Mikroszkópozzunk együtt!

Idén november 14-ére esett a patológia napja és arra gondoltam, hogy megint egy kissé szakmai cikkel állnék elő ennek örömére. Azt hiszem nagyon szerencsés vagyok, hogy megtaláltam azt a szakmát, ami számomra ennyire sokféle örömet okoz és aminek a legtöbb részfeladatát kifejezetten élvezem. Tudom, hogy sokaknak évekbe telik egy olyan állást találni, ami tökéletesen illik a képességeikhez és a kívánságaikhoz, ezért is adok mindennap hálát azért, hogy ide sodort a szél. (És hogy nem hagytam magam elsodorni.)

Ma egy kicsit mikroszkopizálni fogunk! Tudom, hogy sokak számára megfoghatatlan ez az egész, de számomra tényleg nincsen szebb!

Hogy néz ki a normális bőr mikroszkóp alatt?

Amit itt láttok, az egy teljesen normális bőrrészlet, a tetején többrétegű, elszarusodó laphám. Az élénk rózsaszín, legfelső réteg a talpon és a tenyéren vaskosabb. (stratum corneum a képen) Ez a fizikai védőrétegünk, ami vízhatlan és ami nem enged át akármit. Elhaló laphámsejtekből áll. A legalsó, egészen lila rétegben osztódnak a sejtek, ezek jutnak egyre feljebb, miközben szarut termelnek. (stratum basale) Amikor meghalnak, jóformán csak a szaru marad. Persze ez a folyamat nem teljesen egységes, ezért a bőrfelületünk egyenletlen lehet. Ilyenkor jól jön egy kémiai hámlasztó, ami ezt a réteget egyenlíti ki. Így belegondolva az is érthetővé válik, hogy miért nem érdemes túlságosan elvékonyítani ezt a sejtszegény védőréteget… A faggyúmirigyek kivezetőcsöveinek nyílásánál is hasonló hám van, amit egy kis BHA-val megkezelve a kijáratot (a pórust) egyenletesebbé tehetjük. Ettől nem csak a bőrünk lesz simább, hanem a faggyú is könnyebben fog távozni – ez pedig a pattanás és mitesszerképződés esélyeit csökkenti.
normál bőr

Forrás: általam készített oktatási anyag. Az epidermis a felhám, a dermis az irha – itt főleg kötőszövet van, itt lakik a kollagén is.

Hogy néz ki az öregedő bőr mikroszkóp alatt?

Onnan tudjuk, hogy egy bőrdarab egy idősebb pácienstől jön, hogy a bőr alatti kötőszövetben ún. solaris elastosist látunk. Ezek a szabálytalan “csíkocskák” felhalmozódott, szabálytalan elasztinmolekulák. A szabályos kollagénhálózat helyét gyorsan átveszi ez a rendetlenség.
gr1

Az “A” képen a fül elülső, napsütötte oldaláról eltávolított szövetdarab van, a “B” képen a fül hátuljáról, napvédett helyről származó. A különbség szerintem szembeszökkenő, de felső képen lévő nyilak mutatják azokat a bizonyos “törött” elasztinmolekulákat. Kép forrása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12164917

Hogy néz ki egy anyajegy mikroszkóp alatt?

Akármennyire is sokfélék az anyajegyek, ha egy valóban átlagos esetet akarok mutatni, akkor elég unalmasnak tűnik. (Pedig szakmailag ezek a kis mütyürök sokszor hatalmas kihívást jelentenek.) 
Az alábbi képen az látható, hogy az uncsi kis kékeslila sejtek kis csoportokba rendeződve ülnek a bőrben. Ha az elváltozás szimmetrikus és lefelé haladva a sejtek egyre vékonyabbak, hosszúkásabbak lesznek.
melanocytic_intradermal_nevus_low_power

Hogy néz ki egy átlagos bibircsók mikroszkóp alatt?

Átlagos bibircsók alatt most a seborrheás keratosis nevű dögöt értem, ami a legtöbb emberen előbb vagy utóbb, de kialakul. Nem igazán szép, általában sötétbarna, kiemelkedik a felszínből és dudoros is, néha még szőrszálak is tarkítják.
maxresdefault (2).jpg
Seborrheic Keratosis

Így néz ki az ember hátán, szinte mindenkinek van ilyesmije.:)

Hogy néz ki egy basalioma mikroszkóp alatt?

