Bőrápolás és dohányzás

Nincs az a bőrápolási trükk, ami a cigizés hatását kibalanszolja.

Fiatal orvosként mindig ott van ez a krízis, hogy mennyire érdemes az embereket piszkálni az abszolút káros szokásaikkal… Sokféle teória van erről.

Hazugság lenne azt mondani, hogy soha egy szál cigaretta se járt a kezemben, de szerencsére megmaradtam a kocadohányzás szintjén. (Pont jókor tiltották ki a cigizést a zárt terekben!)

Aztán ott volt pár számomra rendkívül kedves ember, akik nagy láncdohányosok voltak és rajtuk keresztül megtanultam, hogy felnőtt, intelligens emberek felfogják, hogy ez a szokás káros, teljesen felesleges rájuk olvasni a szentbeszédet….

A szakmámban sajnos folyamatosan tapasztalom, hogy egyre növekszik a daganatos betegek száma a fiatalabbak körében is. Tudom, hogy ha tökéletes a táplálkozásunk és ha minden egyebet is megteszünk, akkor is szinte lehetetlen lesz elkerülni a betegségeket az egyéb környezeti hatások miatt.

De azért nem kell felgyorsítani a folyamatot, nem kell rátenni egy lapáttal…
Kell egy kis rémisztgetés?
Ecseteljem, hogy a dohányzással szorosan kapcsolt betegségeknek milyen tünetei, műtéti megoldásai és következményei vannak? Ha valakinek kell a sokkterápia, akár mesélek is.
De azt hiszem a legtöbben csak-csak vagyunk olyan értékesek, hogy ne próbáljuk meg önmagunkat mielőbb eltenni láb alól. Csak azért, mert már 10-20-30 éve része a mindennapoknak, nem kell, hogy továbbra is az maradjon.

49838174_579210469218918_4719194968311201792_n

Legyen a motiváció egy születendő gyermek/unoka, az ocsmány reggeli krákogás vagy csak a puszta hiúság. Mindegy, csak találd meg azt a motivációt…! Ha konkrétabb segítség kell, keresd fel ezt az oldalt!

A bejegyzés a Facebook-oldalamról lett átemelve. Konkrét orvosi tanácsot továbbra sem adok senkinek online, ezt ne is várjátok el tőlem. A dohányzás elhagyása azonban részét képezi az egészségtudatosságnak, amire mindenkit bátorítok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s