Anyajegyszűrésen jártam!

Tavasszal csodás lehetőséget kaptam a Melanomamobiltól: elmehettem hozzájuk anyajegyszűrésre. Ezt már egyébként is régóta tervezgettem, mert bár nincs sok anyajegyem, de világos bőrű vagyok és gyerekkoromban sajnos néhányszor nagyon durván leégtem. Azt hinné az ember, hogy a leégés csak addig probléma, ameddig a rákvörös bőr le nem hámlik, de sajnos az ilyenkor szerzett DNS-károsodásokat magunkban hordozzuk. Az ilyenkor keletkezett mutációkat lassan gyűjtögetjük az évek során és ha nem vigyázunk magunkra, sajnos könnyen bőrrák lehet a vége. A gyerekkori leégések sajnálatos módon pont a melanomára hajlamosítanak, amely egy meglehetősen alattomos betegség. (Itt első sorban az áttétképzésre gondolok.)

Az anyajegyek és a melanoma kapcsolata

Az anyajegy egy általános kifejezés, ami a valóságban nagyon sokféle jelenséget lefed. Ezt a kifejezést a bőrgyógyászat maximum az érthetőség kedvéért használja, orvosilag nem jelent semmit. A születésünktől fogva testünkön levő anyajegyek elrákosodására minimálisnál alacsonyabb az esély. A probléma általában nem ezekkel van, hanem az életünk során megjelenő, új anyajegyekkel. Azokkal, amelyek fél centinél nagyobbak, színben és alakban szabálytalanok, amelyeknek változik a mérete. Ezeket persze ki tudja szúrni a bőrgyógyász, de szükség van arra, hogy önmagunkat is megfigyeljük, hiszen először mi vesszük észre a változásokat.

IMG_20190625_163656-01.jpeg

Egy forró nyári napon indultam el a nagy kalandra, bár kicsit megviseltnek tűnök, de ez egy munkanap vége volt és ugye csak az nem fárad el, aki nem dolgozik.:D

A melanoma.hu-n egyébként remek rövid összefoglalók vannak a témában a Tudástár fül alatt! Ezeket érdemes átolvasni. (Én jelenleg szakmailag túlságosan elfogult vagyok ahhoz, hogy mindenféle drámai kitérők és biológiai érdekességek nélkül magyarázzak.:))

A vizsgálat menete

A Melanomamobil anyajegyszűrése pont azért kiváló, mert nem csak az anyajegyeket fotózzák le, hanem az egész testről rengeteg kép készül. A fotókat összehasonlítva sokkal könnyebb észrevenni akár a számbeli, akár az alakbeli változásokat. A bőrgyógyász tapasztalt szeme által kiszúrt anyajegyeket külön megjelölik és egy speciális dermatoszkóppal ellátott fényképezővel külön is lekapják. Így egy nagyított, éles képet nyernek, amit egy másik bőrgyógyász fog kielemezni – így lényegében két független véleményt kapsz. A gyanús anyajegyekről plusz konzultáció is történik az orvosok között.

Ennél alaposabb módszert nehezen tudok elképzelni… Egyszer van egy személyes bőrgyógyászati vélemény, majd egy részletes, írásos, amit egy másik orvos ad. Évente érdemes visszamenni és így folyamatában még részletesebb véleményt kaphatsz. Ez főleg a dalmatáknak jó, de én is tervezek visszamenni. A páromat mindenképpen viszem ősszel vagy télen, ugyanis ő pont olyan világos bőrű személy, akin egy-két helyen számon tarthatatlan mennyiségű anyajegy van, ráadásul a fényvédelmi lelkesedésemet se teljesen vette még át. 🙂 [Egyébként ő magától is igényt tart erre, de ez tipikusan olyan dolog, amit az ember húz-halaszt akár évekig.]

A Melanomamobil Hősök tere mellett lévő rendelője egyébként nagyon exkluzív, így tényleg öröm orvoshoz menni. A vizsgálathoz fehérneműre kell vetkőzni, ami persze kellemetlen – ahogy az is, hogy körbefotóznak. Ugyanakkor mindenki nagyon professzionális és higgyétek el, hogy az egészségügyi dolgozóknak tényleg szeme se rebben az ilyesmitől, úgyhogy érdemes túllépni a szégyenlősségen! Engem egy szimpatikus, fiatal doktornő vizsgált, aki nagyon alapos volt és azt sem engedte, hogy a fejbőröm elblicceljem. 🙂 Még helyben ki is kértem a véleményét a hátamon lévő két anyajegyről, amelyeket taktikai okból szeretnék levetetni.

IMG_20190625_155348-01.jpeg

Néhány gyakorlati dolog

A Melanomamobilnál évente 8000 embert szűrnek le. Azon páciensek, akiknek műtétet javasolnak, nem mind mennek el sebészhez. De azok közül, akik elmennek és visszajuttatják a szövettani leletet is akad legalább évente 20 melanomás eset. Ha úgy tetszik, ez 20 megmentett élet, ha úgy tetszik ez 20 megkönnyebbült páciens, akiknél időben elkapták a betegséget. A melanománál, ahogy minden daganatnál ugyanis kulcskérdés, hogy a lehető legkorábban a megfelelő biztonsági széllel elkapják.

