B12 vitamin a kozmetikumokban

Az elmúlt időszakban sok vitaminos krémre lettem figyelmes, ám a sima C- és E-vitamin már nem elég. Az A-vitamin, a B3- és a B5-vitamin szintén nem ütik meg már a mércét, bizony a B12-vitaminnal is elő kellett állni.

Nézzétek..! Nincs ezzel semmi baj, mert mindig kell, hogy legyen új a nap alatt! És az emberek idővel elunják, ami már volt. Aminek egy kicsit is orvosi hangzása van, főleg ha a laikusok számára is ismert kifejezésről van szó, az már alapból nyerő. 

Én nem ijedek meg soha, ha elsőre nem találom meg a választ a kérdéseimre. Olyan is volt már, hogy fél évvel később találtam rá egy hiányzó információcseppre. Azonban a kép nem mindig áll össze. Az adott, inspirációul szolgáló kozmetikumot vagy termékcsaládot én ilyenkor sem szeretem teljesen elvetni. Ha egy termék működik a bőrömön, én boldog vagyok. Viszont a vásárlás előtt szeretném, ha ti is a megfelelő pro és kontra érvek tengelyén mozognátok, így érdemes a reklámösszetevőkben elmélyedni.

A külsőleg alkalmazott B12-vitamin irodalma

Nem egyszerű megszerezni az információt, de a B12-vitamin a nitrogén-oxid szintézisét akadályozza, emellett pedig a gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú citokinek számát csökkenti a bőrben. Ez azért is érdekes, mert ez a támadáspont annyira nem jellemző, bár a gyulladásnak egy elég nagy közös, molekuláris jelátvitele van, amit rengeteg ponton meg lehet akasztani. A nitrogén-oxid a vérbőségért felelős, amivel együtt jár a gyulladás kialakulása, a pirosság és a viszketés. Így önmagában ez azért nem hangzik rosszul, nem?

Erre egyébként Ázsiában ekcémás páciensek kezelése közben derült fény. Nincs túl sok kísérlet, de mivel ez egy könnyen hozzáférhető molekula, ezért nem magyarázható azzal, hogy jogvédett a formula. Kicsit mindig szomorú azt is látni, ha egy összetevőről elszórva van csak információ, jelen esetben 2004-ből, 2011, 2015 és 2017-ből van ez-az-amaz. Gondolhatjátok, hogy mennyire sikeres kutatóprogramok ezek, ha csak ennyit sikerül kisajtolni magukból…

Ráadásul az egyik publikációnak rögtön az absztraktjában fény derül arra is, hogy a B12 felszívódása is problémás, a molekula pedig ugyanúgy érzékeny, mint a C-vitamin. Ez sem valami ígéretes, persze megoldható a probléma, pl. liposzómák alkalmazásával, de ki tudja, hogy a mezei krémeinkbe milyen formában kerül bele.

Ítélet

Részemről nagyon nyitott vagyok minden újdonságra, ezt szerintem tudjátok. Ugyanakkor az utolsóként említett ellenérvek sajnos nálam nagyon súlyosak. Őszintén: a “nyers” C-vitamin használatára is ráunok időnként, akármennyire is szeretem. Nem kell még egy fényérzékeny összetevő. Szuper, amit potenciálisan csinál, de alig támasztja alá valami, úgyhogy egyelőre én biztosan nem fogok ráugrani a B12-vitamint tartalmazó tonerekre és szérumokra.

Említett publikációk:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s