Miért lehetetlen eltüntetni a narancsbőrt?

A nők kedvenc témája, főleg azoké, akik még nem abba szocializálódtak, hogy narancsbőre tényleg mindenkinek van, szinte kortól és súlytól függetlenül. (Engem annyira nem érdekel a téma, de biológiailag érdekes.) 

Mi is az a narancsbőr?

A bőraljában lévő zsír lebenykéit vékony kötőszövetes sövények választják el egymástól. A bonyolult vérellátás miatt a terület hajlamos a pangásra, nem minden lebenykének egyenlően jó a vérellátása, ami stresszt jelent a zsírsejteknek. A stresszre az általános jel a gyulladás, ami hosszú távon a kötőszövetes sövények megerősödéséhez, hegesedéshez vezet. (A zsírsejtek pánikjeleket bocsátanak ki, ami a kötőszöveti sejteket erősebb rostok képzésére serkenti.) Azzal, hogy ezek a sövények megvastagodnak, méginkább gátolt lesz a vér elvezetése a területről, így még inkább erősödni fog a pangás. A pangás miatt a nyirok sem tud megfelelően elvezetődni, így a köznyelv által salakanyagnak nevezett elszállítandó, a sejteknek felhasználhatatlan törmelék lerakódik. Ez az ördögi kör lényege. A sövények erőteljesebben elválasztják egymástól a zsírlebenyeket, amiknek romlik az oxigénellátása, anyagcseréje. Emiatt a sejtek közül egyesek megnőnek, mások inkább sorvadnak. Ezek egyenletlenül kitüremkednek a bőrfelszínen, ezért olyan göröngyös a cellulites felület.

cellulite-normal-skin-medical-illustration-isolated-white-background-30020977 (1).jpg

Nyilvánvalóan ez a probléma azokat a területeket érinti, ahol vastagabb, de egyben kompaktabb a zsírréteg. Ilyen a comb és a fenék. Józan paraszti ésszel könnyű belátni, hogy a folyamatos ülés rontja ezt a problémát, hiszen ez a terület lényegében állandó nyomásnak van kitéve.

Tényleg lehetetlen felszámolni?

A probléma természetéből adódik, hogy ha ödémásabb, vizenyősebb a narancsbőrös bőr, a textúra sokkal látványosabb lesz. Így aki túl sok sót és cukrot fogyaszt, így általában ‘vizesebb’, annál látványosabb lesz a probléma. Emiatt az egészséges életmód tényleg tud javítani a helyzeten.

Nyilvánvalóan a zsírmennyiség csökkentése is segít majd a helyzeten, de pont az erős kötőszövetes hálózat miatt lesznek ezek az igazán makacs részek, amik a végsőkig tartják magukat. A nők hormonegyensúlya hajlamosít a comb és fenék körüli zsírraktárak megtartására, de erre a zsírra egyébként szükségünk is van az egészséges hormontermeléshez, szóval ne üldözzük a végletekig. (Én mindig is mondtam, hogy ez a gyerekszülő zsírom és senki ne bántsa.:D)

Minden, ami a vérellátást javítja és vérbőséget okoz, segíti a “salakanyagok” elvezetését, a zsírsejtek egyensúlyának beállását. Persze fennáll a probléma, hogy itt több centiméter vastag rétegről van szó, így a sima  krémek nem elég hatékonyak, hiszen vélhetően csak a legfelső rétegben okoznak vérbőséget. Ezért javasolják azt, hogy ezeket a krémeket  testmozgás után iktassuk be. Önmagában valószínűleg a testmozgás épp elég hatékony.

A bőrradírok semmit nem fognak javítani a narancsbőrön, ugyanis csak a bőrfelszínt súrolják, a narancsbőr pedig a bőralja zsírrétegének az átalakulása. 

Egyes elektrokozmetikai kezelésekkel is meg lehet közelíteni a problémakört, például a radiofrekvenciás kezelések elméletben tudnak elég hatékonyak lenni. Azonban ez se jelent azonnali megoldást, ehhez is rengeteg kezelés és kitartás kell.

Mivel a narancsbőr egy folyamatos, alacsony fokozatú gyulladás következtében kialakult hegesedés, ezért a folyamat visszafordítása lehetetlen. A gyulladás és következményei általános reakciók a szervezet részéről, ahogy az aknés hegek és a striák eltűntetése is bonyolult feladat, úgy a narancsbőr is nagy kihívást jelent. A 2×3 mm-es aknés hegeket sokkal nagyobb eséllyel tudjuk felszámolni, mint a 20×35 cm-es területen lévő makacs, mély narancsbőrt. Nem beszélve arról, hogy a genetika is erős befolyásoló tényező… A probléma kiterjedése és természete miatt teljesen eltüntetni a cellulitet nem lehet. Az az egy biztos, hogy egészséges életmód nélkül lehetetlen küldetésről van szó. Javítani az összképet viszont igen, így ha esetleg van pozitív tapasztalatod valamilyen készítménnyel vagy kezeléssel, kérlek oszd meg kommentben! 

Miért lehetetlen eltüntetni a narancsbőrt?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Juhász Nòra szerint:

    20-23 % testzsìrnál már nem látszik 🙂 Az más kérdés, hogy egy normál vagy èpp vékony átlagos nõn 25-35 % a zsìr. De az izmok növesztése edzéssel + a zsìrréteg csökkentése diétával nagyon sokat segìt. Viszont ahhoz, hogy teljesen eltûnjön, tényleg nagyon kitartònak és következetesnek kell lenni.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s