A pszichés faktor

Úgy érzem, mostanában a rosaceám tanítani akar nekem valamit.

Hadd meséljek egy kicsit…

Az a helyzet, hogy én az időbeosztásomra elég kényszeres vagyok. Mindig mondom, hogy én térben a legrendetlenebb, időben viszont a legkényszeresebben rendezett emberek közé tartozom. 

Amikor úgy látom, hogy valami vagy valaki veszélyezteti a felséges időbeosztásomat, akkor idegbeteg leszek. Akkor is, ha csak annyi múlik a dolgon, hogy ma vagy holnap jutok el a postára és hasonlók. Tudom, hogy nevetséges, de mindenkinek jár egy kis OCD-vel határos szokás, amivel olykor elszaladhat a ló.

Mivel az agyam nem igazán csípi ezt a rossz energiákkal járó pörgést, inkább berobbantja az arcom. Érzem, hogy eluralkodik rajtam a freak hangulat és 5 perc múlva ott a pukli az orcámon. 1-2-3 darab. Viszket, mint a veszedelem, persze. Másnapra leszárad, beolvad. Nem pattanás, nem gyulladásos göb, csak egy kis figyelmeztetés, hogy már allergiás vagyok a saját hülyeségemre. (Egyébként ha valaki felidegesít valami marhasággal, a dekoltázsom és a karom teljesen elkezd viszketni. Az államvizsga előtti teljes testet érintő kiütéseimnek, amire hajnali háromkor ébredtem, máig sincs magyarázata. Nincs semmilyen ételallergiám.)

A pukli helyén persze pötty marad, fényvédelemtől függően. (A gyulladás serkenti a hiperpigmentáció képződését.) Megint jön majd az az időszak, amikor a C-vitamint kell, hogy locsoljam az arcomra, mert sajnos mostanában a kelleténél több ilyen nap volt. Közben meg nagyon gyorsan ki kell találnom valami önhipnotizáló terápiát, hogy a realitás talaján maradjak az idegbajommal…

Mi ebből a tanulság?

A bőrünk állapota olykor nagyon jól tükrözi a lelkiállapotunkat. Muszáj kimondanom: rengeteg bőrápolónak nem is bőrgyógyászra van szüksége, hanem inkább pszichológusra. Ez nem baj, ez nem stigma! Mindannyian megjárjuk ezt, így vagy úgy, rövidebb vagy hosszabb időre. Mindannyian kompenzálunk – valamit, valahogy.

A fontos csupán az, hogy vegyük észre, ha valami belülről jön. (Legyen szó lelki nyavalyáról vagy ételintoleranciáról.) Ha valami attól erősödik, hogy szorongunk, sorban jönnek a rossz napok, befordulunk. Hogy valami javul, ha éppen felszálló ágban vagyunk (vagy ha éppen pár napig nem fogyasztunk tejterméket). Erre nem elegendő sem egy, sem száz krém. Főleg nem kell rögtön az egész rutint kihajítani vagy azt okolni! Persze borzalmas, hogy amikor az embernek amúgy is rossz napja van, még a bőre is tönkremegy, borzalmas állapot nem érteni, hogy mi nem működik, de sajnos néha el kell fogadni, hogy ép test csak akkor lesz, ha ép a lélek is. 

A bőr és a lélek összefüggése bonyolult és ez a bejegyzés persze csak a felület kapargatása, de a pszichés faktor pont olyan fontos, mint a genetika vagy a környezeti tényezők, így ideje volt már erre is kitérni…

Ti felfigyeltetek már hasonlóra? Ha érzékeny bőrötök van, hogyan reagál a lelki problémákra? Írjátok meg kommentben! 

(A témáról Niki barátnőm is írt egy remek bejegyzéssorozatot, amit itt találtok.)

A pszichés faktor” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hajni szerint:

  Szia!
  Hidd el le fogsz szokni erről a kényszerességről! Egy újszülött minden szokást képes megváltoztatni! Én is ekkor változtam a legtöbbet, kényszerből. A tervezésről azt hiszem teljesen leszoktam, két gyerek mellett (8 és 3 évesek), anya tervez, vírus végez!
  Hajni

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Annyira nem vagyok kényszeres, legalábbis nem a nap minden percében, de ebből a mániaból nagyon sokat fogok lejjebb adni, ha gyerekeim lesznek, ez biztos. 🙂 ennél nagyobb változás szerintem úgysincs egy ember életében, de ezért megéri :)) (alig várom már, szeretnék már gyerekeket, csak még nincs itt az ideje)

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s