Pollen a kozmetikumokban

A mézet, a propoliszt és a méhpempőt elég kiterjedten használják a kozmetikai iparban, de a pollen is elő-előkerült az elmúlt időszakban. A Missha dobott össze egy szimpatikus kis termékcsaládot, amely felkeltette az érdeklődésemet, így -szokás szerint- utánanéztem az irodalomban.

Milyen pollen, micsoda? Pontosítsunk!

A “bee pollen” az a virágpor, amit a méhek visszavisznek a kaptárba. A felhalmozott anyagot összeragasztják és különböző kémiai folyamatok is beindulnak. Tehát ez nem csak szimpla virágpor. A végterméket elég sokat alkalmazták a hagyományos népi gyógyászatban, amolyan csodaszerként, bevallom anno én is vettem egy kis üveggel Erdélyben, immunerősítés céljából. Van olyan számomra hiteles “táplálkozási influencer”, aki maga is használja a virágport pl. zabkása kiegészítésére. Nincs is ezzel semmi baj, sok pozitív hatás már bizonyításra is került. (Baj akkor van, ha komoly betegségek terápiáit, pl. kemoterápiát akarunk füvekkel kiváltani, amikor kiskorúakat veszélyeztetünk és amikor népegészségügyi kockázatot jelent a modern orvoslás megtagadása.)

s-l300 (2)

A pollen kémiai összetétele

Természetesen elég összetett szerkezetű anyagról van szó, hiszen a méhek különböző növényekről gyűjtik be az anyagot és az előbb említett kémiai módosulások, pl. a fermentáció is színesítik a képet. A méhpollenben nem kevesebb, mint 200 féle molekula található. Igen, ez feljogosítja a csodaszerré minősítésre és igen, ez ellehetetleníti, hogy a pollenes kozmetikumokról bármi konkrétat mondjunk ki.

A pollen több, mint 20%-a fehérje, amelynek megközelítőleg fele esszenciális aminosav. Ezek természetes hidratáló faktorokként (NMF) működnek, amelyek utánpótlása minden bőrtípusnál szükség van. (Ez a táplálékkiegészítés szempontjából is pozitív.) A pollen 40%-át kitevő szénhidrátok között is sok az egyszerű cukor, amelyek szintén vizet visznek be a bőr legfelső rétegébe. A különböző zsírok 5%-ban vannak jelen, ezek közül a legtöbb esszenciális zsírsav, amely szintén kifejezetten jó hatással van a bőrünk helyreállítására. Ezen kívül számos flavonoid, polifenol, vitamin és ásványi anyag is megtalálható a pollenben, ezeket szintén közvetlenül tudja hasznosítani a bőrünk. Ha nem is nézzük az extra molekulákat és az egyedi összetevőt, lényegében már nyertünk…

Bee_pollen_640

Még egy-két érdekesség:

  • a méhpollenben lévő lipopeptidek anti-bakteriálisak és anti-fungálisak, azaz gombák ellen is hatékonyak
  • a többszörösen telítetlen zsírsavak többek között gyulladáscsökkentő hatásúak
  • a vitaminok közül A, C, E és B3-vitamin származékok is felfedezhetőek a méhpollenben
  • a méhpollen tele van polifenolokkal, amelyek antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként is működnek (A polifenolok jó kiegészítői a rutinnak, ilyenek a resveratrol és a zöldteában lévő EGCG is!)
  • az egyéb szerves savak közül a legnagyobb arányban a ‘gluconic acid’ van jelen – nem véletlenül ismerős: a kellemes PHA-hámlasztó, a béta-glükonolakton ennek a származéka
  • ha már szerves savak: többek között almasav és tejsav is előfordul a méhpollen “belső INCI-jében”. Csak emlékeztetőként: ezek kisebb koncentrációban csak hidratálnak, nem hámlasztanak.
  • a szervetlen ásványi anyagok között cink, magnézium és réz is szerepel, az első kettő nyugtat és hidratál.

Sajnos a méhpollennél is el kell mondanom, amit a homoktövisnél és a birch sapnál is szajkóztam. Az összetétel régiónként és évszakonként változik, ezért a pontos kompozíciót sosem fogjuk megtudni. Ezen kívül a méhpollen csak egy összetevő a krémekben, így a kis százalékban előforduló anyagok szinte elhanyagolhatóak lesznek. Sajnos a leginkább izgalmas polifenolok is összesen csak kevesebb, mint 1%-ban vannak jelen a tiszta méhpollenben. Szomorú matekozás ez, ha az adott kozmetikai termék mondjuk csak 3-5%-a adja a méhpollent.

Összességében:

A méhpollen talán izgalmas kiegészítőnek tűnik, de csak mellékszerepet érdemes neki adni a bőrápolási rutinban. A pollen hatékonyságát lényegében bármivel lehet reklámozni, de a Missha termékei még mindig nem valók minimálrutinba és ez nálam mindig egyfajta hátrány. Ettől függetlenül nekem vannak nagy Missha kedvenceim, ha ebből a termékcsaládból választanom kéne, valószínűleg az ampullára / szérumra voksolnék. Emellett megjegyezném, hogy hiába van a cosdna.com-os inci elején a méhpollen, elég gyanús, hogy pl. a víz is csak utána jön. A titok valószínűleg az “extract” szóban rejlik.:) Mindenesetre a témával kapcsolatban nagy pozitívum, hogy az ebayen számos mini verzió elérhető, így ha csak szimplán kíváncsiak vagytok, nem kell nagyon elköteleződni.:)

1125775386.g_0-w_g

(Ha nem szeretnétek messziről rendelni, akkor a http://Mygoddessskin.com webshopból gyorsabban hozzátok juthat egy-két másik Missha mintacsomag!)

Egyéb írásaim a méhekkel kapcsolatban:

Kiemelt források:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s