Hogyan ne értelmezz tudományos kutatást? 2. felvonás – A lenmagolaj csodás nyugtató hatása

Az előző bejegyzésben már leírtam, hogy miről van szó, egy kicsit lerántjuk a leplet a bulvárosított bullshitről!

A mai kutatásunk is ngyon érdekes: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088453

Két 13 fős csoporton azt tesztelték, hogy a lenmagolaj táplálékkiegészítőként milyen hatása lesz az érzékeny bőrre. Az eredmények elsőre lenyűgözőnek hatnak, hiszen a textúra, az érzékenység, a vízvesztés, a simaság és a hámlás mind javultak.

A bulvár következtetései:

  • Lenmagolaj, az egyetlen kozmetikum, amire szükséged van!
  • Lenmagolaj, az új szuperélelmiszer
  • Lenmagolaj, az érzékeny bőr megmentője

A valóság

Direkt írtam az első pontba azt, hogy kozmetikum, holott eredetileg táplálékkiegészítőről van szó. Sajnos bőrápolásügyileg mindig nagy az átjárás és ilyenkor a tudományos információk gyorsan torzulnak.

Egy 13 főt számláló teszt igazából amúgy sem jó semmire, az ilyenre max azt mondom, hogy pilot study. A “pilot study” lazán véve annyit tesz, hogy házilag megnézzük egy kis esetszámon, hogy az ötletünknek van-e egyáltalán értelme. Itt igazából pozitív eredmény jött ki, tehát érdemes lett volna releváns mennyiségű kísérleti alanyt összeszedni. Más oldalról nézve a bőrápolási kutatások nagyon gyakran hasonló volumenűek, azaz a saját mezőnyében ez valahol alulról súrolja a szokványos esetszámot. (Nyilván nem fog ilyesmiből olyan mértékű vizsgálat születni, mint ami a cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyszerekkel.)

A szuperélelmiszerekkel nem szeretnék foglalkozni, mert bármire ráhúzhatjuk, hogy superfood. Persze nem árt figyelemmel kísérlő a különböző alapanyagok előnyeit, de ez csak az általános tudatosság része.  🙂

Az olyan összetett problémák, mint az érzékeny bőr nyilvánvalóan nem kezelhetőek egy csodaösszetevővel, hiszen egy tünetnek ezerféle eredete lehet. Emellett a bőrápolásról jól tudjuk, hogy nem egzakt tudomány, ami az egyiknek működik, az a másiknak nem fog, így általában semmi értelme egy konkrét terméket vagy hatóanyagot felhypeolni. Általánosságban elmondható pl, hogy jó a C-vitamin, a retinol, a niacinamid, jók pl. a Cosrx szérumok, de ahány ember, annyi megoldás, annyi szent grál. Azért sem igazán pártolom, hogy egy-egy összetevőért induljon rajongás, mert az majd ezer formában jelenik meg a kozmetikumokban és valahogy mindig hiányoznak a tájékoztatónak szánt cikkekből azok az információk, amik valóban okosítják a vevőket. Ha úgy nézzük, alapvetően ez a blog is azért született, hogy ezt korrigálja. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s