Hogyan ne értelmezz tudományos publikációt – 1. fejezet – A kávé csökkenti a bőrrák kockázatát!

Veszélyes vizekre fogunk most evezni. Két inspirációm van. Néha, amikor egy nehéz feladat lezsibbaszt, én is szeretem végiggörgetni az Indexet és persze megnyitok minden sz@rt a Dívány nevű “életmód” aloldalról is. Másfelől kicsit bepörögtek a tudományos projektjeim, így megint kritikus szemmel nézek mindent, ami tudomány.

Nézzük a következő publikáció absztraktják: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17923816

Nem fogom az egész cikket elolvasni, mert szerintem az újságírók nagy része se teszi. Az összefoglaló 10 sora bőven elég egy 10 soros cikkhez!:D

A cikk konklúziói:

 • Azok, akik napi egy koffeines kávét isznak, 10%-kal kisebb eséllyel lesznek bőrrákosak (melanomán kívüli bőrrákokról van szó, döntően laphámrákokat és bazaliómákat vettek figyelembe).
 • Azok, akik napi sok kávét isznak, 30%-kal kisebb eséllyel lesznek bőrrákosak.
 • Azok, akik koffeinmentes kávét isznak, ugyanolyan eséllyel lesznek bőrrákosak.

A bulvár elemzése:

 • A KÁVÉ MEGVÉD A BŐRRÁKTÓL.
 • Szalagcím: Kávéimádó vagy? Van egy jó hírünk!
 • Sugallat: egy egészségtelen szokás mégis a javunkra válhat valahogy, nem kell vele foglalkozni.:))))
 • Sugallat2: a bőrrák olyan egyszerű dolog, elég dönteni magunkba a kávét és meg van oldva a probléma.

Valóság:

 • A statisztika kemény dolog és bevallom annyira én sem értek hozzá, de az, hogy valamire van ennyi meg annyi százalék esélyed, az mondjuk úgy interpretálódik számokban, hooooogy….
  • minden tízezredik ember kap meg egy betegséget, tehát az esély: 0,01%
  • ha valami ennek a betegségnek az esélyét 30%-kal csökkenti, akkor az 0,7×0,01, azaz 0,007%.
  • Levetítve egy emberre a 0,01% se túl sok, ha belegondolsz. Rettegni elég akkor, ha erre a 0,01% esélyű betegségre van valamilyen hajlamosító tényeződ, ami kifejezetten Nálad emeli az esélyt. De gondolj bele, hogy még ha meg is duplázza, akkor is csak 0,02% az esély…
  • Persze a természetben semmi sem ilyen egyszerű, elég egy rossz gén és ezek az esélyek rögtön olyan magasságokba emelkednek, hogy a rizikót nem lehet nem komolyan venni.
  • Nem is a konkrét számokon van a hangsúly, hanem azon, hogy ezek a könnyedén bedobált számok orvos szemmel máshogy értelmezendőek. A valóságban ezek ezerféleképp kihatnak a döntéseinkre. Ld. az “Angelina Jolie” gén, ami miatt még az emlő- és petefészekrák kialakulása előtt inkább megműttetik magukat nők százai, ezrei világszinten. Ha egy vastagbéltükrözés során találnak egy kis polipot, akkor a szövettani lelettől függően a következő lépés akár szinte azonnali műtét, akár ellenőrzés 3 vagy 6 hónapon belül, de ha úgy van, az esélyeket figyelembe véve elég, ha a páciens egy év múlva visszajön. Nem az esélyek duplázódása számít, hanem a következmények súlya. Még egy érdekes aspektus: az epekő elég banális dolog. Az epekő jelenléte krónikus gyulladást okoz az epehólyagban, de ennek sokáig nincs kihatása a páciensre, főleg ha nincsenek görcsös panaszai. A szakértők azonban ma mégis arra hajlanak, hogy a kő által fenntartott gyulladás annyira megnöveli az epehólyagrák esélyét, hogy érdemes inkább mielőbb eltüntetni azt a fránya szervet, ami nem szükséges az élethez. Nagyon kicsi számokról beszélünk, de az epehólyagrák annyira problémás, hogy nem érdemes szórakozni vele. A másik oldalon persze ott vannak a műtét kockázatai, lehetséges szövődményei. Sajnos itt olyan mindennapi gondolok, mint az étkezések problémássága. És ezek számok, számok, százalékok a végtelenségig. Két 0,001%-os esély nem egyenlő egymással. Ezért butaság ezeket ilyen formában leegyszerűsíteni. [Kommentár az epehólyagköveseknek: a kövekkel el lehet éldegélni, de ha vannak tünetek, akkor az epehólyag eltávolítása egyértelműen ajánlott.]
 • A kávé egy olyan táplálék, ami kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg. Ezt tudjuk jól, érdemes mérsékelni a fogyasztást. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy napi 1-2 kávénak tényleg vannak extra előnyei.
 • Mindig hiányolom ezekből a cikkekből, hogy az adott egészségügyi probléma egyéb aspektusaira felhívják a figyelmet. Jelen esetben például valószínűleg nem esne szó a krónikus fáradtságról, ami akár depresszió vagy pajzsmirigybetegség vagy ezer más egyéb jele is lehet. Nem esne szó a fényvédelemről sem, ebben sajnos szinte biztos vagyok. Pedig ezekkel kiegészítve egész korrekt, olvasmányos cikket lehetne összehozni.

Tanulság

Olyan jópofák lehetnének ezek a clickbait címmel rendelkező cikkek, ha lenne mögöttük valós tartalom, hasznos tanács. Érdekesek ezek a kutatások, még akkor is, ha önmagukban nincs értelme értelmezgetni őket. Jó lenne általánosságban az igényességet képviselni, az igazi tények is lehetnek épp elég szórakoztatóak, nem kell bugyutaságokkal növelni a kattintásszámot….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s