Urea: hidratál vagy hámlaszt?

Arra gondoltam, hogy a különleges összetevőkön túl érdemes kicsit a hétköznapiakat is megvizsgálni, ugyanis ezek sem elhanyagolhatóak. Jó alap nélkül nincsen jó krém, amit pedig már több évtizede használ a kozmetikai ipar, azt jól ismeri és jól is alkalmazza. Ureás krémeket a gyógyszertárban is kapni, sok ún. magisztrális recept tartalmazza. (A magisztrális receptet az orvos írja össze és az összetevőket a gyógyszerész keveri össze a megfelelő módon. Vannak nagyon jó, bevált receptek, ráadásul az ilyen készítmények általában nagyon olcsók is.)

Mit csinál az urea a bőrben?

Az urea a természetes vízmegkötők (NMF=natural moisturizing factor) egyik oszlopos tagja. Az arginin nevű aminosav bomlásánál keletkezik, ez a folyamat a szarutermeléshez kötődik. Így a hám legfelső rétegében (ahol már bőven van szaru) gyülemlik fel és vízmolekulákat gyűjt maga köré, azaz higroszkópos anyag. Két helyről gyűjti a vizet: az irhából és a környezetből. Természetesen ezutóbbi csak akkor lehetséges, hogy ha a levegőnek megfelelő a páratartalma.

NMF

Hasonlóan működik egy csomó egyszerűbb molekula (pl. a tejsav), de a fillagrin molekula bomlásából származó aminosavak is. Ezek a száraz bőrű egyénekben gyakran csökkent arányban vannak jelen. Az NMF rövidítés az Ordinary méltán híres hidratálókréméből is ismerősen csenghet – gyakorlatilag egy egyszerű, hipoallergén módja a bőr hidratálásának a relatíve hiányzó molekulák visszapótlása. (Ez a relatív hiány az ekcémásoknál akár 80% is lehet!) Ha az INCI-ben egy halom aminosavat (pl. serine, arginine, leucin) és cukrot láttok, az jó eséllyel azt jelenti, hogy a gyártó gondolt arra, hogy a biológiailag legkézenfekvőbb, intelligens módon kezelje a vízhiányt. Tulajonképpen az urea is erre szolgál.

Az urea egyébként a fehérjék bontásának a végterméke és a vizelettel ürül a szervezetből, de most maradjunk a bőrápolásnál!

A csavar

Egyéb hasonló higroszkópos, azaz vízmegkötő anyagok a glicerin, a szorbitol és az AHA-savak. Ezutóbbiak az ureához hasonlóan kis koncentrációban hidratálnak, nagyobb koncentrációban az elhalt hámsejteket lazítják és ezzel leválásukat segítik, azaz hámlasztanak… (Erről itt írtam.)

Ennek hátterében az áll, hogy 10% feletti koncentrációban az urea képes a fehérjeláncok közötti relatíve laza kötéseket felbontani, ezzel például a keratint (azaz a szaru) lazítani. Épp ezért válhatott a a pikkelysömörös plakkok és a megvastagodott körömgombás köröm gyengítésének fő fegyverévé. A bőrgyógyászatban azt is kihasználják, hogy ez lehetővé teszi egyéb molekulák, például a szteroidok felszívódását is. Kicsit paradox, de a 10% feletti koncentrációk is erősítik a bőrbarriert!

keratolytic

Szerintem ez egy nagyon jó illusztráció: a hatszögek a sejtek, amelyeket kötések tartanak össze. Ezek a kötések fehérje jellegű anyagok, ha valami feloldja őket, a legszélső sejtek lehámlanak.:)

De a legcsodásabb mégis az, hogy mára már tudjuk, hogy az ureának gén szinten komoly szerepe van a bőr megújulásában, illetve az elszarusodásában is. Biztosan tudjátok, hogy a bőrünk nagyjából 21 naponta újul meg. Amikor a sejtek eljutnak a középső réteg magasságába, megkezdődik a szaruréteg képzése, ami a bőrbarrierünkként szolgál. Az urea beleszól a megfelelő zsírok és egyes baktériumölő molekulák előállításába is. Ez olyannyira fontos, hogy a sejtek külön csatornákon mozgatják az ureát és ezek specifikus folyamatok. Az urea lényegében azért felelős, hogy a bőrünk mindig “friss és tökéletes” legyen. 

Tanulság?

  • Nem biztos, hogy mindig mindenből a legújabb a legjobb. Az ureát a hatvanas évek óta használják hámlasztásra, még most is az olcsó sarokpuhító-lábápoló krémek talán leggyakoribb összetevője. Néha egyszerűbb a klasszikus megoldásokhoz folyamodni (és megfogadni a bőrgyógyász tanácsát).
  • Az INCI nem minden, hiszen vannak olyan trükkös összetevők, amelyek különböző koncentrációban más szerepet töltenek be. (A tejsavat ráadásul még a pH beállítgatására is használják, tehát legalább három szerepköre van. Szerencsére az ureára koncentráló termékeknél általában feltüntetik a százalékot, így aggódni semmiképp se kell.) 
  • Csak azért, mert egy anyag teljesen természetes, ahogy az urea, még lehet irritáns. Az, hogy ki mennyire érzékeny a hámlasztó hatásra, teljesen egyéni! (Erre pl. az ureás kézkrémeknél figyeljetek oda!)
  • És végül: a természetnél nincs menőbb. Az urea egyszerre hidratál, gyengén hámlaszt és felel a bőrbarrierért. Ilyet egy ember által alkotott molekula sem tud talán.:) 

Ureás kozmetikumok

Ha jól körülnéztek, majdnem minden INCI-ben van urea, azonban nem is kell ennyire mélyre menni: ha bementek egy drogériába, az egyszerűbb krémek, főleg a kézkrémek között számos ureára alapozó terméket fogtok találni. Ez általában a csomagoláson is fel lesz tűntetve.:) Persze érdemes az INCI további részeit is csekkolni! Ezen kívül majdnem az összes gyógyszertári márka rendeklezik valamilyen ureás vonallal, így ott is érdemes lehet körbenézni, főleg, ha valamilyen kifinomultabb formulára vágytok vagy valamelyik nagy márkával volt már annyi személyes tapasztalatotok, hogy hűek maradjatok.:)

Főbb források: 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s