El nem múló piros pattanások a dekoltázson

Ebben a rövid bejegyzésben egy igen gyakori problémát szeretnék feloldani. Bár nem nagyon szeretek konkrét bőrgyógyászati témája cikkekbe belefolyni, mert ez még mindig nem egy bőrgyógyászati ambulancia, de vannak olyan egyszerű dolgok, amiknek mégis érdemes pár sort szentelni.

Számos emberen láttam már, kérdezték már tőlem és magam is tapasztaltam, hogy mégis mi az a piros kis pattanásszerű képződmény, ami heteken-hónapokon át sem múlik el, viszket, nem lehet kinyomni és nők esetén főleg a dekoltázson fordul elő.

Ez a képződmény nem más, mint melegkiütés, csinos latin nevén miliaria rubra.

A verejtékmirigyek kivezetőcsöve eltömődik és a kivezetőcső ugyanúgy kitágul és megtelik a mirigy által elválasztott folyadékkal, mint ahogy a faggyúmirigyekből készül a klasszikus pattanás. Itt is előfordulhat felülfertőződés, de a képlet általában egy áttetsző vagy pirosas hólyagból és a környező piros (tehát kissé gyulladt) udvarból áll.

Néhány kép (a sajátomról sajnos nem tudtam jó fotót lőni) :

Ez ugyanaz a jelenség, ami időnként elönti a babákat is, ezzel nagy ijedelmet okozva a szülőknek is. Nagyobb gyermek és felnőtt korban is előfordulhat, hogy egyszerre sok jelenik meg ezekből a makacs elváltozásokból, de én általában azt tapasztalom, hogy alapesetben csak néhány van belőlük. A fő hibás egyébként a rosszul szellőző ruha, így esetleg az öltözködésen érdemes változtatni, ha valaki hajlamos a melegkiütésekre. Orvoshoz alapesetben kár futni vele, mert semmiféle beavatkozást nem igényel.

Az alábbiakban pár tippet szeretnék adni, hogy mikor érdemes mégis orvosnak megmutatni:

  • Először jelenik meg és nagy számban van jelen – ahogy említettem, ez főleg gyerekeknél jellemző és elsőre nem mindig világos, hogy mitől jöttek a kiütések.
  • Kiterjedt felülfertőződés, gennyesedés esetén – bár remélem senki nem birizgálja odáig az ilyen jelentéktelen elváltozásokat, hogy olyan fertőzés alakuljon ki, ami magától már nem tud meggyógyulni.
  • Természetesen ha a kiütések mellé egyéb tünet társul: a sima melegkiütés alapesetben pl. nem jár lázzal, ha pedig komolyabb allergiás reakciót észlelünk (csalánkiütés, nyálkahártyák duzzadása stb), akkor az allergénnek kell utána járni.
  • A gyógyulási idővel kapcsolatban nehéz határt szabni, nekem a legutóbbi ilyen kiütésem 2-3 hónapig csücsült a kulcscsontomon. Inkább itt is a kiütések számát mondanám mérvadónak, ha úgy tetszik “egy kiütés nem kiütés”, de ha már sok van és “nem nyugszanak”, akkor egy jó háziorvos vagy egy bőrgyógyász el tudja dönteni, hogy van-e egyéb teendő, kell-e bármi egyebet csinálni.

Az ismétlés kedvéért, ha már itt vagyunk, itt van, hogy mely anyajegyeket érdemes szintén orvosnak megmutatni:

Borrak-ABCDE-La-Roche-Posay1.jpg

Orvosnak megmutatás alatt pedig nem azt értem, hogy online küldjük át valamilyen orvos ismerősnek vagy akármilyen bőrgyógyásznak, az sajnos nem megoldás.:)

Mindenesetre a szimpla melegkiütéstől nem kell tartani. Bár nem szép a dekoltázson megjelenő vörös folt, de a nyomkodással tényleg csak a felülfertőzésig jutunk. A kulcs a megfelelő ruha, más egyéb teendő felnőttek esetén, néhány darab kiütéssel nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s