Igyál több vizet, szebb lesz a bőröd!

Nagyon gyakori tanács és talán logikusnak is tűnik a dolog: igyál sok vizet és hidratált lesz a bőröd! A hasonló népi mendemondáknak én kifejezetten szeretek utánaolvasni és szerencsére találtam is egy összefoglaló tanulmányt, amelyben mások már nagyon alaposan körbejárták a témát.

Egy ilyen összefoglalót nagyjából úgy kell elképzelni, hogy kiválasztanak 200 a témával foglalkozó cikket, amiből leválogatják a lényegteleneket. Végül marad nagyságrendileg 10-20 darab és ezekből lehet a végső tanulságot levonni.

A vízivás és a bőr állapota között összefüggést mutató cikkek egyébként elég problémásak, gyenge lábakon állnak. Én ezt nem látom akkora problémának, hiszen ez nem élet-halál kérdése, nem gyógyszerkísérlet, csupán érdekesség.

Nézzük az eredményeket az általam hozzácsapott kommentárokkal!

– Az olyan számszerűsíthatő, objektív és mérhető paraméterekkel, mint a bőrön keresztüli vízvesztés, nem volt összefüggés napi 1-2 liter plusz víz esetén.
– A bőrszárazság, a rugalmasság és a textúra javult, de ehhez több mint egy hónap kitartó, extra vízivás kellett. Azon kísérletekben, ahol a “rücskösség” mérhetően nem javult, a páciensek mégis azt mondták, hogy éreznek különbséget.
– A faggyútermeléssel gyenge kapcsolat mutatkozott.
A bőr hidratáltsága főleg azokban nőtt, akik korábban túl kevés vizet ittak. A bőr a vizet egyébként az irhában tárolja, ami a hám alatti közvetlen réteg. Ha ezt feltöltjük, nyilván a hám is több vizet kap. Ugyanakkor tudjuk, hogy a hám víztartalma attól is függ, hogy van-e elég természetes hidratáló faktor és egyéb vízmegkötő anyag, hogy mennyire van elgyengülve a barrier, hogy mennyi a faggyútermelés. Ugyanígy a faggyútermelés például a hormonális státusztól és egyéb külső tényezőktől is függ, így ezek a vízivós kísérletek nem állhatnak csupán két tényezőből. (Nem beszélve a víz ezer tulajdonságáról..)
– Az is felmerült, hogy ezek az összefüggések az időseknél nem is teljesen stimmelnek, pedig talán pont egy ráncosabb arcon lehetne jól mérni objektíven. Emellett ez csak egy újabb tényező.:)

Ítélet

Vízre első sorban nem a szépség miatt van szükségünk, ezt bizonyára mindannyian tudjátok. Elegendő víz nélkül nincsen semmi. Én olyan szerencsés vagyok, hogy alapból csak a csapvizet iszom nap közben, mert azt szeretem, de tudom, hogy ez másnak kihívás. Erre vannak mindenféle appok és egyéb szórakoztató módszerek. Én ezeket annyira nem szeretem, egyszerűen rászoktattam magam arra, hogy a munkahelyemen mindig van előttem egy bögre víz és slussz.
A bőrrel kapcsolatban valószínűleg arról van szó, hogy egy-két olyan látványos dolog is megváltozik az elegendő szintűre emelt folyadékbevitellel, mint a szem beesettsége. Ha a szemkörnyék feltöltött, nem vetül annyi árnyék, az egész arc fiatalabbnak hat és ez tényleg látványos!:) Mindenképpen jobb, mint egy koffeines szérum. Ha elegendő folyadékot viszünk be, a keringésünknek is könnyebb lesz, hiszen fel lesznek töltve a “csövek”, az erek. Természetesen ilyenkor több jut a bőrnek is, ami alapvetően nincs a szervezet prioritási listáján folyadékelosztás ügyileg, a tágabb erek pedig élettel teli, rózsás színt adnak az arcnak. Ha valóban csökken a bőr szárazsága, akkor a szabad szemmel alig látható apró ráncok és egyenetlenségek valóban kisimulnak – ezért is ajánlom a rétegezős hidratálást. Bár ezutóbbi nem túl látványos, de az összképen mégis sokat dob. 🙂 Őszintén szólva ahhoz nem kellettek tudományos publikációk, hogy ezeket a tényezőket összeszedjem a legendával kapcsolatban. Egyszerű tényezők ezek, nem kell mindent túldimenzionálni…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s