Autofágia a bőrápolásban – új generációs anti-aging

Ismét egy különlegességgel jöttem, talán régen is volt már ilyesmi.:) A gyakorlatban nem sok haszna van, ezzel a bejegyzéssel főleg azoknak kedvezek, akik  akezdetektől követnek..:) (A teljesség igénye nélkül itt fel van sorolva majdnem 50 hasonló írás.)

Mi az az autofágia?

Az autofágia az a folyamat, amikor a sejt ‘eltünteti’ a felesleges, felhalmozott, raktározott anyagait. Gyakorlatilag “önemésztés”. A felesleges anyagok lehetnek elhasználódott sejtalkotók, hibás szerkezetű molekulák stb. Az autofágia nagyon fontos része a sejt homeosztázisának, azaz egyensúlyának, hiszen a sejtek folyamatos megújulását szolgálja.

macroautophagy

A sejt egy külön membránnal körbeveszi az elhasznált sejtalkotókat, majd ez az elhatárolt terület összeolvad egy emésztőenzimeket tartalmazó sejtalkotóval (a lizoszómával).

Hogy jön ehhez a bőrápolás?

A sejten belül vannak olyan szabályozó folyamatok, amelyek aktiválják az autofágiát. Ezek egyik közös eleme SIRT1 nevű szabályozó molekula, amit példának okáért a resveratrol is aktivál. Természetesen az autofágia nem az egyetlen folyamat, amit a SIRT1 (és úgy általában a sirtuinoknak nevezett molekulacsoport) irányít, egyes génszakaszok aktiválás vagy csendesítése és a sejt anyagcseréjének szabályozása szintén beletartozik a hatáskörükbe. Tulajdonképpen ők a háttérhatalom részei.:)

Természetesen ez szép és jó, de a bőrápolás és a csodakrémek gyártása azért ennél nehezebb, a resveratrol hiába tud többet annál, hogy antioxidáns, mégsem ő a legnagyobb sztár a bőrápolásban.

red-grapes

Csak emlékeztetőül: a resveratrol legjobb természetes forrásai a kékszőlő, az áfonya és az étcsoki.;) 

Ugyanakkor az anti-aging ilyen irányú megközelítése még mindig sokak fantáziáját piszkálja, például az Incospharm nevű cég több molekulát is kifejlesztett az autofágia mechanizmusára alapozva.

Az Aquapeptid5000 például remek hidratáló molekula, aktiválja a sirtuinokat, csökkenti a bőrön keresztüli vízvesztést és serkenti az autofágiát.

Hasonló alapon működik a cég Adiposole nevű csodája, ami a napsugarak által keltett károkat csökkenti. Természetesen itt is összetettebb a hatásmechanizmus. A molekula az adiponektin szintet is emeli. Ez a zsírsejtek által elválasztott anyag, ami a kollagénrosthálózat megújítására is hatással van. Fontos megjegyezni, hogy az UV-sugarak károsítják a DNS-t, aminek hibás másolódásával pontosan olyan hibás molekulák keletkezhetnek, amelyek felhalmozódnak a sejtekben és amit az autofágiával lehet leghatékonyabban eltüntetni. Minden összefügg mindennel!

A cég harmadik, autofágiával kapcsolatos szupermolekulája a Melatrepein, amely a melanoszómák felszámolását segíti. A melanoszóma nem más, mint a melanocytákból a laphámsejtekbe átkerülő melaningyűjtemény. Emlékeztetőül: amikor az ember lebarnul, a melanocyták legyártanak egy halom melanint, ami később képes megvédeni a DNS-t az UV-sugaraktól. Ezek tárolódnak a melanoszómában, amelyek végül a hámsejtekben kikötve alkotnak védőréteget. (Egy bibi van: mióta ezt az evolúció kifejlesztette, tönkretettük az ózonréteget és lényegesen agresszívabb a napsugárzás.)

Hirtelen nem is hangzik viszont olyan jól, hogy ezeket a melanoszómákat el akarjuk tüntetni, ugye…?

De a foltos bőr még kevésbé hangzik jól és a felszaporodott, felesleges melanoszómáknak állnak a hiperpigmentáció hátterében is. Aki hajlamos a foltosodásra vagy a melasmára, az tudja, hogy ezeket néha átkozott nehéz eltüntetni, így mindig új megközelítés ígéretesnek hangzik!

Ítélet

Sajnos ezekkel a konkrét molekulákkal csak egy-egy kb. 150 dolláros krémet találtam, úgyhogy egyelőre be kell érnünk a The Ordinary resveratroljával.:) Mindenesetre szerintem ezek rendkívül innovatív és izgalmas megközelítések, jól mutatják, hogy bőven van még előre az anti-aging technológiában.:)

Források: 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s