Táplálkozás, avagy a verseny, amiben nem tudsz nyerni

Miért fordultam a táplálkozás felé?

Aki követ az instagramon, az pontosan tudja, hogy mennyit foglalkozok a főzéssel és a táplálkozással úgy általában. Ehhez a háttérmotivációt az adja, hogy a bőröm gyógyítgatása után nekem ez volt a következő “logikus lépés”.
Szerencsére nincsenek olyan bőrporblémáim, amik komolyabb kozmetikai beavatkozást igényelnek, így ezek nekem kicsit érdektelenek. (Petrán Ágit tudom ajánlani azoknak, akit ilyesmi érdekel!)
Jelenleg nem szeretnék bőrgyógyász szakvizsgát, így távol tartom magam a bőrbetegségek nagy részétől és minden olyan kérdéskörtől, ami belelóg a bőrgyógyászatba. Ettől függetlenül persze mindenkinek próbálok segíteni, de az az igazság, hogy ez abban merül ki, hogy elmondom, hogy szerintem milyen sorrendben és sürgősséggel érdemes kozmetikust, ill bőrápolási tanácsadót (Ágit!) és bőrgyógyászt felkeresni.
(Azért a bőrgyógyász szakvizsgás állításomat a következő 20 évben revideálhatom, de én mindenekelőtt és mindenekfölött patológus szeretnék lenni.)
Szóval a bőrápolás iránti érdeklődésem átgyűrűzött egy sokkal mélyebb egészségtudatosságba, aminek óriási része a táplálkozás.
Táplálkozási tanácsadóként sem fogok soha dolgozni, bár szemeztem a Semmelweis Egyetem táplálkozástudomány msc-jével, de ismét mondom – patológusként akarok dolgozni a jövőben, így nekem nem kell ez a papír. A belgyógyászat-gasztroenterológia szakvizsga szintén nincs rajta a kívánságlistámon.
De ettől függetlenül a magam kötetjen módján szeretnék írni a témakörben, mert nagyon sok mindent helyre kell rakni a fejekben és nagyon könnyű ebben a labirintusban elveszni. Ez a blog továbbra sem lesz orvosi rendelő és nagyon hálás vagyok, hogy ezt eddig is tiszteletben tartottátok!

Hogy miért húztam idáig, hogy végre elkezdjek ebben a témában is írni?

 • Az online táplálkozásbiznisz az, amiben nem tudsz nyerni.
 • Mert ha a heti hús felét hús felét halra váltod, valaki megszólal, hogy a tengeri halakban és a herkentyűkben sok a nehézfém.
 • Mert ha környezettudatosságból eszel kevesebb húst, akkor önkéntelenül is beleesel abba a csapdába, hogy a világ másik feléről érkező növényekkel (pl. avokádó) tömöd magad.
 • Mert ha azt hiszed, hogy a falusi kertekben nevelt növény nincs permetezve, tévedsz.
 • Mert ha csak növényt eszel, akkor valaki biztos megjelenik a fehérjehiánnyal és emlékeztet arra, hogy a növényeken mennyi szermaradvány van.
 • Mert ha tényleg minden csak organikus, akkor tényleg egy vagyon.
 • Mert a tojás hétfőn átok, kedden áldás.
 • Mert ha csatlakozol a növényi alapú táplálkozás bagázshoz, akkor a végén magyarázkodnod kell két szelet sonka miatt.
 • Mert sokan, hiába tagadják meg a feldolgozott ételeket, mindenféle porokon élnek.
 • Mert rájössz, hogy tényleg minden 5 kg felesleges műanyagba van csomagolva.
 • Mert keto. Mert nem keto.
 • Mert a Szafi a legjobb. Mert a Szafi nem finom. (Én szeretem, de szerencsére nincs olyan ételérzékenységem, ami miatt rászorulok, ezért ritkán sütök csak.)
 • Mert tele van a net influencerekkel, akik fogyni akarnak, de mivel felületes motivációik vannak, sose történik meg és ahelyett, hogy inspirálnák az embereket, csak kiábrándítóvá válnak.
 • Mert lényegében semmit, de semmit nem tudsz ellenőrizni, ami a tányérodra kerül. Mert valójában szám szerint nem tudod, hogy mennyi rákkeltő anyaggal találkozol. Könnyű paranoiássá válni.
 • Mert ha a családodban nem mindenki akarja ugyanazt enni, akkor tényleg százfele kell főzni.
 • Mert az óvodai, iskolai étrend nem mindenhol befolyásolható.
 • Mert a cukor rossz. De amúgy a méz is, meg a juharszirup is. De amúgy az édesítőszereknek mellékíze van. A folyékony édesítőszer meg károsítja a májat.
 • Mert a virálisan terjedő ábrák gyakran félrevezetőek, és például hiába van akármelyik növényben sok fehérje, nem tudsz feltétlen akkora adagot enni belőle, hogy felérjen a húsétellel.
 • Mert mindenki emésztése és hormonháztartása más egy kicsit, ezért mindenkinek magának kell rájönnie, hogy neki mi működik. (Cserébe ezt sokan kifogásnak használják.)
 • Mert az emberek egy része még mindig elhiszi, hogy vannak olyan ételek, amik direktben fogyasztanak.
 • Mert a táplálkozás össze van kötve a hormonháztartással és ebben annyi csapda van, amit még a szakértők sem feltétlen látnak át. Nem beszélve az egésznek a pszichés kötődéseiről.

A buktatók száma végtelen, én nem is szeretnék ezekben a vitás kérdésekben igazságot tenni. Az arany középút, a változatosság és a mértékletesség a kulcs és én ezzel egyensúlyban vagyok már egy jó ideje. Nem csatlakoztam semmilyen “szektához”, nem is akarom túlságosan bekorlátozni magam, mert nem akarok egy bolti joghurt miatt semmilyen bűntudatot ébreszteni.
Még nem tudom, mi mindenről fogok a témában írni, de bízom benne, hogy ezen a területen is megtalálom a hangom. Tartsatok velem!

Táplálkozás, avagy a verseny, amiben nem tudsz nyerni” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Jadviga szerint:

  Jaj, de nagyon örülök, hogy bevállaltad ezt a részét is, mármint hogy hosszabban írsz róla. Félelmetesen korrekt az összeszedett listád, eddig ebbe így nem is gondoltam bele. Kíváncsian várom az erről szóló posztjaidat. A magam részéről amúgy úgy gondolom, hogy ha figyelek a szervezetemre, azért az is sok mindent képes jelezni. Van, aki hús nélkül nem bír létezni, engem meg “bedugít” a sok hús, viszont néha ölni tudok egy jó salátáért (az se baj, ha tocsog az öntettől 🙂 )

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s