Először és utoljára a BOTOXról

Vannak olyan internetes viták, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni, így elhatároztam, hogy állást foglalok. Ennek főleg az az oka, hogy fölöslegesnek érzem kommentháborúkra pazarolni a gondolataimat. Aki kíváncsi rá, hogy mit gondolok, az itt eléri, átgondolja, beépíti, ha szimpatikus, reagál, ha esetleg nem, azt is ér leírni. 🙂 

“A botox mérgező”

Nem szeretem a végletes megállapításokat. Őszintén szólva teljesen nonszensz egy orvosilag milliószor kimért, biztonságos dózisú készítményt gondolatban összepárosítani a természetben található valóban veszélyes formájával. Egyszerűen ez csak azt mutatja, hogy az adott személynek minimális mennyiségű biológiai jártassága van. Sorry, not so sorry. Még több kontextus: Pontosan a botulizmus miatt nem adunk hat hónaposnál kisebb gyereknek mézet, de attól még a felnőtt ember ehet belőle, amennyit akar! Az a kevés Clostridium botuline baci, ami a mézben előfordulhat, a babáknak mérgező, a felnőttnek meg sem kottyan. [Ha nem világos: a botulinum toxin, ami a botox alapja, a Clostridium botuline nevű baktérium terméke.]

A botoxot számos betegségben fel lehet használni a plasztikai sebészet világán kívül, például a nyaki izmok lazítása segíthet a migréneseknek, túlzott izzadás vagy túlzott vizelési inger esetén is meg lehet célozni azokat az anatómiai egységeket, amik a kellemetlen tüneteket okozzák. Olvastam olyan cikkeket is, amikben már azt pedzegetik, hogy a rosaceára is gyógyír. 

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg – ez a mondás megvan?

Új trendek a botox világában

Ma már egyébként nem is idegbénításról beszélünk, hanem “neuromodulation”-ről, amire hirtelen nem tudok egyszavas fordítást bedobni. Nem bénítjuk le teljesen, hanem csak módosítjuk a jelátvitelt! 

Másfelől ma már sokkal kisebb dózisokat és inkább gyakoribb kúrákat alkalmaznak, nagyon gyakran hialuronsavas feltöltéssel kombinálják a szép eredmény érdekében. Nem radikalizálódunk, hanem finomodunk! A botoxnak ma már hatalmas történelme van, rengeteg vele a tapasztalat, mindenképp olyan orvoshoz menjetek, aki az újabb hullámot képviseli. Persze nem jó kísérleti nyúlnak lenni, de  az elavult módszerek nem vezetnek olyan szép eredményhez.

Az orvosi beavatkozások kockázata

Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata, ezért is íratnak alá a vérvételen kívül gyakorlatilag minden invazív eljárás előtt beleegyező nyilatkozatot. A kockázatot a betegnek vállalnia kell. (Nem érdekelnek a rémtörténetek. Szövődmény és műhiba között sok különbség van, gyakran még én is rákényszerülök arra, hogy igazságügyi orvosszakértőket kérdezzek meg, akár jelentéktelen apróságokról.)

A botox egy fizetős szolgáltatás, amit mindenkinek a maga kénye kedve szerint vesz igénybe. Felelős orvos persze egy ponton túl nem vállal egy feladatot, de mindig lesz egy olcsó kókler. Nem érdekelnek a hollywoodi celebek rémfotói. Nyilván ők is megbánták vagy pszichésen kissé megroggyantak vagy már beletörődtek… Bár szörnyülködni titkon mindenki szeret, de azért lássuk be, hogy egyikünk életét sem módosítja egy celeb eltorzult arca, úgyhogy ne foglalkozzunk ezzel…..

A botox, mint anti-aging prevenció

Sajnos meghúzni azt a határt, hogy mikor érdemes hámlasztani, kozmetikai kúrázni, lézerezni, retinolozni, botoxoltatni stb nem lehet. Ez egyénfüggő. 

Elmondom a saját álláspontom, egyébként mindenki csinál, amit akar: én nagyon időben elkezdtem fényvédőzni, az arcomon minimális a fénykárosodás. A felmenőim elég korrekten öregedtek, a genetikám tkp. rendben van. Az arcvonásaim közül talán a tokám és a szemöldököm / felső szemhéjam az a terület, ami kellemetlenül fog megereszkedni. Előfordulhat, hogy ezekben a régiókban egyszer sokára, 15-20 év múlva kerülni fog egy kis botox. Elképzelhető, hogy az árkos szemgödröm egyszer hialuronnal fogom feltöltetni kíváncsiságból. Ezek a beavatkozások nincsenek konkrétan tervben, jelenleg a hideg is kiráz a gondolattól, de ha őszinte akarok lenni magammal és előveszem a legrosszabb forgatókönyvet, ezt látom. Lehet, hogy mások szerencsétlenebb konstellációban vannak és már a húszas éveik végén is valós problémát jelentenek a kialakuló ráncok. 

