Ma egy nagyon összetett témát szeretnék boncolgatni, amely egyaránt érinti a bőrgyógyászokat és a mindennapi bőrápolókat is. Nagyon izgalmas korszak van ugyanis horizonton, amit én “tudományos” szemmel nagyon nagy örömmel fogadok.:) 

Calling-for-a-Paradigm-Shift-780x405

Talán tévedek, de szerény véleményem szerint a bőrgyógyászat, mint tudomány, a következő évtizedekben fog igazán tündökölni, hiszen az emberi test egyre több rejtelmét fejtjük meg és így a bőrbetegségekről is lehullik a lepel. És így már messze nem a szteroid az egyetlen, univerzális megoldás… (Sokszor ezzel “csúfolják” a bőrgyógyászatot: piros pöttyök és szteroid..) 

Például ma már tudjuk azt is, hogy a bőrflóra változásai nem csak következményei lehetnek egyes betegségeknek, hanem okai is. A bőrflóra a bőrön élő baktériumok összességét jelenti, amelyekkel jó esetben szimbiózisban élünk. Ha viszont megváltoztatjunk a bőrünk mikrokörnyezetét, például egy lúgos lemosóval, az a patogén, azaz betegségeket okozó baktériumoknak fog kedvezni. Az aknéért részben felelős propionibacterium acnes viszont nem is viseli jól a normálnak számító savas közeget.

A bőrflóra egészsége pont úgy kihat a mindennapi egészségünkre, mint a bélflóráé. (Ezutóbbit gondolom mindenki átérzi.:))

Az egyik legmakacsabb, legnehezebben kezelhető “bőrállapot”, az ekcéma, amelyről számtalan kutatás folyik évtizedek óta. Nem lepődünk meg hát, hogy az ekcémás bőrről is bizonyított tény, hogy más a flórája, mint a normál bőré. 2018-ban viszont végre eljutottak oda a klinikai kutatások, hogy a problémás szteroidok helyett inkább a megváltozott mikrobiom irányából közelítik meg a lehetséges kezelést.

feature-2-760x399

Természetesen ez sem vadonatúj dolog az orvoslásban, a székletátültetés már Magyarországon is nagy sikerrel végzik évek óta a krónikus hasmenésben szenvedő betegek esetén. (Keressetek rá, bár undinak hangzik, de valójában nagyon érdekes!)

Az első “emberkísérletek” alapján egyelőre sikeres lett a projekt. A kutatók a normál bőrre jellemző flórát sikeresen “rátelepítették” az ekcémás területekre és így megkezdődött a gyógyulás. 3 hónapig nem kellett mást tenni, csak egy baktériumokat tartalmazó oldatot kenni az érintett területekre. Semmi szteroid, semmi mellékhatás, semmi “agresszió”, csupán a normál körülmények visszaállításával sikerült 60%-kal enyhíteni a tüneteket.

Nem csak az objektív látvány javult, a páciensek jóval kevesebb viszketésről számoltak be és kimutatható volt, hogy az atópiás bőrre jellemző baktériumok visszahúzódtak. A hatás ráadásul tartós maradt. (Azon páciensek ekcémája, akiknél nem hozott eredményt a kúra, valószínűleg komplexebb, genetikai eredetű.)

Nagyjából úgy kell ezt az egészet elképzelni, mint egy külsőleg végzett Normaflore-kúrát.

Jól hangzik, nem?:)

Most, hogy a mindenféle modellek és állakísérletek után már az emberekkel végzet vizsgálat is sikeres lett, mehet a részletek finomítása. Remélhetőleg pár éven belül az atópiás gyerekek makacs tüneteit valóban természetes módon csillapíthatjuk majd, minimalizálva a klasszikus gyógyszerek dózisát. Természetesen hasonló kúra gyulladásos bőrbetegségekben (akné és rosacea) is szóba jöhet majd.

Remélhetőleg előbb-utóbb gyógyszertári formában bárkinek elérhető lesz ez a valóban “natúr” megoldás.:)

Az INCI-kben szereplő baktérium lizátumokkal (pl. lactobacillus ferment lysate) ez a dolog nem keverendő, a kozmetikumokban (egyelőre) nem élő vagy halott baktériumok vannak, hanem csak az általuk kiválasztott, a bőr számára szintén hasznos anyagok. Ezek lehetnek éppen prebiotikumok is, amelyek a bőrön csak a “jó baktériumok” szaporodását segítik. Ez is egy jó megközelítés lehet és ezzel a koncepcióval is született már “sikeres emberkísérlet”, szintén atópiás betegekkel!

A kozmetikai ipar azonban már így is felkapta a témát, a tavalyi környezetszennyezés elleni harc idén probiotikus kúrává fog módosulni. Őszintén szólva azt hittem, hogy még várni kell bár hónapot, hogy elkeződjön a traktálás, de a Missha már megugrotta 2019 legfontosabb, meghatározó trendjét.. Ezt nézzétek!

Persze INCI még nincs és ez még csak az első hirdetés, de nekem már most kedvem lenne a felújított Borabitra ráugrani! (Habár az eredeti nekem csak közepesen lett a szívem csücske.) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a prémium és a drogériás márkák miképpen fognak reagálni a probiotikumos trendre, alig várom már, hogy lássam az első összetevőlistákat, ugyanis alapvetően úgy gondolom, hogy ez inkább egy gyógyszertári szintű dolog…

Források: