Az érzékeny bőr szindróma

Érzékeny témát fogok ma kerülgetni és ez nem lesz más, mint… az érzékeny bőr!:) Ez a probléma részben engem is érint, de ez a klub rengeteg tagot számlál.

Érzékeny. Bőr. Szindróma. Mi van?

Nem hallottad még ezt a szókapcsolatot, ugye?:) Ezzel én is így voltam pár héttel ezelőttig, de belefutottam egy cikkbe, ami tökéletesen körbejárja a témát. Amikor az orvostudományban valamit szindrómának (tünetegyüttesnek) nevezünk, az rögtön gyanús. Általában azt jelenti, hogy nem ismerjük a dolog okát, fogalmunk sincs a valós komponenseiről… és gyakran a megfelelő terápiáról sem. Az érzékeny bőr szindróma egy elég új fogalom és ami az érdekessége, hogy a diagnózist többnyire _a páciens maga adja_. Ugyanis objektíven igen nehezen mérhető, hogy kinek mi mennyi kellemetlen érzést okoz.

A szindróma részei a bőrirritáció, az égő, csípő érzés. Ez persze nagyon gyakran kapcsolódik különböző kozmetikumok használatához, de bármi kiválthatja.

Mi állhat a jelenség hátterében?

Egyrészt az a helyzet, hogy ma már rengeteg olyan dolgot nyilvánítunk “betegséget”, ami régen alig foglalkoztatott valakit. Sokféleképpen lehet ezt nézni, szerintem alapvetően nem kreáljuk ezeket a betegségeket, csak a modern világ hatására sok jelenség annyira felerősödik, hogy tömegeket kezd érinteni és innentől kezdve érdekessé válhat a kutatók számára. Ilyen például az irritábilis bél szindróma és sok egyéb pszichoszomatikus kórság, amelyek tömegek életét nehezítik meg napi szinten. Mára oda jutottak a vizsgálódások, hogy sikerült kimutatni, hogy az ilyen betegséggel rendelkező emberek belében például sokkal alacsonyabb lesz az idegek ingerküszöbe, avagy sokkal érzékenyebbek lesznek a különböző hatásokra. Különböző helyi molekuláris változásokat (pl. laktátszint emelkedés) is kimutattak már. Még ennél is érdekesebb, hogy különböző agyi régiók erősebb aktivitása is felmerül a hasonló betegségekben szenvedőknél. A bőrrel is hasonló a helyzet: jelenleg úgy tűnik, hogy vannak emberek, akiknek egyszerűen tényleg alacsonyabb az ingerküszöbük mindenfélére.

Jó, de miért érdekel ez bárkit a valóságban? Hogyan befolyásolja bárki mindennapjait?

Azért, mert az a legmorbidabb az egészben, hogy már ezerszer kiderült, hogy az érzékeny bőr szindrómás embereknek semmilyen mintázatot nem követ az érzékenységük. Bizony, bizony. Ezért van, hogy az egyik növényi kivonatos kencét issza a bőrünk, a másiktól pedig sikítófrászt kap. Semmi nem függ össze semmivel, kiábrándító.

Azért az az egy még bizonyításra került, hogy az érzékeny bőr szindrómásoknak általában kicsit áteresztőbb a fizikai védőrétegük (avagy a bőr legfelső rétege, a stratum corneum), nem tartalmaz elég ceramidot és ezért ami másnak meg se kottyan, az nekik már kritikus dózis. (Persze a jó hatóanyagok is jobban be fognak szívódni, így valamilyen szinten szerencsések.) Máig az egyik legjobb tanácsom a ceramidos kencék alkalmazása… Mióta módszeresen védem és építem a védőrétegem, sokkal jobb “minőségű” a bőröm, pedig előtte is azt hittem, hogy jó volt úgy, ahogy van. Erre tényleg én vagyok az élő példa.:)

“De nekem rosaceám van meg ekcémám meg az államon seborrheás keratosisom…”

Na a kutya ott van elásva, hogy az érzékeny bőr szindróma természetesen egy kizárásos diagnózis, így ha valaki azzal megy a bőrgyógyászhoz, hogy a leglágyabb tavaszi szellőre is begyullad a fél arca, ott ki kell zárni a leggyakoribb okokat. A legnagyobb orvosi nehézség ebben a helyzetben az, hogy (ha tetszik, ha nem), rengetegen a bőrükre vetítik ki a pszichés problémáikat. Kicsit redundáns itt a történet, mert az okok és a következmények keverednek: a lényeg, hogy a pszichés problémák és a bőrtünetek sokszor társulhatnak és itt az egészen enyhe dolgoktól a vad jelenségekig terjed a spektrum. Számtalan ember jár bőrgyógyászról bőrgyógyászra a semmire sem reagáló, érzékeny bőrével, ami a szubjektív megítélésük szerint elviselhetetlenül ronda, holott objektíven a bőrfelület nem tűnik problémásnak! (Orvos legyen a talpán, aki meghúzza a határt a testi és a lelki problémák között, illetve aki az adott helyzetben meglátja, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb…)

Általában az alcímben emlegetett betegségek kizárása hosszas és néha hiábavaló harc, de ezek karban tartása még mindig megvalósíthatóbb, mint a semmitmondó “érzékeny bőr szindróma” megadása. Ugyanis ez az ítélet ezt jelenti: soha semmiről nem fogod előre tudni, hogy hogyan fog a bőröd reagálni, a rutinod egy orosz rulett lesz, felesleges volt minden korábbi erőfeszítés.

Persze a valóság még ennél is sokkal heterogénebb: lehet valakinek érzékeny bőr szindrómája és konkrét bőrbetegsége egyszerre. Az érzékeny bőr szindrómás bőrből sincs két egyforma.

(Részemről a legegyszerűbb lenne nem rugózni ezen az egészen, de hiszek abban a zavaró tényezők definiálása és megnevezése segíti napi szintű “megküzdést”.)

Mi a megoldás?

Nem fogok tudni újat mondani, két éve zengem a blogon ugyanazt. Kíméletes lemosó, minimálrutin, rövid INCI-k, fényvédő, megfelelően megválasztott hatóanyagok. Következetesség, allergiateszt, új krémek bevezetése megfelelő időközönként…

Ez a biztonságos út. De a kutatások alapján gyakorlatilag teljesen random, hogy ki mire hogyan reagál, úgyhogy a túlanalizálás helyett, ha már megvan a megfelelő alaptudásunk, egyszerűbb talán az ösztöneinkre hallgatni. Ami csíp, ami fáj, azt ne használd, csak legyél következetes. És ennyi az egész.:)

IMG_20181117_090253

A héten fokozottan figyeljétek a blogot, ugyanis kivesézzük az egyik legismertebb érzékeny bőrre való terméket… és még az is lehet, hogy az egyik üveg a tiétek lesz.:)

Inspiráció: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519246/
A bejegyzés a Biodermával való együttműködés keretében született.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s