Csak összehasonlításképp mondom: a daganatok stádiumbeosztása (a betegség előrehaladottságának mértéke) nagyon specifikus, minden szervnél más és más. Például egy 4-7 centis vesetumortól még nem rándul össze a szakmai gyomor, az emlőrákoknál a vízválasztó vonalak a 0,5-1-1,5 cm-es határok. A melanoma esetén pedig a 4 mm a legmagasabb méretbeli kategória határa!! (Természetesen a stádiumbeosztás ezer más dologtól függ, de ezekkel a példákkal szoktam szemléltetni a daganatok sokszínűségét.)

Tudom, hogy ezek mindenki számára nagyon rémisztő gondolatok, de ahogy a nőgyógyászati szűrésekkel, az anyajegyproblémákkal is szembe kell nézni. (Ráadásul a méhnyakrák a másik daganat, amely egész kicsi mérete ellenére képes halálossá válni, így kérlek oltassátok be magatokat és játjatok szűrésre!) Egy anyajegy eltávolítása igazából egy meglehetősen egyszerű folyamat. Helyi érzéstelenítésben a sebész egy babérlevél alakú bőrdarabbal együtt szépen kivágja a problémás elváltozást. Nem kell túl mélyre vágni és nem kell túl sok öltés sem. A gyógyulás gyors és problémamentes. Ettől aztán tényleg nem kell félni! Ezekben a bejegyzésekben részletesen leírtam, hogy mi történik az eltávolított bőrdarabkával.

Maga a Melanomamobilos lelet e-mailben vagy postán érkezik, az átfutási idő változó, de maximum pár hét még nyáron is. A leírás nagyon részletes, sok mindenre kiterjed, de az állásfoglalás konkrét, nem lehet elveszni a leírásban. Emellett minden megállapítást megmagyaráznak és praktikus tanácsokat adnak. Nekem ez az egész nagyon szimpatikus úgy, ahogy van.

Őszintén az anyejegyszűrésekről

Természetesen TB támogatással és különböző ingyenes akciókon is meg lehet nézetni az anyajegyeinket – teljesen tisztában vagyok azzal, hogy bőrgyógyászhoz eljutni nem könnyű és nem olcsó dolog. Azt gondolom, hogy a pontos, professzionális fotós követés azoknak a legideálisabb, akik tényleg sok anyajeggyel rendelkeznek. Illetve nekik nem ideális, hanem kifejezetten szükséges kéne hogy legyen. Egy bőrgyógyász tapasztalt szeme az ajtóból is kiszúrja a potenciális problémát. Ilyenkor szokott az a vád jönni, hogy “a bőrgyógyász meg se nézte a bőrt rendesen”… Ebből most ne nyissunk vitát, mert tudom, hogy vannak jobb és rosszabb szakemberek, de “az évek és a rutin” nagyon sokat dobnak ám egy orvoson. Az igazi művészet az, hogy ki kell szúrni a nem problémásnak tűnő esetekből a potenciálisan zehernyéseket. Pontosan ez az a szürke zóna, ami az ilyen alaposabb kivizsgálásoknak létjogosultságot ad. Egy ülésből ugyanis nem lehet egy “csak egy kicsit fura” anyajegyről eldönteni, hogy kell-e valamit csinálni, de ha a jövő évi vizsgálaton készült fotók alapján relatíve gyorsan változik az alakja vagy a mérete, egyértelmű, hogy lépni kell. Ezek a pontosított vizsgálatok segítenek racionalizálni a helyzetet. Például én végre kaptam egy írásos véleményt arról, hogy az említett hátamon lévő anyajegyek több figyelmet érdemelnek – egyelőre minimális szabálytalanságot mutatnak csak. Ez a papír már elég lesz a sebésznek, hogy leszedje – a kedves volt évfolyamtársaim ugyanis olyan lelkiismeretesek, hogy nem voltak hajlandóak bemondásra kést döfni a hátamba.:)) [Ez a helyes sebészi hozzáállás!] Nincs okom attól rettegni, hogy holnapra melanoma nő ki belőlük, jelenleg az eltávolítás abszolút elektív, azaz választható. De őszintén szólva, akármilyen kis műtét is, nekem is “neki kell veselkedni” ennek – pedig titkon nagyon várom, hogy a saját szövettani leletem megírhassam. Az éves kontroll biztosítja a nyugalmat és hogy ne kelljen kapkodni, sokkal jobb ez a rendszer, mint az ad hoc ellenőrizgetés.

szűrés

Minden jó, ha a vége jó: egy részlet a leletemből.

Online könnyedén lehet időpontot foglalni és szerintem kifejezetten érdemes ezzel ősszel-télen foglalkozni. A fényvédelem és a bőr egészségének a megőrzése ugyanis nem csak nyári program, hanem egész évre szól. Érdemes ebből családi programot csinálni, sőt szerintem ajándéknak se rossz.:)

IMG_20190625_155307-01.jpeg

A Melanomamobilhoz egyszeri meghívást kaptam, a bejegyzés létrejöttét külön nem szponzorálták. (Illetve még mindig nem fogadok el olyan ajánlatot, ami nem tetszik.:))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s