Bakuchiol, az új szuperösszetevő

Pár hete szembejött velem a hirdetés, ami a Makeup Revolution sminkmárka szérumjával kecsegtetett. Amikor legutoljára szemügyrevettem a márkát, még nem volt semmi különös náluk. Hialuronsavas és naicinamides szérumot, olajba rejtett retinolt szinte mindenki árul, ezek csak akkor érdekelnek, ha ár-érték arányban különösen jól teljesítenek. A MUR-tól van jópár sminktermékem, amiket bár szerettem annak idején, de lássuk be, hogy ez a márka középmezőny. Egy ideje egyébként is túltelítődtem a wanna-be olcsó kencékkel, a The Ordinary után ugyanis másfél évig mást sem láttunk… 

Na de térjünk is vissza az alapokhoz.

Bakuchiol.

A növényi retinol.

Ugggyanmár – gondoltam én.
A neve viszont jól hangzik, ideje lenne már valami új növényi kivonatot felfedezni, ami megüti a zöldtea szintjét. 🙂
Az az igazság, hogy a növényektől egy időben abszolút megcsömörlöttem, mert tényleg mindenben van valami flavonoid, antioxidánsok, gyakorlatilag bármilyen mezei gazból elő lehet húzni egy molekulát, ami laborkörülmények között gátolja valamilyen tenyésztett daganatsejtek növekedését. Ha ez a növény valami misztikus ázsiai területről érkezik, annál jobb.
ALPYN_Bakuchiol_381a7e89-5249-4280-b5a8-9ccf159b30ee_2048x2048
De azért a retinolos ígéret önmagában meglehetősen erős, így ennek már mégiscsak szerettem volna egy posztot szentelni!
Egyből és reflexesen átugrottam a laborkutatásokat, mert őszintén szólva tényleg addig lehet csűrni, csavarni mindent, hogy bármit kikiálthatunk csodaszernek. A túl távoli ígéretek nem érdekelnek. 
Sajnos az a helyzet, hogy paradox módon, a klinikai, embereken végzett kutatások is problémásak, hiszen ezek gyakran szponzoráltak vagy a gyártó cég végzi őket. Emellett a vizsgált esetek száma is igen alacsony vagy máshol lóg ki az a bizonyos lóláb.
Még mindig nem hiszem, hogy  a bőrápolás móka részét el kéne törölnünk és én elégedett vagyok azzal, ha csak a rutinom 3/4-e evidence based. 🙂

Na meg.. NÖVÉNYI RETINOL.

<p><a href=”https://giphy.com/gifs/5VKbvrjxpVJCM”>via GIPHY</a></p>

….
Arra gyorsan fény derült persze, hogy a molekula receptora, azaz jelfogója nem teljesen egyezik, úgyhogy inkább csak retinolszerű hatásokról van szó. De a bakuchiol, ami a malájteából származik, mégiscsak jól teljesít és hozza a retinolszerű hatások, még ha más úton is teszi azt. Például egy több, mint 100 fős csapaton tesztelték, hogy egy melatoninos, C-vitaminos szérum harmadik elemeként hogyan teljesít. Az eredmények pozitívak lettek és persze lehet vitázni, hogy az 1-3 hónapig tartó kísérletben melyik molekula volt a fő felelős a pozitív eredményekért.
Ennél azonban van egykét lényegesen érdekesebb tanulmány, ami egy igen jól kitalált, kettős vak kísérletben teszteli a bakuchiolt konkrétan a retinollal szemben.
A konklúzió nem más, minthogy hiába kell a bakuchiolt napi kétszer kenni, de nagyjából ugyanazok az eredmények, a retinol kellemetlen mellékhatásai nélkül. Tudva azt, hogy milyen macerás hatóanyagról beszélünk, szerintem ez már ténylegesen is figyelemre méltó. :))

Kell-e az a bakuchiolos szérum?

Nehéz kérdés. Én alapvetően elég minimálisan retinolozok, de lehet, hogy tennék vele egy kört. Érdemleges összehasonlítási alapom egyelőre biztosan nem lesz, de a GoW retinoljától azért mindig megvolt másnap az a csodaszép a bőröm érzés és kíváncsi lennék, hogy tudom-e ezt majd reprodukálni valahogy. Ha retinoloznék, talán nyárra iktatnám be a bakuchiolt vagy ha éppen szünetet tartanék. Szerintem annyit mindenképp megér a dolog, hogy egy próbát tegyünk vele, rosszabb nem lehet, mint akármelyik mezei szérum. 4000 forintért akár TO szérumot is megvesz az ember, szerintem a MUR is kaphat egy esélyt. (Itt egy link, nem szponzorált.:)) 
RESK0038F_1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s