A basaliomákkal előbb-utóbb szintén megismerkedik az ember, mert mindenki ismer legalább 1 olyan illetőt, akinek az arcáról vagy egyéb napfénynek kitett bőrfelületről valamikor kivágtak egy kis daganatot. Laikus szemmel annyi látszik, hogy a bőrfelület egyenletlen, világos, “gyöngyházfényű”, rosszul körülírt, esetleg fekélyes. Klasszikus heteken keresztül sem gyógyuló seb. (A nem gyógyuló sebeket mindig tessék orvosnak megmutatni!!)
basalioma-293x300

rusztikus basalioma egy idős ember napnak kitett bőrfelületén

Honnan jön ez a furcsa név? A daganatsejtek a bőr alsó, avagy basalis részére emlékeztetnek – bár egyesek szerint a daganat nem a hámban képződik, hanem a szőrtüszőkben. Patológus szemmel a legnagyobb probléma ezzel a daganattal, hogy kis fészkeket képez és ha a kimetszés széléhez ezek túl közel esnek, akkor nagyobb az esély, hogy a páciensben maradt még néhány fészek – ez pedig természetesen megnöveli annak az esélyét, hogy a daganat visszanő.
396847768_efa7e4cc36_o

Az ép hám alatt a rózsaszín területen a nagy lila gombócok a basalioma fészkei. A kép alján jól látszódnak az a kisebb fészkek, amiket emlegettem a szövegben.:)

Hogy néz ki egy melanoma mikroszkóp alatt?

Kétségtelenül a legrémisztőbb, áttétadó daganatról van szó, de mikroszkóp alatt nem olyan egyértelmű, hogy miféle ördöggel állunk szemben. Elég hasonlóak a sejtek az anyajegy sejtjeihez, csak ezek már nem olyan békések. Ezt mi többnyire abból látjuk, hogy nagyobb a sejtmag, a sejtek egymástól nagyon különbözőek, szabálytalanok, jól látszik a sejtmagon belüli magvacska és sok osztódás látható a metszeteken. Az anyajegyekkel szemben a sejtek nem lesznek egyre karcsúbbak a mélyebb rétegekben. Ráadásul ezek a szabálytalan sejtek szabálytalanul is rendeződnek, az elváltozás nem szimmetrikus stb. Minél mélyebb rétegekben látjuk a sejteken, annál előrehaladottabb a betegség.
Melanoma

Emlékeztető: a melanoma nem egységes, akár elmosódott körvonalú, változatos színű, nagyméretű, növekvő eltérés. Forrás: Wikipedia

melanomainsitu11

Ennél jobb szemléltetést nem találtam. A felső lila rész a hám, az alsó rózsaszín az irha. A kettő határán haladnak a melanoma sejtjei. Ha jól megnézitek a képet, a benyilazott sejtekben van sötétbarna pigment (az a melanin), de ettől függetlenül szinte beolvadnak a környezetbe. Ez a folyamat itt még majdnem a hámra korlátozódik, de egy ponton bekerül az irhába, ami rossz jel. (Invasion to dermis nyíl.) Még arra hívnám fel a figyelmet, hogy a melanoma sejtjei oldalazva haladnak a hám alsó sorában. Ez nagyon aljas viselkedés, mert a sebész sem látja az elváltozás határát és nekünk kell megmondani, hogy sikerült-e a műtét. Ha a kimetszett bőr szélében még ott kószálnak a melanoma sejtjei, akkor újabb műtétre van szükség. A limfociták fehérvérsejtek, amik azért jöttek ide, hogy elpusztítsák a melanomát, jófejek, nem?:)

Végszó

Azt hiszem nagyon hosszú lett ez a bejegyzés, de remélem többnyire érthetően sikerült átadni a szakma szépségét. Nehéz volt a szakszavakat mellőzni, nem nagyon hallottam még patológiát ennyire leegyszerűsítve, de mindig örülök, hogy életem egyik nagy szerelméről mesélhetek, úgyhogy remélem tetszett.:)

Mikroszkópozzunk együtt!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s