Glutation: egy természetes fegyver

Nagyjából tavaly-tavalyelőtt ütötte fel a fejét az INCI-kben a glutathion, mint összetevő és én ennek már akkor is nagyon örültem. Eleinte persze csak drágább árfekvésű termékeketben volt jelen, de azután jöttek az olcsóbb kencék, például az A’pieu nevű koreai márkánál, aminek rendszerint remek húzásai vannak.

Mi az a glutation?

A glutation az emberi sejtekben is természetesen előforduló antioxidáns, azaz olyan molekula, amely a káros szabadgyököket semlegesíti. Ha csak hírből ismered ezeket a fogalmakat, itt olvashatsz róluk bővebben! A glutation pontosan a természetessége miatt örvendetes a kozmetikumainkban, ugyanúgy, ahogy a C- vagy az E-vitamin, valamint az ubikinon és a Q10. Amit ismer a szervezet, amit a sajátjának tekint, arra nem fog rátámadni, azaz kisebb lesz az allergiás reakció esélye. Persze ettől még lehet irritáció, például a magas koncentrációjú C-vitaminos szérumok is ‘marhatják’ az érzékenyebb bőrt. (Ezen könnyen segíthetünk, ha a szérumot egy semleges hidraálókrémbe keverjük.)

treatment-clipart-antioxidant-105155-6870573

na jó, ez a kép csak azért kell, hogy valami megtörje a sok szöveget :))

A glutation eddigi karrierje a bőrápolásban

Akármennyire jól is hangzik és akármennyire evidens is, a glutation valahogy sosem került rivaldafénybe. A legérdekesebb, hogy Fülöp-szigeteken és a környező országokban sokáig divat volt (és talán még ma is az) szájon át nagy mennyiségű glutationt fogyasztani, ugyanis ezen módszerrel elérhető volt a bőr világosítása. (Ebben a földrajzi régióban a világosabb bőrt tekintik ‘ideálisnak’. Mindenkinek az kell, ami nincs.:)) Bár ez a módszer sosem nyert tudományos bizonyítást, de biológiailag ismert, hogy a glutation tirozináz inhibitor, azaz a melaninképzés egyik legfontosabb lépését gátolja. Ezen kívül több ponton hat a melanintermelő sejtekre. Ez pedig tényleg alkalmassá tenné folthalványításra. Ezen kívül azt is tudjuk, hogy stabilizálja az avobenzont, az egyik legrégebbi kémiai fényvédőt, így megnöveli annak élettartamát, így a fényvédelem hatékonyságát. Ezen kívül azonban a szakirodalomban nincs nagyon más olyan információ, amely a kozmetikai hasznát alátámasztaná. Pedig lehetne, hiszen nem egy extraritka, levédetett növényi kivonatról van szó (mint a pycnogenol). Összehasonlításként: a C-vitaminnak hatalmas irodalma van és folyamatosan kutatják a bőrön kifejtett hatását (külsőleg felvéve).

Egyetlen embereken végzett tanulmány van, ami a külsőleges használat eredményességét alátámasztja. Bár ezt is csak 30 emberrel végezték, de legalább rendesen kontrollált. 2014-es munka, ha úgy nézzük, nem túl pozitív, hogy 5 év alatt semmi új nem született. 2%-os koncentrációval kísérleteztek egyébként, ez kozmetikai formulákban elméletileg elérhető.

Ítélet

Amennyire egyértelműnek tűnik, hogy gyártsunk glutationos krémeket, annyira hiányosak a bizonyítékok. Én semmiképp nem építeném erre a rutinom, valószínűleg senki nem is teszi. Kiegészítőnek persze ideális, én határozottan szeretem az ilyesmit. (Nagyvárosban élek, hajlamos vagyok a foltosodásra, “mérgező” gőzökben dolgozok, van mit balanszolni.)

Itt is hátrányt jelent, hogy a molekulát csak úgy tudják stabilizálni, hogy a bőrbe érve át kelljen alakulnia, hogy ki tudja fejteni a hatását. Ez nem baj, de út közben okvetlen elveszik jópár molekula. A glutationnak biztosan segít, hogy a tavalyi évben igazán menő lett minden tudományos nevű, részben gyógyszertárinak kinéző kozmetikum, de valójában nem tudom, hogy a cégek mennyi potenciált láthatnak egy x-edik antioxidánsban. Az is elképzelhető, hogy inkább szépségvitaminok része lesz.

Merre keressem…?

A Deciem okosan el is rejtette például a koffeines, zöldteás szérumában, amit én tartalma ellenére az állaga miatt nem szerettem. Másodkézből vettem, de azt a keveset is kínos volt elhasználni.

A glutationnak egy remek forrása az említett A’pieu mára, amely egy egész termékcsaládot épített fel a hialuronsav és a glutation házasságára. Itt van pár csinos INCI, de messze nem tökéletesek. Ezen termékcsalád ampullájáról jön a bejegyzés szerda-csütörtökön.:)

Hyaluthione-Soonsoo-Essence-Toner6

Emellett a G9SKIN Light serum nevű termékcsaládjában a nyugtató hatású azulénnel társították, ami sajnos irreálisan piszkálja a fantáziámat.:)

s-l500.jpg

Glutation: egy természetes fegyver” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s