FéNyVéDőK a VéRáRaMbAn….!!!4!!

Megmondom az őszintét, az elmúlt napokban egyáltalán nem volt kedvem ez az új botránnyal foglalkozni, el se olvastam a forrásként szolgáló marha cikkeket.
Még mindig az a tényállás, hogy egy-két sorból lejön, ha valakinek nincsenek alapvető biológiai és orvosi ismeretei, én meg nem szeretem magam azzal bosszantani, hogy ilyen, számomra ab ovo értelmetlen tartalmat fogyasztok. 

– nagy levegő –

Bár alapvetően én is azt hirdetem, hogy nem kell tartani a kozmetikumok véráramba való bejutásától, mert elenyésző mennyiségben történik, azonban ti is tudjátok, hogy sok kicsi sokra megy.

Igenis vannak arról tanulmányok, hogy egy-egy kozmetikai összetevő maradványa megjelenik a vizeletben. A vese kiüríti, amire nincs szükségünk, ez a dolga.

Igenis van az a mennyiség, ami káros és igenis vannak olyan hatóanyagok, amiket idővel ki kellett vonni a forgalomból az egészségkárosító hatás miatt.
Sajnos ahhoz idő kell, hogy egy-egy hatóanyagról kiderüljön, hogy problémás és ez sajnos fokozottan érinti a fényvédők komponenseit.

A gyógyszerekre vonatkozó szigorú, több lépcsős engedélyeztetési protokollok nem vonatkoznak a kozmetikumokra, de bőven vannak szabályok és szintek, amiket meg kell ugrani. (Itt el lehet beszélgetni az állatkísérletek hasznáról is…)
Nyilván senki nem akarja megmérgezni az embereket és senki nem fog olyan terméket forgalomba hozni, amitől 10-ből 9 vásárlónak lerohad a bőre. DE! Azért résen kell lenni, ezért jelennek meg ezek a kutatások a szakirodalomban arról, hogy milyen kockázatai lehetnek egy összetevő kitartó használatának. Sajnálatos tény, hogy ezek ferdítve jutnak át a tömegmédiába és kontraproduktív módon a védelmünkre készült kísérleti eredmények még több rémületet gerjesztenek.

Mit tudunk tenni?

Felnőtt emberként önálló döntéseket kell hozni.

Ebben benne van az is, hogy az ember megválogatja a forrásait. Ha nem biztos egy cikk értelmezésében, kikéri egy számára hiteles társaság véleményét. (Ld. Csodapatika csoport a Facebookon, ahol a tagok között több tudományterület képviselője is megtalálható. Sokan közülük milliószor jobban értenek a kémiához, mint én.)
Általában a clickbait riogatás mögött teljesen banális dolog áll. Nehéz az emberek információéhségét kielégíteni, főleg tudva, hogy mekkora verseny van a különböző információforrások között.

Az önálló döntések körébe az is beletartozik, hogy ha a vegyes információk hatására úgy döntesz, hogy egy összetevőt vagy összetevőcsoportot kerülni szeretnél, akkor ezt megteheted. Még akkor is, ha a témában több ismerettel rendelkező személyek szerint alaptalan a félelmed. Én ezt tiszteletben tartom, szerencsére millió termék közül lehet válogatni és alapesetben a hidratálókrém nem élet-halál kérdése.

Fényvédőzni viszont muszáj, emellett konokul kitartok.

Tudom, hogy nehéz jó fényvédőt találni, főleg fizikait, de tavasztól-őszig nincs kibúvó. Lehet valamelyest liberálisan kezelni a használat szabályait. (Tudjátok, hogy nem szeretem a paranoiát…) De muszáj alapvetően rendszeresnek és következetesnek lenni, mert ez a nap már nem az a nap, ami a hetvenes-nyolcvanas években cirógatta a Balatonnál a hátakat.

Népegészségügyileg nagyon károsnak tartom minden olyan cikk megjelenését, amely egyoldalúan a fényvédelem megtagadását sugallja.

Hát ennyi.

Peace, love, sunscreen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s