ne hagyjunk sminkel nyitott fedővel porosodni. Az ecseteket mossuk ki hetente. Sminket nem cserélgetünk. A lejárati dátumot tartsuk figyelemmel! (Tudom, ezeket tudjátok, de ismétlés a tudás anyja, a lelkiismeretfurdalás-keltés meg a nagynénje.:D)

– A kontaktlencseviselők fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, főleg a szabad vizekben való úszással tessék elővigyázatosnak lenni. (Hetente több kifekélyesedett szaruhártya kerül a késem alá, meséljem tovább?:) 

– Nem akarok pszichoblablát, de…! Tudom, hogy nagyon szar, amikor az ember egy nap nem sminkelve megy be dolgozni és mindenki azt hiszi, hogy beteg. Én is kétszer szebb vagyok sminkben, főleg, hogy a nagy dioptriájú szemüveglencse nagyon kicsinyíti a szemem és ezt a smink ügyesen kikompenzálja.:) De sajnos ha valaki nem tudja elviselni a gondolatot, hogy smink nélkül menjen le a boltba vagy tartózkodjon emberek között, ott valami szét van csúszva. Ezer oka lehet annak, ha valaki nem szereti a sminktelen arcát, de érdemes lehet az állandó kompenzálás helyett a háttérben húzódó probléma felderítésén és megoldásán dolgozni…

A bejegyzés elkészítéséhez ezt a cikket használtam fel:
https://www.dovepress.com/investigating-the-effect-of-eye-cosmetics-on-the-tear-film-current-ins-peer-reviewed-article-OPTO

Károsítja-e a smink a szemet?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s