Orvosként mondom, hogy az orvosok egyáltalán nem kapnak olyan alapos pszichológiai kiképzést, hogy _minden esetben_ felismerjék, hogy a páciensnek mikor van gond a fejében és mikor kéne botoxolgatás helyett inkább terápiára küldeni. (Persze sok orvos remek emberismerő, egy plasztikai sebészeten valószínűleg különösen sokat lehet tanulni az emberi lélekről – és ezt nem viccből mondom!) Van akinek egy szépészeti beavatkozás is lehet akkora game changer, hogy átlendüljön az aktuális holtponton. A hajbeültető klinikán dolgozó barátnőm gyakran mesélte, hogy a középosztályba tartozók is gyakran megfordultak a keze alatt – egész egyszerűen ennyit számít a külső, mindenkinek más összeget ér meg. Azért egy-egy plasztikai beavatkozás nem a világ, időnként szar döntést is mindenkinek van joga hozni. Ezek szürke zónák és nem vagyok hajlandó senki felett pálcát törni. A függőség persze más kérdés, ebbe nem is mennék most bele.

Az én szótáramban a botox nem anti-aging prevenciós eszköz, nem fogom azért lebénítani az izmaimat, hogy soha ne mozgassák a bőröm és soha ne legyen ráncom. Ez egy kicsit nekem ferdítés. Az objektív orvosi igazság az, hogy a ráncok mélyülése lassítható időnkénti botoxkezelésekkel, így egyszerűbb célba venni azt, hogy 40 évesen nézzünk ki 30-nak, mint azt, hogy 70 évesen 20-nak. Arra se érdemes várni, hogy még mélyebbek legyenek azok a ráncok, hogy igazán megérje a befektetett összeg. Se fordított, se egyenes arányosság nincs!!!

A botoxszal senki nem tudja kiváltani az örök fiatalságot, de megértem, hogy sokan belelovallják magukat ebbe a gondolatba, hiszen olyan egyszerűnek tűnik. Aztán meg kontraproduktívan minden más tényezőt elengednek, szemetet esznek, cigizni stb és az eredmény az, hogy a botoxolás után 4 hónappal 10 évvel öregebbnek fognak tűnni.

(Ez ugyanaz a pszichológia, minthogy magasabb faktorú fényvédővel az emberek jobban kimerészkednek a napra és végül jobban leégnek. Hamis biztonságérzet, semmi humbug.) 

Persze aki a többi tényezőt nem veszi figyelembe, annak az önképe is könnyebben kileng, aztán ha úgy van, véglegesen torzul. Sajnos ezekben a helyzetben a környezet reakciója akkor is ront, ha megerősít és akkor is, ha szapul. (Ezért nem érdemes se isteníteni a másikat, se túl nyersen véleményt nyilvánítani, de ez már tényleg nem ide tartozik….) 

Épp ezért én személy szerint csak nagyon kevés embertől szeretek kérdezni a témáról. Csak és kizárólag olyanoktól, akik túl vannak már jópár körön és nem a kezdeti lelkesedés fűti őket, hanem releváns, egyéni tapasztalatuk van. Olyan emberektől, aki két lábbal állnak a földön és nem dimenzionálják túl sem a külső megjelenést, sem a plasztikai beavatkozásokat. 

Nekem nem igazán tetszik, amikor ilyen irányú tartalom önti el az internetet. (Se pozitív, se negatív.) Én nem is vállalnám fel, hogy labilis önképpel rendelkező fiatal lányok a spórolt pénzüket miattam hajítsák ki az ablakon olyan beavatkozásokra, amik nem jelentenek létszükségletet. Tartalomgyártóként kétszer is meg kell gondolni, hogy mit és milyen formában reklámozunk. Mert ami nem szponzorált, az is reklám. Lehet ezt jól is csinálni meg rosszul is. Jól pl. Stephanie Nicole csinálja, de sajnos ő jelenleg kevéssé aktív a youtubeon. Ha érdekel egy téma, hallgassátok meg mindkét oldal nagyköveteit és vegyétek számításba az érveket, ellenérveket. Talán ez az egyetlen konstruktív javaslatom.  

A továbbiakban..

…Nem szeretnék a témával foglalkozni, magamtól eddig sem kerestem az ilyen tartalmakat, mert egy jó részük abszurditásba fullad. A botox nem fogja senki agyát megmérgezni, a botox lehet egy jó eszköz, de könnyű túlzásba vinni.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s